8 lucruri pe care sa NU le faci cand acorzi primul ajutor

Am modificat articolul ultima data pe: 08.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Este indicat sa acorzi primul ajutor unei persoane care se afla in pericol, insa nu este bine sa induci o stare de panica, deoarece frica poate agrava situatia. In cazul unor arsuri majore, obiectele vestimentare nu trebuie indepartate de pe trupul pacientului, iar curatarea ranilor se face doar cu apa, nicidecum cu alte substante lichide, pe care le ai la indemana.

 

Primul ajutor poate fi important, insa trebuie acordat corect, pentru a nu agrava mai tare situatia. Citind articolul, vei afla ce nu trebuie sa faci, atunci cand vrei sa ajuti victima.

 

Sa induci o stare de panica

In momentul in care esti nevoita sa acorzi primul ajutor, trebuie sa iti mentii starea de calm si luciditate, pentru a putea realiza manevrele necesare. Dupa producerea accidentului, verifica starea ta de sanatate si a celorlalti pasageri. 

Incearca sa te linistesti si sa realizezi un plan, cu ajutorul caruia sa stabilizezi situatia, pana in momentul in care apar organele competente. Daca te simti depasita de situatie, acorda-ti cateva minute, pentru a-ti manifesta sentimentele, iar apoi actioneaza.

Nu reactiona dupa primul impuls, ci gandeste-te foarte bine, daca manevra pe care urmeaza sa o faci, nu afecteaza cumva starea de sanatate a victimei. In momentul in care comunici cu persoana vatamata, nu folosi un ton ridicat si prezinta-i situatia cat mai obiectiv posibil, fara a-i transmite starea de panica. 

 

Sa efectuezi miscari bruste

Atunci cand una dintre victime este incarcerata, primul lucru pe care esti tentat il faci, este sa o eliberezi, cat mai repede. Atunci miscarile bruste pot declansa paralizii, de aceea, inainte de a actiona, verifica cu atentie locul in care se afla ranile. Daca persoana vatamata are plaga deschisa in zona spatelui, cea cervicala sau cea craniana, cel mai bine ar fi sa nu o misti, pentru ca poti afecta functiile neuromotorii. 

De asemenea, nu este indicata mutarea, nici atunci cand persoana vatamata are membrele inferioare prinse sub bordul masinii, pentru ca orice miscare ii poate afecta locomotia. Asadar, extragerea victimei din zona de pericol, se face usor, dupa ce ai realizat o analiza a loviturilor pe care le are.

 

Sa indepartezi obiectele vestimentare arse

In momentul in care exista arsuri pe suprafata corpului, durerile sunt mari, insa din cauza socului si a adrenalinei, exista posibilitatea ca persoana sa nu simta intensitatea disconfortului.

Prima data, ai tentatia de a indeparta materialul textil ars, pentru a curata rana. Acest lucru nu este recomandat, deoarece poate face ca pielea sa fie mai afectata de arsura. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese cu apa rece, pe toata suprafata arsa, lasand obiectele vestimentare, in aceeasi pozitie.

 

Sa cureti ranile cu orice substanta lichida

Inainte de a bandaja plagile afectate, este indicat sa cureti zonele, deoarece in caz contrar, acestea se pot infecta. Pe langa pansamentele sterile, pentru a le curata trebuie sa folosesti o substanta lichida, cu ajutorul careia sa speli zona.

Bineinteles ca, primul lucru la care te gandesti este apa, insa daca nu ai suficiente provizii poti fi tentata sa folosesti bauturi racoritoare sau alcoolice. Nu este indicat sa faci acest lucru, mai ales in cazul unor rani profunde. 

Inappropriate giving water after the fainting, horizontal

Sa folosesti orice trusa de prim ajutor

Trusa medicala de prim ajutor pe care o ai in portbagaj, in mod obligatoriu, iti poate fi de mare folos, daca este dotata corespunzator si îndeplineste cateva reguli. Ca sa o poti folosi, aceasta trebuie sa fie in termenul de valabilitate. De regula, trebuie inlocuita dupa 2 ani, chiar daca nu ai folosit-o deloc, in acest timp.

Materialele sterile din interior, trebuie sa fie neincepute, deoarece in caz contrar, acestea pot fi contaminate cu bacterii, ce pot provoca infectia plagilor. Pe langa toate acestea, este important si locul de depozitare. 

Cel mai indicat ar fi in portbagaj, intr-un loc ferit de mizerie si de razele solare. Atunci cand este tinuta in mod necorespunzator, spirtul se evapora, iar pansamentele si fesele nu mai sunt sterile.

 

Sa luminezi zona cu ajutorul unei surse de foc

Accidentele auto se pot intampla in timpul noptii, iar pentru a putea vedea starea pasagerilor, trebuie sa folosesti o sursa de lumina. Chiar daca esti tentata sa aprinzi bricheta sau chibritul, pentru ca il ai la indemana, nu face asta!

In momentul accidentului, rezervorul de combustibil se poate sparge, si orice sursa de foc poate declansa o explozie. Poti evita acest lucru, folosind o lanterna (pe care este bine sa o porti mereu in portbagaj) sau chiar lumina de la ecranul telefonului.

Sa bati victima pe spate

Atunci cand o persoana se ineaca, trebuie sa faci ceva, pentru a indeparta obiectul care ii obstructioneaza respiratia. Primul impuls te indeamna sa o bati in spate. Nu este indicat sa faci acest lucru, pentru ca din cauza loviturilor puternice, poti plasa obiectul intr-un loc din care este mai dificil de extras.

Cel mai bine, este sa apleci spre fata persoana vatamata si sa respire adanc de 2 ori. Mai poti aplica si metoda Heimlich. Aceasta presupune sa te asezi in spatele victimei si sa pui ambele palme sub sani, inclestand degetele.

Apoi faci miscari bruste, apasand puternic si ridicand trupul. Acestea au rolul de a comprima diafragmul si implicit plamanii, lucru ce duce la o presiune mai mare in bronhii, cu ajutorul careia corpul strain ajunge in cavitatea bucala.

 

Sa prinzi limba sau sa introduci corpuri straine in gura

Atunci cand o persoana are o criza de epilepsie, primul impuls este sa prinzi limba, pentru a nu-i bloca caile aeriene. Totusi, nu este indicat sa faci acest lucru, deoarece victima te poate musca sau rani. 

Cel mai bine este sa o asezi pe o parte, pe o suprafata plana, si sa plasezi o perna sau un obiect moale sub cap, evitand astfel loviturile puternice in zona craniana. De asemenea, in timpul unei crize epileptice nu este indicat sa fortezi maxilarul, pentru a introduce obiecte dure in cavitatea bucala, deoarece acestea pot duce la deteriorarea danturii.

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status