Cele mai bune rigle

 

Cea mai buna rigla – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Pentru scoala, tamplarie sau design rigla va fi mereu un instrument necesar. Cu ajutorul ei poti masura si calcula perimetrul unei cladiri pe o plansa sau zonele de taiere de pe o piesa in lucru. Dedra ml2051 este potrivita atat mesterilor care lucreaza in lemn, cat si constructorilor. Este confectionata din aluminiu si va rezista umezelii si coroziunii. Este usor de carat si manevrat, avand in partea centrala si un maner cu care poate fi tinuta fixa pe suprafata ce trebuie masurata. Are o lungime de 50 cm exprimata pe una din laturi de la 0 la 50, iar pe cealalta de la 0 la 25, pornind din centru in directii opuse. Este echipata cu doua distantiere care te vor ajuta sa calculezi distanta dintre doua puncte. In plus, la capete are fixate si doua nivele pentru aprecierea unghiului de inclinare pe verticala si pe orizontala. Daca nu te incanta acest model, poate ti se va potrivi mai bine Silverline 571509.

 

 

Cum alegi o rigla buna

 

Ghidul cumparatorului

Oricare dintre noi s-a gasit macar intr-un moment al vietii in situatia de a avea nevoie de o rigla. Acestea sunt utilizate in mod frecvent in mediul scolar, dar si in cateva meserii precum cea de arhitect, desenator, inginer, proiectant, peisagist sau ocupatii pentru timpul liber (navigatie). Totusi, avand in vedere diversitatea de caracteristici ce pot varia de la un model la altul, este bine sa stii cum sa iti alegi produsul potrivit pentru tine. Iata cum:

 

 

Dimensiunea: Aceasta poate fi diferita de la un produs la altul. O rigla la un pret bun poate masura orice valoare situata intre 15 cm si 4 m. Cele mai cunoscute, folosite in principal de catre elevi si studenti au 20, 30, 40 sau chiar 50 cm. Cele folosite de catre tamplari si constructori vor avea intre 50 si 100 cm.

Variantele care merg atasate la vibrante pot avea intre 1- 4 m, in timp ce ustensilele pentru navigatie pot masura intre 30 si 50 cm. Latimea poate varia si ea, mai ales atunci cand are incluse elemente aditionale precum forme decupate.

 

Material: Aceste accesorii pot fi fabricate dintr-o mare diversitate de materiale.

Probabil cel mai cunoscut este plasticul, acesta fiind ieftin si practic. El poate fi dur, caz in care nu va fi foarte rezistent sau moale, flexibil, pentru obiectele care trebuie sa poata fi arcuite. Il vei gasi intr-o mutitudine de culori sau chiar transparent, oferind solutii pentru toate gusturile.

Plexiglasul poate fi confundat uneori cu plasticul, dar este de fapt o placa acrilica, cu o duritate de 30 de ori mai mare decat a sticlei. Este folosit pentru realizarea unor rigle la preturi bune, de calitate superioara, de obicei transparente, folosite mai ales in domeniul navigatiei sau designului.

Aluminiul este un metal moale din care sunt fabricate produsele destinate tamplariei si constructiilor. Acestea trebuie sa fie rezistente la umezeala si sa aiba o greutate redusa. Totusi, trebuie mentionat faptul ca uneori se pot indoi cu usurinta, daca sunt manevrate neatent.

Nu in ultimul rand, valabil pentru o gama larga de accesorii de acest gen, mai poate fi folosit ca material si lemnul. Acesta permite obtinerea unor obiecte solide, mai grele decat altele, dar care se pot ciobi si macina in timp.

 

Unitatea metrica: Din acest punct de vedere, la noi in tara se va intalni intotdeauna exprimarea in milimetri si centimetri, iar uneori si in inch (de obicei pe latura opusa). Aceasta din urma este potrivita pentru cei care s-au obisnuit sa lucreze in medii in care este folosita aceasta unitate de masura si care nu s-au adaptat inca la conversia in cm.

Un caz special il reprezinta acele rigle care au insemnate pe ele si portiuni de raportor sau unghiuri, acestea fiind exprimate in grade (pentru navigatie, ingineri, peisagisti).

 

Opacitate: Daca te intereseaza strict masurarea cu buza accesoriului, atunci vei prefera un model realizat dintr-un material opac (lemn, plastic, metal). Totusi, daca vrei sa observi in timp ce masori si ceea ce este dedesubt (proiect, harta), atunci este bine alegi o varianta transparenta, din plastic sau plexiglas.

