Cel mai bun set de pahare pentru vin

Am modificat articolul ultima data pe: 19.10.18

 

Cum aleg cele mai bune seturi de pahare pentru vin

 

Ghidul cumparatorului

Pentru degustarile de vin reusite cu oaspetii, un set de pahare ar trebui sa fie nelipsit din orice casa. Chiar daca nu sunteti un cunoscator in domeniul acestor bauturi, nu strica sa aveti cateva idei de baza care sa diferentieze intre diferitele designuri de pahare, si modul in care fiecare element influenteaza experienta savurarii.

In acest ghid Clovis veti putea afla cum puteti cumpara cel mai potrivit set de pahare pentru vin, la un pret bun, iar comanda dorita va fi la un click distanta.

Unul din cele mai simple aspecte de evaluat la un set este numarul de pahare incluse: puteti gasi cutii de patru, sase, opt, chiar mai multe bucati, insa marea majoritate a seturilor contin sase.

Uitati-va si la ornamentele sticlei: unii dintre dumneavoastra vor dori sticla simpla, iar altii vor fi mai atrasi de diverse modele aplicate acesteia.

Iar marimea este un alt factor de alegere: capacitatea paharelor poate varia de la circa 100 ml la peste 300 ml, deci e bine sa aveti o idee buna asupra cantitatilor pe care le veti servi.

Dupa aceea vine partea mai complicata, alegerea designului. Avem trei elemente de analizat in aceasta privinta: bolul, piciorul si marginea paharului. Fiecare element are cate doua variante, iar acestea sunt explicate in randurile ce urmeaza:

Bolul: veti intalni pahare largi (cu diametru mare) sau inguste (diametre mici). Paharele mai largi ofera o suprafata de contact mai mare intre vin si aer, expunand degustatorul la o aroma mai puternica. Aroma este un element important pentru savurarea bauturii respective, in special la vinurile rosii. In cazul paharelor cu diametru mai mic, se sacrifica din aroma in favoarea reducerii oxidarii. Acest efect face ca paharele inguste sa fie mai potrivite pentru vinurile albe, oxidarea afectand negativ gustul acestora. Un design ingust este bun si pentru sampanii, diametrul mic pastrand acidul mai mult timp.

Piciorul: puteti cumpara produse cu picior inalt, scurt, sau fara picior. Consultand diverse pareri despre cele mai bune seturi de pahare pentru vin, va putem spune ca acest element tine si de functionalitate, dar si de context social. Picioarele inalte sunt mai potrivite in situatii formale, datorita elegantei designului. Totodata, tin la distanta caldura mainii, pastrand vinul rece mai mult timp. In cazul designului cu picior mic, sau fara picior, acestea sunt potrivite in situatiile informale, iar ele pot fi folosite si pentru servirea apei, deci sunt cu dubla utilizare.

Marginea: aceasta poate avea o forma de trunchi de con (reduce aroma, dar previne revarsarea cand se invarte vinul in recipient), sau evazata (accentueaza aroma si reduce aciditatea). In primul caz, diametrul paharului scade constant catre marginea paharului, iar in al doilea caz, acesta mai intai scade, iar pe urma creste usor (de aici termenul “evazat”).

Acum ca v-ati familiarizat cu elementele care disting diversele modele din comert, veti putea comanda un produs dorit din cele prezentate mai jos, setul dorit putand fi al dumneavoastra doar prin cateva clickuri:

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Bohemia Elise

 

Pentru acest set de pahare, cumparatorii tinta sunt cei care doresc un plus de eleganta, rafinament si sofisticare la mesele pe care le servesc. Cristalul de Bohemia, bogat ornamentat cu motive florale, ofera un aer aparte servirii unui vin bun, iar din acest motiv setul Elise va fi indeosebi apreciat la o degustare cu superiorii de la munca ori cu partenerii de afaceri.

In ceea ce priveste designul, se observa in primul rand un diametru destul de mare al paharului, dar cupa este si mai adanca – asta inseamna ca pot fi folosite atat pentru servirea vinului rosu, cat si a celui alb. Piciorul destul de lung permite o apucare ferma cu mana, fara ca lichidul servit sa fie incalzit de aceasta prin contactul cu cristalul.

Iar buza este dreapta, ceea ce inseamna ca se obtine un echilibru intre eliberarea aromei si reducerea oxidarii. Capacitatea fiecarui pahar este de 260 ml (cat o cana de ceai), iar in set sunt incluse sase bucati.

 

 

 

 

 

Bohemia Clara

 

Designul de sticla simpla al paharelor de cristal Klara se potriveste cu orice decor de masa. Setul contine sase bucati care nu sunt compatibile cu masina automata de spalat vase, deci se recomanda spalarea manuala.

Capacitatea acestora este de 250 ml, aproximativ cat o cana normala de ceai. Atat vinul alb, cat si cel rosu sunt adecvate pentru forma recipientului: ca diametru, sunt destul de largi comparativ cu inaltimea, ceea ce ofera suficienta suprafata pentru eliberarea aromei, dar au si destula adancime pentru a limita oxidarea.

Piciorul este de lungime medie, astfel oferind si un aer elegant care le face potrivite situatiilor mai formale precum cina cu superiorii de la locul de munca. Iar marginea nu este evazata, pentru a mentine mai mult aroma si o directionare a lichidului catre bolta palatina, spre savurarea mai intensa a gustului. Per total, sunt unul din cele mai potrivite tipuri de pahare pentru orice situatie si fel de vin.

 

 

 

 

 

Chef&Sommelier Cabernet Tulipe

 

Un design clasic asigura o compatibilitate foarte buna cu multe situatii in cazul acestor pahare. Chef&Sommelier Cabernet Tulipe este set de pahare pentru vin ieftine si bune, proiectat in special pentru servirea si savurarea vinului rosu.

Impresioneaza capacitatea fiecarui recipient, de 580ml, cat doua cani de ceai, ceea ce inseamna ca vinul se poate servi destul de generos, daca oaspetii doresc asta. Sticla nu are niciun fel de model, iar asta le face discrete. Totodata, daca analizati forma, veti observa buza dreapta conica, numai buna pentru invartirea bauturii pentru a-i elibera aroma.

In plus, raportul inaltime-diametru este bun pentru a lasa o suprafata de contact numai potrivita intre lichid si aer, spre stimularea simtului olfactiv al utilizatorului. Iar prezenta unui picior permite pastrarea temperaturii reci din bautura, fara ca aceasta sa fie afectata de mana celui care o degusta – un element destul de important, mai ales daca tinem cont de capacitatea relativ mare a recipientelor, care nu pot fi golite chiar dintr-o inghititura.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...