9 instrumente didactice esentiale pentru o ora moderna

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Sala de clasa trebuie sa fie cat mai dotata, pentru a oferi elevilor un mediu in care sa se dezvolte cat mai bine. Pentru asta, e nevoie de o serie de produse precum: instrumente de scris si colorat, tot felul de organizatoare, articole necesare pentru lucrul manual, carti, jocuri, un computer, un videoproiector, o imprimanta sau diverse obiecte utile in insusirea cunostintelor. 

 

Daca vrei sa ai o clasa moderna pentru elevi, aceasta trebuie sa fie cat mai bine echipata. In continuare, iti vom spune care sunt unele dintre cele mai importante produse, care nu ar trebui sa lipseasca.

 

Instrumente de scris si colorat

Acestea sunt articolele care fac parte din categoria produselor accesibile din punct de vedere financiar, care nu trebuie sa lipseasca din salile de clasa moderne, dotate foarte bine. Da, stim ca e normal ca ele sa fie incluse in gama de rechizite a fiecarui elev, dar, daca se intampla ca acesta sa le uite acasa sau sa pur si simplu sa nu le mai aiba pentru ca s-au terminat, atunci cele din clasa ii vor fi de ajutor. 

School books on desk, education concept

Organizatoare

Copiii trebuie sa invete sa fie cat mai organizati, sa isi puna lucrurile la locul lor si sa nu le arunce la voia intamplarii. Mediul educational trebuie sa ii ajute sa se dezvolte si din acest punct de vedere, motiv pentru care, salile de clasa moderne sunt echipate cu tot felul de organizatoare pentru instrumente de scris/hartii, diverse alte obiecte. Ele trebuie sa fie cat mai colorate si pot avea tot felul de forme.

 

Obiecte utile in realizarea lucrarilor manuale

In anumite ore de curs e bine si placut pentru elevi sa exerseze crearea a tot felul de obiecte sau planse lucrate manual. Pentru a duce la bun sfarsit astfel de activitate, o sala moderna are in dotarea ei foarfece, lipici, materiale de diverse texturi, tot felul de stampile si articole ce vor fi de mare ajutor. 

Totodata, la ora de lucru manual se mai poate folosi si plastilina, care va fi modelata de cei mici dupa bunul plac. Unii e posibil sa o aiba in trusa de rechizite, dar, in cazul in care e absenta, cea din clasa va fi de folos. 

 

Carti

Orice sala moderna in care elevii invata trebuie sa aiba o biblioteca a ei. Aceasta trebuie sa cuprinda carti pe care scolarii sa le lectureze de placere in timpul liber, dar si culegeri cu exercitii la tot felul de materii, atlase geografice/anatomice, dictionare etc. E important ca ele sa fie la dispozitia copiilor si sa poata fi consultate ori de cate ori acestia au nevoie de ele. 

Ca si invatator/profesor, trebuie sa ii incurajezi pe elevi sa apeleze frecvent la minibiblioteca si poate chiar sa doneze si ei carti pe care le au acasa si care doresc sa fie si la dispozitia celorlalti colegi. 

 

Jocuri

Copiii nu trebuie sa asocieze scoala cu ceva negativ, dimpotriva. Ei trebuie sa prinda drag de tot ce inseamna mediul educational, iar profesorii e necesar sa gaseasca si metode prin care elevii sa se si relaxeze/distreze si sa petreaca timpul impreuna intr-un mod cat mai placut. 

Pentru asta, de ajutor ar putea fi tot felul de joculete de societate, de care ei sa se bucure si sa invete sa fie fair-play si intelegatori unii cu altii (Cantan, Nu te supara frate, Monopoly etc.). Mai sunt si variante de tip puzzle, care-i vor ajuta sa fie mai rabdatori, mai atenti si mai creativi. 

Computer

Nu exista clasa cu adevarat moderna fara un computer. Un astfel de produs este un “must have” pentru a-i putea ajuta pe elevi sa invete sa redacteze texte in format electronic, sa faca tot felul de prezentari, sa isi caute informatii corecte pe Internet si sa invete sa-si petreaca timpul liber intr-un mod cat mai calitativ. 

 

Videoproiector si ecran

In multe scoli exista videoproiectoare si ecrane de proiectie, iar prezenta acestora intr-o sala de clasa moderna e foart importanta. Ca si profesor iti poti prezenta lectiile intr-un mod foarte util pentru elevi, cu tot felul de schite si imagini care-i vor ajuta sa intelega totul cat mai bine. 

Totodata, poti folosi astfel de dotari si pentru a reda filmulete educationale foarte explicite cand vine vorba de intelegerea unor notiuni/fapte importante din tot felul de domenii precum: geografie, chimie, biologie, istorie etc. 

 

Imprimanta

Daca in sala de clasa exista un astfel de produs, totul va fi mult mai simplu pentru tine ca si profesor, deoarece poti lista rapid diverse materiale de care copiii pot avea nevoie in cadrul orelor. Nu va mai trebui sa stai la rand si sa pierzi timpul pe la centre de multiplicare, ci vei rezolva rapid, pe loc, problema. 

 

Obiecte didactice pentru buna insusire a materiilor

Aceste instrumente sunt deosebit de importante, deoarece elevii trebuie sa invete practic si cu usurinta cum functioneaza lucrurile la fiecare materie in parte. 

La clasele primare va fi nevoie de numaratori si tot felul de planse cu litere, apoi, odata cu inceperea gimnaziului, elevii vor avea nevoie sa poata folosi forme geometrice si instrumente pentru tabla, ce contribuie la trasarea liniilor, masurarea unghiurilor, realizarea cercurilor. 

Totodata e recomandat si absolut normal ca scolarii sa aiba la dispozitie globuri pamantesti si harti, care sa ii ajute sa se orienteze si sa stie unde sunt localizate diverse tari, harti in care se explica evenimente istorice si asa mai departe. 

Pentru o buna insusire a cunostintelor foarte importante sunt si kit-urile speciale pentru chimie, care contin tot felul de substante ce ajuta la realizarea experimentelor, aparatele de masurat diversi indici si nu numai, necesare la orele de fizica sau mostre cu tipuri de sol, utile la orele de geografie. 

Acestea sunt in mare cele mai importante instrumente didactice care nu trebuie sa lipseasca din salile moderne sau de la orele ce se doresc a fi predate astfel. E posibil ca unele dintre ele sa nu faca parte din dotarea clasei, dar sa fie disponibile pentru intreaga scoala si sa poata fi aduse de catre profesori la ore. 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status