10 reguli care te ajuta sa-ti organizezi garderoba

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.25

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

O garderoba bine organizata este placuta, simplu de gestionat si mereu pregatita pentru ideile tale originale. Descopera cum sa faci sa tii lucrurile sub control in fiecare clipa, astfel incat sa ai acces facil la hainele tale preferate, fara sa risti sa uiti de ele timp de saptamani intregi.

 

Modul in care iti pastrezi hainele in dulap iti poate influenta starea de spirit pentru o zi intreaga. Imagineaza-ti doua scenarii: acela in care, moarta de somn, deschizi usa dulapului si gasesti o vraiste de haine amestecate, printre care nu reusesti deloc sa o identifici pe care pe care ti-o doreai, in schimb dai peste 3 camasi demult uitate, dar care nu se potrivesc la tinuta de azi, si acela in care, in interiorul dressingului te asteapta, cuminti, aliniate si grupate pe obiecte de imbracaminte sau chiar stiluri si culori, toate hainele pe care le indragesti. Care dintre variante crezi ca are sanse mai mari sa te ajute sa incepi ziua cu bine?

 

Grupeaza hainele pe categorii

Pastreaza intotdeauna tricourile la tricouri, pantalonii lungi la pantaloni lungi si fustele la fuste. Nu le amesteca, nici macar atunci cand le pastrezi pe umerase si, teoretic, este mai usor sa le vezi. O camasa ascunsa printre sacouri poate ramane trecuta cu vederea saptamani la rand! 

 

Foloseste intelept rafturile

Daca intre rafturile din interiorul dulapului tau exista mai mult de 30 cm, inseamna ca poti adauga un raft suplimentar, pentru mai mult spatiu de depozitare. Personalizeaza modul de dispunere si numarul rafturilor astfel incat sa se potriveasca nevoilor tale; e mult mai util si mai practic decat sa incerci tu sa te adaptezi situatiei.

Daca ai nevoie sa depozitezi cizme inalte, muta raftul mai sus. Daca ai nevoie sa pastrezi tricouri sau puloivere impaturite, muta-l mai joc, evitand sa creezi o stiva prea mare, care sa se rastoarne. 

Depoziteaza obiectele in functie decat de des le folosesti

Daca ai niste haine pe care le porti o data pe an, la cate o ocazie mai simandicoasa, nu le pune in fata, sa te impiedici de ele de cate ori deschizi dulapul. Gaseste-le un loc mai ferit, in care sa nu te deranjeze. O alternativa este chiar sa scoti aceste haine din dulap si sa le muti intr-un alt spatiu de depozitare, asa cum faci, probabil, cu hainele care nu sunt de sezon. 

 

Atentie la design

Daca garderoba ta este pastrata intr-un dulap standard, nu ai multe optiuni la capitolul estetic, dar daca ai un dressing adecvat, in care se poate intra, iti recomandam sa il amenajezi ca pe un magazin in miniatura, mai degraba decat ca pe o debara. Un corp de iluminat adecvat, o mocheta pe jos sunt cateva elemente ieftine, care schimba atmosfera. 

 

Accesorii uniforme

In momentul in care umerasele pe care sunt agatate hainele tale arata identic, dulapul va parea mai organizat si, deci, mai spatios decat daca aglomerezi in interior o multime de stiluri diferite. La fel si in cazul cutiilor sau al cosurilor: e de mare ajutor ca macar cutiile amplasate pe acelasi raft sa arate identic. 

Pentru a putea pastra acest stil este necesar sa ai mereu la indemana cate un umeras in plus pe care sa agati o haina nou cumparata, sau una proaspat calcata. 

 

Imparte spatiul in zone predestinate

Atunci cand in dulapul tau exista zone predestinate: aici stau pantofii, acolo sunt agatate esarfele, dincolo pun bijuteriile, zona aceea este pentru echipamentul de la sala, lucrurile devin mult mai simplu de gestionat de catre creierul tau. Vei sti exact unde sa gasesti fiecare obiect si unde sa il pui cand ai terminat treaba cu el. Poti apela chiar la suporti special pentru divizarea sertarelor si a rafturilor, pentru ca totul sa fie perfect aliniat. 

Tine la indemana hainele de baza

Asa cum in locuinta ta, obiectele pe care le folosesti zilnic sunt la vedere, sau pozitionate in zone la care ai acces imediat, asa si in dulap, la inaltimea privirii si imediat in fata trebuie pozitionate hainele din garderoba de baza, accesoriile pe care le porti cel mai frecvent sau care sunt cele mai adaptabile, pantofii cei mai comozi.

Astfel, rafturile de sus, unde nici nu vezi bine si ai nevoie de scaunel sau de scarita ca sa ajungi, pot fi rezervate obiectelor folosite mult mai rar, care sa nu te incurce in restul timpului. 

 

Urmareste care sunt hainele pe care nu le porti niciodata

Cu totii cumparam, din impuls, haine care ne plac pe moment, dar care parca nu se asorteaza cu nimic, sau haine frumoase, dar pe care le evitam pentru ca sunt incomode sau nepractice. Ele ajung sa ocupe loc inutil in dulap: nu renuntam la ele pentru ca am investit timp si bani si sunt noi si frumoase, dar nici nu le purtam vreodata.

Asaza hainele in dulap in dormitor (aici lista noastra comparativa) cu toate umerasele orientate intr-o directie; dupa ce porti o anumita haina, agat-o la loc, cu umerasul intors. Astfel, o data la fiecare 3 sau 6 luni, vei putea sa verifici care sunt hainele pe care nu le porti niciodata si sa le scoti din dulap. 

 

Haina asta imi aduce bucurie?

Probabil ca ai auzit de Marie Kondo si de sistemul ei de organizare a locuintei si a vietii, bazat pe ideea ca nu ar trebui sa pastram nimic din ceea ce nu ne aduce bucurie. E adevarat ca, interpretat mot a mot, sistemul mentionat ar putea duce la un exod al aspiratoarelor, fiarelor de calcat si mopurilor, care vor ajunge, toate, la gunoi, dar dincolo de glume si de exagerari, exista un sambure de adevar in aceasta poveste. 

Atunci cand ai timp si chef, incearca sa iei la rand hainele din dulap si sa te intrebi: port asta? Cat de des? Ma simt bine atunci cand ma imbrac asa? Ma reprezinta? 

Ideea e ca de multe ori, pastram lucruri de care nu avem nevoie si care nu ne plac, dintr-un subtil sentiment de vinovatie: am cheltuit bani, e inca nou, e inca bun. E preferabil sa avem 5 camasi pe care le indragim si le purtam cu placere, decat 20 dintre care majoritatea stau in dulap pentru ca, intr-un fel sau altul, nu ni se potrivesc. 

Goleste dulapul complet

Periodic, fiecare dintre noi trebuie sa facem ordine in dulapul de haine. De fiecare data cand programezi o asemenea activitate, ia in calcul recomandarea specialistului: goleste-l complet! Scoate tot ceea ce ai in el, chiar si de pe raftul acela unde nu umbli decat de Craciun, deci totul e inca aliniat perfect.

Luand in mana fiecare obiect vestimentar, inainte de a-l pune la loc, ai o ocazie sa il revezi si reevaluezi. Vei descoperi ca, fara a apela la un sistem sau la o teorie anume, te vei gandi la un moment dat ca rochia aia e demodata, ca bluza cealalta pare sa fie putin uzata si asa mai departe. Cu aceasta ocazie, vei putea sa elimini din dulap o serie de haine, obtinand mai mult spatiu.

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status