 

Raportor: Acest instrument poate fi uneori gasit atasat de o rigla sau chiar inclus partial in structura ei. Aceste accesorii complexe pot fi utilizate fie in domeniul navigatiei, fie pentru desenarea si calcularea unghiurilor intr-un proiect de piesa, de cladire sau peisaj. Totusi, este bine sa tii cont de faptul ca aceste combinatii sunt mai scumpe.

Mai pot fi gasite si unele produse de acest tip, mai simple si ieftine, destinate uzului scolar, care includ doar cateva unghiuri (0o, 30o, 45o, 90o, 180o), desenate in mijloc.

 

Sistem de numerotare: Unele astfel de accesorii pot avea un sistem dublu de numerotare. Pe una din laturi de la 0 la X, dintr-un capat in altul, in timp ce pe cealalta latura cifra 0 se va gasi in mijloc, iar distanta va fi impartita in doua jumatati, numerotate in sensuri opuse. Acest mod de ilustrare este gandit pentru a facilita calcularea rapida a distantei dintre doua valori alese, prin simpla insumare a cifrelor de pe latura opusa.

 

Distantiere: Acestea pot fi unice sau duble si reprezinta piese mobile, transparente sau cu decupaje in dreptul numerelor, care iti permit sa observi mai usor cifra pana la care ai de masurat, aceasta aparand incercuita si scoasa in evidenta. De multe ori, ele sunt asociate cu sistemul de numerotare explicat mai sus, avand in partea de jos un indicator pentru valorile ce trebuie insumate pentru calcularea distantei.

 

Activitati specifice: Multe pareri despre cele mai bune rigle se vor orienta si in jurul acestui aspect.

Pentru tamplari, aceste accesorii vor fi lungi de 50-100 cm si de multe ori vor fi prevazute cu un maner in mijloc pentru fixarea pe piesa in lucru. Tot la acestea se mai poate gasi atasata sau inclusa o nivela pentru masurarea si ajustarea unghiului de inclinare pe orizontala sau si pe verticala.

Pentru constructori putem recomanda varianta de mai sus, dar si cea pentru vibrantele de suprafata. Acestea sunt confectionate din aluminiu si pot avea lungimi de 1, 2, 3 sau 4 metri, rolul lor fiind acela de a transmite vibratiile produse de un motor cimentului si betonului din placi sau sape. Se reuseste astfel pe de-o parte eliminarea pungilor de aer din structura, dar si nivelarea acesteia.

Pentru proiectantii de diferite specializari exista multe modele de rigle simple sau complexe. Unele au integrat un raportor, fie in grosimea lor, fie atasat la unul din capete, caz in care acesta poate fi chiar complet (360o), in timp ce altele pot fi construite in T, cu unghi de 90o, avand si functie de echer.

Pentru navigatie vei intalni produse asemanatoare celor destinate proiectarii (cu raportor), dar si modele duble, articulate prin lamele metalice, folosite pentru calcularea cursului pe mare si a unghiului acestuia fata de coordonatele geografice.

 

Forme integrate: Vei observa ca unele rigle au o latime mai mare in care pot fi integrate diferite forme decupate. Acestea pot fi cercuri (pentru masurat andrele sau doar pentru trasare pe hartie), alte figuri geometrice (triunghiuri, patrate, romburi) menite sa ii ajute pe copii sa le invete, cifre, litere (abecedar), semne de punctuatie si de calcul (tot pentru a-i stimula pe cei mici), animale, flori sau frunze. Pentru desen si decoratii poti gasi si variante care au una din margini decupata in model (ondulata, zimtata).Design: La acest capitol putem discuta in primul rand despre culoare si modele. Daca te intereseaza partea practica, atunci vei dori un obiect simplu, in nuante naturale (argintiu pentru metal, maro pentru lemn) sau transparent.

Daca esti o fire mai vesela sau cumperi pentru un copil, poti alege si ceva mai vesel, roz, albastru, verde sau mov sau cu modele imprimate – animale, flori, orase, personaje din desenele animate (eventual chiar de tipul celor care se schimba in functie de unghiul din care privesti).

