Cel mai bun ceainic ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 22.01.20

 

Cum aleg cele mai bune ceainice ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Specialistilor in ceaiuri  le place sa repete adesea ca spre deosebire de cafengii, bautorii de ceai sunt capabili sa discearna intre arome subtile, asa ca in fata lor nu trebuie sa strigi cu un gust robust si nu-i poti induce in eroare, fiindca sesizeaza orice nuanta ascunsa in postgustul unei bauturi. Pentru cei mai putin pasionati, ceaiul echivaleaza cu doza de caldura si rasfat din zilele ploioase sau serile linistite.  

 

Desi ne concetram, de obicei, pe selectarea amestecului de plante aromate, tipul ceainicului influenteaza intotdeauna calitatea bauturii, pentru simplul motiv ca modifica calitatile apei. In functie de materialul din care este fabricat, apa atinge temperatura optima intr-un timp diferit, iar regula numarul unu in prepararea ceaiului e sa nu oparesti plantele, ca sa nu-si piarda proprietatile nutrive si gustul. Majoritatea oamenilor se intreaba unde gasesc un ceainic ieftin la un pret bun, dar uita sa-si faca o lista de prioritati, inainte sa il aleaga.

In primul rand, trebuie sa te hotarasti daca iti doresti un ceainic clasic, in care sa fierbi apa si sa presari plantele pentru infuzie, sau o cana in care sa lasi buchetul aromat sa se odihneasca in apa fierbinte, pana isi elibereaza aroma. Primele sunt destinate sa faca fata contactului direct cu focul sau cu suprafetele de incalzire, in cazul plitelor electrice.  Celelalte, fiind vase de infuzare, nu pot fi puse pe aragaz, dar sunt, totusi, termorezistente.

Ambele modele vin cu propriile avantaje si dezavantaje. Desi pare mai simplu sa ai un singur vas pentru toata operatiunea de preparare a ceaiului, multe modele pentru plite nu sunt dotate cu infuzoare. Desi nu e greu sa folosesti o sita ca sa strecori frunzele si petalele,  cand prepari cantitati mai mari trebuie sa ai grija sa torni tot continutul intr-o alta carafa. Altfel, timpul de infuzare creste nepermis si afecteaza gustul. Canile, pe de alta parte, sunt concepute special pentru aceasta etapa, in care substantele nutritive si aromele patrund in apa fierbinte, asa ca poti opri procesul  cu usurinta, indepartand infuzorul detasabil.

Indiferent ce optiune alegi, uita-te mai atent la materialul din care este fabricat ceainicul. Cele in care poti fierbe apa sunt metalice – din aluminiu (mai scumpe), cupru, inox, sau fonta. Poti gasi insa si ceainice pentru plita, din sticla, dar acestea presupun investitii mai mari. Cele mai multe cani pentru infuzare sunt confectionate fie din sticla sau plastic, fie din ceramica. Cand alegi un ceainic pentru incalzirea apei, trebuie sa tii cont de eficienta lui energetica, precum si de gustul pe care-l imprima lichidului.

Cele din aluminiu si cupru se incalzesc foarte repede. Pentru ca temperatura de infuzare variaza intre 65-95 de grade Celsius, ai grija sa nu lasi apa sa fiarba. Daca a dat deja in clocot, las-o sa se raceasca vreo sase minute. Desi ceainicele din aluminiu sunt eficiente, usoare si rezistente, nutritionistii atrag atentia ca metalul, odata patruns in organism, poate afecta sanatatea. Cuprul, pe de alta parte, este un bun antibacterian, dar da apei, un gust metalic mai pregnant decat inoxul, din care sunt confectionate cele mai accesibile modele.

Asta se intampla pentru ca apa de la robinet contine mai multe saruri si conduce curentul electric. Odata pusa intr-un recipient metalic, interactioneaza chimic cu peretii vasului. Solutia ajunge sa fie imbogatita cu ioni metalici si poti simti diferenta.

Daca te hotarasti sa cumperi un ceainic din  inox, uita-te si la compozitia aliajului. Vei putea citi ceva de felul “18/10” sau “18/8”, ceea ce inseamna ca amestecul contine 18%, crom si 10 sau 8%, nichel. Este cel mai bun aliaj din inox. Daca nu gasesti specificata compozitia, este foarte probabil sa fie vorba de un aliaj care contine mai putin de 1% nichel. Aceste este ratacat repede de rugina.

