Cea mai buna rigla gradata

Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Cum aleg cele mai bune rigle gradate

 

O rigla gradata este un instrument indispensabil in timpul scolii, sau in diverse meserii: in atelierele de tamplarie, de constructie, croitorie, pentru arhitecti sau desenatori. In functie de specificul fiecarei activitati, modelele sunt adaptate, insa sistemul metric utilizat in tara noastra ramane neschimbat si este imprimat pe toate piesele.

In demersul de a alege o rigla gradata, la un pret bun, iata cateva aspecte de care sa tii cont.

Scopul utilizarii riglei este primul considerent, pentru ca determina alegerea tipului de ustensile potrivite.

Riglele utilizate de catre scolari sunt de obicei transparente, au dimensiuni medii si mici, fiind de marimea unui caiet sau a manualului (15-30 cm lungime). Unele au accesorii cum ar fi raportoare incluse, sunt realizate in forma de echer, sau au diferite marcaje pentru delimitare, sustinand mai bine activitatea de invatare.

Cele destinate atelierelor de tamplarie sunt facute din plastic mai dur sau lemn, fiind mai mari si mai rezistente datorita faptului ca se lucreaza cu lemn sau alte materiale de constructii. In aceste cazuri, unele piese vor avea inclus boloboc, pentru a putea masura cat de dreapta este suprafata, aspect esential in constructii.

Riglele folosite in atelierele de croitorie se mai numesc si florare, avand trasate diverse linii, semicercuri, sau au forme rotunjite si alungite, utile in constructia tiparelor.

Riglele destinate arhitectilor sau desenatorilor sunt marcate mai in detaliu, au dimensiuni mari si sunt prevazute cu diverse scale sau cote de notare, pentru a asigura precizia desenului.

Dimensiunea este esentiala si se alege in functie de tipul de utilizare. In cazul scolarilor riglele au dimensiuni mici si medii, de la 15 pana la maxim 50 cm, pentru a fi usor de manevrat si pentru a incapea in ghiozdane.

Celelalte tipuri de rigle nu necesita transportul, decat in anumite cazuri(de exemplu studentii de la arhitectura), asa ca dimensiunile mari, care sunt necesare realizarii produselor, nu deranjeaza si sunt de preferat. Riglele utilizate de catre profesori pe tabla. pentru realizarea desenelor in cadrul orelor de geometrie sau desen tehnic trebuie sa aiba mai mult de 50 cm lungime.

Dupa cum spuneam, materialul din care sunt realizate piesele va fi corelat cu tipul utilizarii. Majoritatea sunt realizate din plastic sau din lemn; cele facute din plastic mai subtire sunt destinate scolarilor si desenatorilor/arhitectilor. Piesele realizate din plastic mai dur, metal sau lemn sunt ideale in atelierele de tamplarie sau croitorie, avand o rezistenta mai mare la uzura.

Designul si culoarea, sau transparenta ar fi alte aspecte de considerat in alegerea unui produs potrivit. In comert se gasesc modele transparente, prin care se poate citi ceea ce este sub rigla. Mai gasesti de cumparat produse viu colorate sau opace cum sunt cele confenctionate din lemn sau policarbonat.

In functie de scopul utilizarii – daca este vorba doar de trasarea unei linii sau de masurare – se alege produsul potrivit. Unele produse au numerotarea de la mijloc spre capete, impartind rigla in doua in mod egal,aceste modele potrivite la geometrie sau pentru a ajuta la simetria tiparelor desenate, la croitorie. Alte modele au incluse distantiere de plastic, pentru a marca masurarea sau cifra care se doreste evidentiata, fiind recomandate in desenul tehnic.

Acestea sunt cateva aspecte importante legat de pareri despre cele mai bune rigle gradate, iar mai jos prezentem cateva exemple.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Unior 617705

 

Iata un model de rigla rezistent si durabil, realizat din aluminiu, aspect ce il face potrivit pentru tamplarie sau util in constructii si amenajari. Datorita dimensiunii, va fi de mare ajutor chiar si scolarilor sau desenatorilor de profesie.

Lungimea este de 600 mm,  latimea de 60 mm, iar grosimea de 5 mm, deci este un produs solid, de dimensiuni medii spre mari. Cantareste 386 grame, asa ca nu este usor de purtat in ghiozdan. Este marcat pe o parte dupa sistemul metric romanesc, in milimetri si centimetri.

Produsul are o tenta neutra, incluzand si o perforatie la unul din capete, pentru a fi depozitat cu usurinta, sau atasat altor instrumente. Are o usoara adancitura pe partea din mijloc pe toata lungimea, ce permite plasarea mai buna a mainilor si stabilizarea instrumentului, pentru a garanta o fixare mai exacta pe suprafata de lucru si deci o precizie mai mare a masurarii sau a trasarii liniilor. In concluzie, este un model de rigla gradata, ieftin si bun.

 

button 2

 

 

 

 

Dedra ml2051

 

Iata o piesa adecvata utilizarii in constructii sau in amenajari interioare, datorita bolobocului inclus, ce masoara cat de dreapta este suprafata care urmeaza a fi construita sau finisata.

Dimensiunea este de 50 centimetri, obiectul fiind relativ usor de manevrat. Materialul din care este realizat este aluminiu, ceea ce ii ofera rezistenta si durabilitate in conditii de uzura intensa, fiind ideal pentru locurile unde se lucreaza cu materiale de constructie sau produse grele ce pot cadea peste rigla.

Designul este unul simplist, modelul fiind marcat cu milimetri si centimetri pe ambele laturi(nu trebuie sa intorci instrumentul dupa ce il plasezi). Rigla este prevazuta cu doua distantiere din plastic, pentru a marca cu mai multa usurinta zonele sau cifrele masuratorilor. Profilul are o forma de trapez, fiind cu baza mai lata si mai ingusta pe zona de contact cu mana, asigurand o aderenta usoara pe diverse suprafete.

 

button 2

 

 

 

 

Olfa 20841

 

Acesta este un model de rigla potrivit in croitorie sau in mici proiecte de bricolaj, fiind marcat cu diverse linii, unghiuri si semicercuri, in urma carora se pot construi cu usurinta sabloane, si decupa ulterior cu ajutorul unui cutter.

Dimensiunile produsului sunt 15 x 60 cm, fiind usor de manevrat si potrivit in a masura pe diverse materiale, fie textile, fie hartie sau carton. Rigla este realizata din acrilic mat, ce se muleaza usor pe suprafete cu diverse texturi. Principalele unghiuri si gradatii sunt notate, inclusiv milimetri si centimetri, de o parte si de alta a riglei. Are inclus pe fundal si un model cu patrate, potrivit pentru a decupa sabloane pentru patchwork(acele paturici sau pleduri realizate din peticele de materiale din diverse culori).

Pe scurt este un instrument potrivit in activitatatile hand-made, dar poate fi utilizat si ca o piesa clasica, pentru a trasa linii drepte sau a realiza masuratori precise.

 

button 2

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status