Pentru cei mici, cea mai buna rigla ar trebui sa fie si putin jucausa, asa cum este cea care se transforma in bratara in momentul in care o aplici pe mana, cea cu profil triunghiular sau cea integrata intr-o forma (de camion, de girafa, de aligator).

Daca ai nevoie de o rigla si stii ce caracteristici ar trebui sa aiba, poti incerca sa cauti in mediul online un model potrivit. Vei gasi o mare varietate din care poti alege, iar noi iti prezentam si cateva modele pe care s-ar putea sa le gasesti interesante.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Dedra ml2051

 

Fie ca iti trebuie pentru tamplarie sau pentru alte tipuri de proiecte, aceasta rigla, la un pret bun, te va ajuta sa realizezi mai multe tipuri de masuratori. Este confectionata din aluminiu, ceea ce inseamna ca va fi rezistenta la fenomenele de degradare si nu se va rupe, dar avand in vedere faptul ca acesta este un metal moale, va trebui sa ai grija sa nu o indoi, mai ales la colturi.

In plus, este usoara. Vei putea masura cu ea pana la 50 cm si pentru a te asigura ca fixezi corect semnele pe piesa in lucru si ca ai calculat corect care este distanta dintre ele, ai la dispozitie si doua distantiere de culoare rosie (vizibile). Pe una din laturi vei vedea desfasurati centimetrii de la 0 la 50, in timp ce pe cealalta acestia sunt divizati in doua jumatati a cate 25 cm, ce pornesc in sensuri diferite de la un 0 central.

Astfel, atunci cand reglezi distantierele, vei avea indicate intr-un capat valorile intre care masori, iar in celalalt, distanta dintre ele. Pe langa acestea, accesoriul mai este prevazut si cu doua boloboace pentru stabilirea unghiului de inclinare al lucrarii tale atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Avantaje

Este confectionata dintr-un material care nu se rupe, este usor si nu se corodeaza (aluminiu).

Are prevazut boloboc pentru determinarea nivelului, ceea ce permite ajustarea acestuia concomitent cu efectuarea masuratorilor.

Este prevazuta cu doua distantiere ce faciliteaza calcularea distantei dintre doua puncte.

Este lunga de 50 cm si potrivita pentru lucrari de tamplarie.

Dezavantaje

Aluminiul este moale, se poate indoi si nu rezista la impact.

 

 

Silverline 571509

 

Aceasta piesa poate fi una dintre cele mai bune rigle, daca avem in vedere caracteristicile sale. Este lunga de 900 mm, fiind foarte potrivita pentru lucrari mari de tamplarie ce necesita o masurare dintr-o bucata (picioare de scaun, scanduri pentru sezut, spatare, banci). Pe una din laturi vei gasi numaratoarea facuta in centimetri, in timp ce pe cealalta aceasta este realizata in inch, astfel incat orice mester sa poata masura in functie de sistemul metric cu care este obisnuit.

In centru exista un maner pentru fixarea pe piesa pe care sunt montate doua boloboace pentru determinarea si reglarea unghiului atat pe orizontala, cat si pe verticala. Te vei putea asigura astfel ca piesele montate sunt drepte sau vei putea verifica daca au fost taiate stramb de la inceput.

Produsul este confectionat dintr-un metal moale (aluminiu), usor si rezistent la elementele atmosferice, care nu se va rupe sau decolora in timp, dar care totusi se poate indoi daca nu este manevrat cu atentie.

Avantaje

Are o dimensiune mare pentru un astfel de obiect, de 90 cm, care o face potrivita pentru lucrari de tamplarie.

Este prevazuta cu nivela atat pentru unghi pe orizontala, cat si pe verticala care va facilita verificarea corectitudinii la taiere si montare.

Iti ofera posibilitatea sa masori atat in cm, cat si in inch, in functie de sistemul metric cu care esti obisnuit.

Are un maner cu care o poti fixa pe piesa.

Dezavantaje

Deoarece este confectionata din aluminiu, se poate indoi usor daca este lovita sau agatata intre materiale mai dure.

 

 

Fara Italia 1097

 

Pentru cei mai multi o rigla ieftina si buna va fi de ajuns. Acest model este facut din material plastic si deci, poate deveni casant sau se poate decolora in timp daca este lasat in frig sau soare puternic in mod repetat. Totusi, are o greutate mica, fiind usor si practic de folosit.

