n n
n
n
▷ Seturi de pahare de whisky. Analiza comparativa

Cel mai bun set de pahare de whisky

Am modificat articolul ultima data pe: 19.11.19

 

Cum aleg cele mai bune seturi de pahare de whisky

 

Ghidul cumparatorului

Oricine se gaseste la un moment dat in situatia de a servi o bautura spirtoasa impreuna cu prietenii. Pentru a spori placerea momentului poti alege sa faci acest lucru utilizand un set de pahare de whisky. Avand in vedere ca acestea vin intr-o varietate impresionanta de modele este bine sa ai in vedere cateva particularitati atunci cand vrei sa iti alegi unul.

 

 

Daca vrei un set de pahare de whisky, la un pret bun, poti alege unul care sa contina si sticla decantor. De asemenea, este bine sa stii de cate pahare vei avea nevoie pentru ca si numarul lor poate varia. Volumul decantorului ar trebui sa poata tine intreg continutul unei sticle de whisky (aproximativ 750 ml). Cel al paharelor poate varia, in general intre 150 ml si 260 ml.

Materialul din care sunt facute piesele setului va influenta calitatea, deci si costul acestuia. Ai de ales intre sticla simpla si cea cu adaos de oxid de plumb in diferite proportii. O concentratie de 4-10% ofera doar o sticla de buna calitate, intre 8-10% acesta fiind numita cristalina (mai rezistenta si mai calitativa).

De la 10% pana la 24% se definesc cristalele normale iar peste 30%, cele superioare. Acestea din urma sunt mult mai grele, iar  materialul rigid este mai sensibil la variatii termice. In general, daca vei cere pareri despre cel mai bun set de pahare de whisky, vei vedea ca acesta e facut din cristal cu 24% oxid de plumb.

Acesta adauga materiei prime o serie de calitati precum densitate mai mare dar si rezistenta si conductivitate termica scazuta. Asta inseamna ca paharele vor fi mai grele iar bautura din ele va ramane rece mai mult timp chiar daca le tii in mana.

De asemenea, cristalul are un indice de refractie ridicat care va oferi limpezimea si sclipirile de curcubeu caracteristice. Calitatea materialelor brute si puritatea lor vor contribui si ele in mod esential la obtinerea unei transparente desavarsite, lipsita de nuante de culoare.

Deoarece oxidul de plumb scade temperatura de topire a sticlei este posibila modelarea unor tipare foarte complexe in aceasta. In general, cele mai frumoase tipare vor fi facute in cristal, dar poti avea surpriza sa descoperi si pahare din sticla lucrate manual si cu motive complicate.

Forma poate fi un alt criteriu dupa care te poti orienta. Cea mai cunoscuta este si cea clasica, de cilindru scurt (“tumbler” in engleza), dar mai exista si pahare in forma de lalea sau de balon pentru concentrarea aromelor sau, din contra, cu forma evazata in partea superioara pentru evitarea mirosului de alcool tare in timpul degustarii. Pentru cei care doresc multa gheata sau un adaos de apa minerala exista si pahare inalte.

Pentru a-ti fi mai usor sa alegi iti prezentam cateva variante de seturi de pahare de whisky, cu caracteristici diferite.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Bohemia Cristal Madison

 

Pentru cei care doresc sa serveasca o bautura nobila dintr-un recipient special, recomandam acest set de 7 piese compus din 6 pahare de whisky, a cate 240 ml, si o sticla decantor de 780 ml. Toate elementele sunt confectionate din cristal de Bohemia. Atat traditia acestui nume cat si materialul recomanda acest produs ca fiind unul  inalt calitativ, rezistent si decorativ.

Continutul de 24% oxid de plumb al sticlei il plaseaza in categoria cristalelor normale, excelent echilibrate. Designul este unul clasic, cu taieturi in forma de diamant prezente atat pe decantor cat si pe pahare. Forma poliedrica a sticlei si capacului, impreuna cu tiparul incrustat asigura un efect vizual placut (mai ales atunci cand este prezent si un lichid colorat in interior) si inlatura posibilitatea alunecarii din mana.

Chiar daca sunt prelucrate mecanic, finisajul este perfect, produsul final avand luminozitate si transparenta. Tinut in bataia luminii produce reflexii de curcubeu. Desi este foarte rezistent se recomanda spalarea si lustruirea manuala, deoarece in masina de spalat vase sticla ce contine plumb are tendinta sa se opacifieze.

 

 

 

 

 

Dedalo Bormioli Rocco – 766898

 

Daca vrei sa renunti la recipientele banale dar inca nu ai curajul sa te apropii de cristal, iti propunem acest set de 7 piese, produs in Italia. Este compus dintr-o sticla decantor de 780 ml si 6 pahare de whisky a cate 260 ml. Producatorul (Bormilio Rocco) este unul cu experienta si traditie in manufactura sticlei, prima sa fabrica fiind infiintata in 1825, la Parma.

Chiar daca sunt realizate din sticla, fara adaos de oxid de plumb, acesta este una foarte calitativa si poate pacali cu usurinta ochii necunoscatori. Este foarte transparenta si in contrast cu bautura produce reflexii surprinzatoare. Designul tinde spre cel clasic (care acoperea aproape intreaga suprafata a produsului) dar este mai simplu. Stelutele incrustate se intind doar pe ⅔ din pahar. Totusi, forma usor efilata a decantorului si modelul prezent si pe capac au un impact vizual placut.

Tocmai pentru ca nu sunt foarte rezistente, se recomanda spalarea manuala. Unii utilizatori mentioneaza probleme privind etanseitatea capacului si a garniturii din plastic.

 

 

 

 

 

Rcr Crystal Opera 25981020006

 

Acesta este un set de pahare de whisky, ieftin si bun, ce contine 6 piese a cate 210 ml, fabricate din Luxion. Aceasta este un tip special de sticla cristalina (continut redus de oxid de plumb), produs de RCR Crystal din Italia. Cei 40 de ani de traditie le recomanda profesionalismul.

Faptul ca este realizata din materiale cu un inalt grad de puritate ofera un rezultat spectaculos in ceea ce priveste transparenta si lipsa oricarei nuante de culoare. Poseda limpezimea cristalului si un indice de refractie apropiat de al acestuia, proprietate responsabila de aparitia curcubeului atunci cand paharele sunt tinute in lumina.

Designul este unul simplu, cu taieturi de tip diamant la baza si linii verticale, paralele in zona de mijloc, lasand libera treimea superioara. Nu se aburesc atunci cand bautura rece si mediul cald se intalnesc. Sunt mai rezistente decat sticla obisnuita (si deci, pot fi spalate in masina de spalat vase) dar mai usoare decat cristalul.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status