Cand vine vorba despre materialele din care sunt confectionate canile de infuzare, cele mai potrivite sunt din sticla si ceramica. Din nou, pentru ca apa de la robinet contine clor, ea interactioneaza cu plasticul si cauciucul, asa ca-si schimba gustul daca o tii in astfel de recipiente.

Nu uita sa iei in considerare si cantitatea de ceai pe care estimezi ca o vei prepara in mod constant. Unele ceainice, potrivite pentru serile in familie sau cu prietenii, iti permit sa pregatesti in jur de doi litri. Cel mai adesea, 1 litru este, insa, suficient, pentru tine, pe parcursul unei zile.

Ca sa gasesti un vas care sa nu te dezamageasca, intra in magazinele digitale si citeste mai multe pareri despre cele mai bune ceainice ieftine. Poti porni de la modelele de mai jos, care iti ofera siguranta, fara sa te aduca in austeritate.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Peterhof albastru 

 

In categoria “cel mai bun ceainic ieftin” poate intra cu usurinta acest model de la Peterhof, produs in Germania. Este fabricat din inox 18/10,  un aliaj de cea mai inalta calitate, rezistent la rugina, ca si la socuri mecanice si temperaturi ridicate.

Potrivit pentru orice tip de plita, inclusiv pentru cele cu inductie, este dotat si cu un infuzor rezistent,  spre deosebire de multe alte modele. Baza vasului este confectionata din trei straturi de inox si aluminiu, ca sa distribuie repede caldura catre pereti. Fluierul te avertizeaza cand apa a atins punctul de fierbere.  

Pentru ca manerul  este pliabil, il poti cobori usor, ca sa introduci in infuzor aproximativ o mana de plante, fara sa le mototolesti.  Cu o capacitate de 700ml, este potrivit pentru serile intime, in care savurezi doua, trei cesti de ceai inainte de culcare. Nu necesita o ingrijire speciala si il poti curata si in masina de spalat vase.

 

 

 

 

 

Luigi Ferrero Red 

 

Daca te uiti la modelele create de Luigi Ferrero, ai toate sansele sa gasesti un ceainic ieftin si bun. Acesta imbina inoxul si sticla termorezistenta, ca infuzia ta sa pastreze  gustul curat al plantelor.  Infuzorul plasat central este fabricat dintr-o plasa metalica inoxidabila, care nu se desprinde la spalat, cand incerci sa scoti florile blocate in ochiuri si ti se intampla sa o bruschezi. De asemenea, nu se deformeaza, asa cum se intampla deseori cu infuzoarele metalice. Suficient de lung incat sa se opreasca cu doar cativa centimetri deasupra bazei vasului, iti permite sa dozezi cantitatea de plante in functie de numarul canilor de ceai pe care le pregatesti.

Capacitatea ulciorului este 1,25 litri, iar daca il umpli, infuzorul asigura o dispozitie uniforma a florilor si frunzelor aromate, de-a lungul axei verticale, ca apa sa fie patrunsa de aroma lor in mod uniform. Daca preferi sa-ti faci repede, o singura cana, atunci cateva lingurite de plante uscate sunt destule. Nu trebuie sa-ti faci griji ca nu vor fi complet imersate in doar 200-250ml de apa.

Fiindca este o cana de infuzare, ai grija sa nu o asezi vreodata pe plita incinsa.

 

 

 

 

 

Ambition 1 L 

  

Un alt ceainic din inox si sticla este cel creat de Ambition, un brand polonez  vechi de peste 10 ani pe piata est-europeana, care creeaza produse de bucatarie. Cana pentru infuzie, cu o capacitate de 1 litru, suficient cat sa-ti prepari ceaiul preferat pentru jumatate de zi, a fost introdusa in cadrul unei colectii de toamna. Este gandita special pentru imblanzirea zilelor reci si intunecoase.

Ulciorul din sticla termorezistenta este fixat intr-un suport din inox, care il protejeaza. Infuzorul generos traverseaza, practic, vasul de sticla, de-a lungul axului, asa ca buchetul de plante va fi complet imersat in apa fierbinte. Spre deosebire de infuzoarele mai mici, care mototolesc frunzele si le aduc in contact cu un volum limitat de apa, acesta le lasa sa-si elibereze aroma complet si constant, in toate directiile. Ceaiul capata, astfel, un gust bogat si uniform.

Este un model usor de intretinut si poate fi curatat inclusiv in masina de spalat vase.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status