Pentru a putea fi fixat de piesa in lucru, accesoriul prezinta in zona centrala un maner din plastic. Dat fiind faptul ca are dimensiuni mari si permite masurarea a pana la 100 cm, poate fi utilizat pentru proiecte de tamplarie, pentru masurarea unor proiecte de arhitectura sau pentru trasarea zonelor de taiere pe tabla, placi de rigips sau OSB.

Numaratoarea este indicata prin cifre doar odata la 5 unitati (0-5-10 cm), iar in rest prin liniute verticale, mai mari pentru valorile in milimetri (1, 2, 3) si mai mici pentru cele situate la jumatatea distantei dintre acestea (0.5, 2.5, 7.5).

Avantaje

Permite masurarea dintr-o bucata a unor piese de mari dimensiuni, deoarece are o lungime de 100 cm.

Are un maner ce permite sprijinirea si mutarea pe piesa pe care se realizeaza masuratoarea.

Este confectionata din material plastic si are o greutate redusa, fiind practica si usor de carat.

Citirea indicatorilor este simplificata, avand numere doar din 5 in 5, fiind mai practica pentru cei care au experienta.

Dezavantaje

Materialul nu este foarte rezistent si poate deveni casant sau se poate decolora.

 

 

Arda Rigla nautica 421

 

Daca una din pasiunile tale este navigatia, atunci vei aprecia utilitatea acestei rigle nautice. Este formata din doua piese paralele, articulate intre ele prin doua lamele metalice din inox sau alama placata cu crom, care nu se vor coroda chiar si cand sunt expuse conditiilor de umiditate si salinitate crescute de pe mare.

Fiecare componenta poate masura pana la 40 cm si iti permite sa urmaresti si ceea ce exista pe harta de sub ele, deoarece sunt transparente. In partea centrala ele sunt prevazute cu cate un maner metalic cu care le vei putea fixa si deplasa usor pe planuri pentru calcularea gradelor.

Materialul din care sunt confectionate este plexiglasul, care asigura un grad de duritate si rezistenta mai mare decat plasticul. Pe langa rigla propriu-zisa, vei mai observa si o serie de gradatii gravate permanent care te vor ajuta sa te orientezi atunci cand vrei sa-ti calculezi cursul de navigatie.

Avantaje

Este realizata din plexiglas, material rezistent in timp.

Este trasparenta, permitand observarea hartii in timpul realizarii calculelor pentru stabilirea cursului.

Fiecare rigla are cate un maner cu care poate fi usor deplasata sau fixata.

Gradatiile sunt gravate permanent si nu se vor sterge sau decolora in timp.

Are o lungime de 40 cm si permite acoperirea unei suprafete mari de harta.

Dezavantaje

Nu include si un cerc complet de raportor.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Technik Flatscreed

 

Pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, aceasta lipa vibranta va fi de mare ajutor in momentul in care se pune problema turnarii de beton pentru placi sau a unor sape. Cu ajutorul ei vei putea elimina pungile de aer prinse in material si il vei putea nivela pentru a obtine un rezultat cat mai bun, fara zone cu rezistenta scazuta sau cu adancituri in care sa se adune apa.

Produsul este compus dintr-o rigla de aluminiu de 3.66 m, un motor de 1.6 cai putere, un rezervor de 0.5 l, sistem de prindere si manere. Acestea din urma pot fi reglate in functie de inaltimea ta pentru o manevrare cat mai comoda si au la indemana o maneta pentru acceleratie. In plus, ele vor reduce procentul de vibratii care se transmite de la aparat la utilizator.

Acest produs va genera vibratii de o intensitate reglabila care vor fi transmise talpii metalice si apoi materialului ce trebuie nivelat. Rezervorul poate sa para mic, dar unul mai mare ar fi sporit in mod considerabil greutatea totala a obiectului (de 21 kg), facand purtarea si folosirea aproape imposibile.

 

Avantaje:

Are o rigla de 3.66 m si permite actionarea prin vibratii pe o suprafata mare.

Are o greutate care permite purtarea si folosirea de catre o singura persoana (21 kg).

Are un motor puternic (1.6 cp) ce permite generarea unor vibratii profunde.

Manerele permit reglarea in functie de inaltimea utilizatorului, pentru o manevrare confortabila.

 

Dezavantaje:

Nu permite actionarea in adancime in cazul turnarilor mai mari (fundatii).

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status