Cea mai buna oala din fonta emailata

Am modificat articolul ultima data pe: 23.09.17

 

Cum aleg cele mai bune oale din fonta emailata

 

Reintoarcerea la metode traditionale si sanatoase de preparare a alimentelor impune utilizarea unor instrumente de calitate. Oalele de fonta au castigat din ce in ce mai mult teren in ultima perioada, fiind apreciate de oricine se simte in largul sau in bucatarie. Avand in vedere ca acestea nu sunt cele mai ieftine recipiente de gatit, multi dintre cumparatori vor sa stie unde gasesc oala din fonta emailata la un pret bun. Pretul nu este insa singurul criteriu de care trebuie sa tii cont – exista alte caracteristici de care trebuie sa tii cont si care influenteaza si costurile. Atunci cand ai optat pentru o oala de fonta emailata, deja ai facut o alegere importanta, eliminand din lista optiunilor tale piesele simple, care trebuie „arse” si care sunt dificile din punctul de vedere al intretinerii. Dar exista si alte considerente care trebuie sa iti influenteze alegerea.

A

Dimensiunea: se refera nu doar la volumul de stocare, dar si la greutatea vasului. Oalele din fonta sunt, prin definitie, grele; trebuie sa ai in vedere acest aspect inainte de a achizitiona, caci un vas prea mare va fi si greu de manevrat. Ca idee, daca ai o familie numeroasa, ai nevoie de o cratita de minim 5 litri. Daca gatesti pentru o singura masa sau pentru maxim 2-3 persoane, o oala de 3l va fi suficienta.

 

Accesoriile: numeroase pareri despre cele mai bune oale de fonta emailata spun ca materialul din care sunt confectionate manerele este foarte important. Cele mai multe oale de fonta au manerele facute din acelasi material, fapt ce permite utilizarea lor si direct la flacara, si in cuptorul incins. Pe de alta parte, manerele realizate din alte materiale pot fi mai sigur si mai confortabil de folosit, deoarece nu se incalzesc la fel de tare. Capacul este un alt accesoriu important pentru orice recipient de gatit, si majoritatea oalelor de fonta emailata sunt insotite si de capacul adecvat. Si aici trebuie sa ai grija la materialul din care este fabricat manerul capacului, din aceleasi considerente ca cele mentionate anterior. In plus, priveste cu atentie capacul, caci orice adaugire, insert sau surub scade rezistenta totala a obiectului, predispunandu-l la fisuri, crapaturi si spargere.

 

Forma: cele mai frecvent utilizate sunt ceaunele din fonta, ele permitand gatirea a numeroase retete traditionale, excelent de gustoase, la ceaun. Cratitele au pereti ceva mai josi decat ceaunul, de obicei, iar diametrul poate varia mai mult decat in cazul ceaunului. De obicei, manerele cratitelor sunt ceva mai mari decat ale ceaunelor, insa cratitei ii lipseste manerul subtire, transversal.

 

Toti cei care au optat pentru acest tip de vesela in bucatarie sunt multumiti de avantajele pe care le ofera gatitul in ele. Alimentele se coc uniform si, macar la fel de important, mancarea obtinuta este una sanatoasa, fara particule chimice si reziduuri emanate din invelisul altor tipuri de vase. Mai mult decat atat, recipientele din fonta pentru gatit sunt la fel de bune si daca invelisul de ceramica se deterioreaza. Conform multor pareri despre cele mai bune oale de fonta emailate, iata selectia noastra de produse preferate de catre utilizatori.

 

Modele recomandate in 2017

 

 

OTI tuci emailat

 

1.OTI Tuci Emailat

Acest ceaun poate fi desemnat de catre multi utilizatori drept cea mai buna oala din fonta emailata disponibila la un pret foarte accesibil in comert. Vasul are un diametru de 26 cm si un volum de 4,5 litri, suficient pentru o masa indestulatoare pentru o familie de 4 membri. Pachetul nu include capac, insa dimensiunea este una standard, comuna multor recipiente pentru gatit, astfel incat nu iti va fi greu sa gasesti unul potrivit. Avand in vedere protectia de email, vasul poate fi curatat cu detergent si cu agenti de curatare. Daca este necesar, vasul poate fi lasat la inmuiat cateva ore inainte de curatare. Se recomanda ca vasul sa fie lasat sa se raceasca inainte de a fi spalat, evitandu-se astfel socurile termice si riscul de crapare fie a invelisului, fie a intregului vas. Daca intentionezi sa iei o pauza mai indelungata de la a-l folosi, se incurajeaza acoperirea cu un strat de ulei mineral sau de parafina, pentru a-l proteja. Dimensiunea relativ mare face ca manevrarea acestui tuci sa fie destul de dificila, mai ales atunci cand este plin.

 

button 2

 

 

 

Lava cratita de fonta

 

2.LAVA LVYTC10K1BLAcest produs este un exemplu perfect de oala de fonta emailata ieftina si buna. Recipientul are un diametru de 10 cm si o capacitate de 0,35l. Peretii vasului au o grosime de 4 mm, ceea ce le permite sa stocheze o cantitate mare de caldura. Stratul de email negru din interior ajuta la obtinerea unei suprafete neaderente atunci cand se folosesc si grasimi. La exterior, cratita este acoperita cu email vitros, obtinut prin pulverizarea prafului de sticla la o temperatura de 750 – 800 grade Celsius. Stratul protector se curata extrem de usor si este foarte rezistent. Cratita este dotata cu un capac cu mici protuberante care favorizeaza condensarea aburului in interior si obtinerea unei veritabile ploi artificiale care intensifica aromele si evita riscul uscarii exagerate a alimentelor. Baza de 5 mm grosime face ca vasul sa poata fi folosit pe orice fel de plita si ca alimentele sa nu se lipeasca, avand in vedere incalzirea lenta si distribuirea uniforma a caldurii. Este recipientul ideal pentru gatirea unei portii de mancare.

 

button 1

 

 

 

OTI AG0960

 

3.OTI AG0960

Acest produs este o cratita de fonta emailata, cu capac, perfecta pentru o familie mare sau pentru cineva care primeste frecvent musafiri la masa. Incalzirea uniforma a vasului garanteaza o gatire lenta de durata, ceea ce ofera un plus de savoare alimentelor. Mai mult decat atat, alimentele nu se vor lipi de peretii vasului, facand ca si curatarea acestuia sa fie simpla si usoara.  Manerele cratitei sunt fabricate din fonta, in schimb manerul capacului este facut din alt material, care nu se preteaza folosirii in cuptorul incins. Fundul gros scade si mai mult riscul lipirii alimentelor. Materialul poate fi folocit atat de plitele ceramice sau cu inductie, cat si pe aragaz. Singura precautie de care trebuie sa tii cont este sa lasi vasul sa se raceasca inainte de a-l spala, altminteri apa poate determina fisurarea vasului sau a emailului. Gatitul in oalele de fonta este sanatos si ecologic, ceea ce iti va permite sa regasesti gustul preparatelor de odinioara, din bucataria bunicii. Daca doresti sa achizitionezi aceasta cratita, nu putem sa iti uram decat…pofta buna!

 

button 2

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...