n n
n
n
▷ Rigle de masurat. Analiza comparativa

Cea mai buna rigla de masurat

Am modificat articolul ultima data pe: 16.11.19

 

Cum aleg cele mai bune rigle de masurat

 

Atunci cand ai nevoie de o mai buna precizie sau trebuie sa masori cu exactitate anumite obiecte pentru activitatile de la serviciu, la facultate sau acasa, un instrument de masurat iti va fi de mare ajutor.

Citeste in continuare ghidul nostru, pentru a afla toate caracteristicile de care trebuie sa tii cont cand iei decizia de a-ti achizitiona o rigla de masurat, la un pret bun.

 

 

I se mai spune lineal si reprezinta un instrument subtire, sub forma dreptunghiular-alungita, prin intermediul caruia poti masura distante scurte sau medii si poti desena linii drepte, iar acesta poate fi de mai multe tipuri:

Cele folosite in mediul scolar trebuie sa aiba lungimea nu mai mare de 30 cm, ca sa intre usor in ghiozdan. Astfel, sunt manevrate facil de catre utilizatori, indiferent de varsta.

Cele destinate desenului tehnic vor fi folosite de catre elevi si studenti in liceele si facultatile de profil. Trebuie sa fie confectionate din materiale rezistente, deoarece vor suporta uzura intensiv.

Riglele folosite de catre profesori la tabla pentru a realiza desenele demonstrative la geometrie, desen tehnic sau desen proiectiv trebuie sa fie suficient de mari pentru a permite realizarea schitelor astfel incat sa fie vizibile si de la 6-8 m.

Cele pentru ingineri, folositoare in domeniul constructiilor, ar trebui realizate din metale sau lemn de esenta tare, astfel incat sa reziste la impact si accidente.

Modelele pentru tamplarie vor fi de real ajutor in cadrul masurarii obiectelor din lemn si similar celor de constructie, trebuie sa reziste la nenumarate abuzuri.

Piesele pentru croitorie, care ajuta la determinarea marimilor bucatilor de tesatura, trebuie sa aiba lungimi extinse, deoarece, in genere, se lucreaza cu portiuni extinse de material.

Exista numeroase functionalitati pe care le poate avea o rigla, precum: bula de aer(adica bolobocul sau cumpana, cu ajutorul careia poti verifica orizontalitatea sau verticalitatea unui plan), distantierele de masurare(pe care le poti fixa pe un obiect pentru a observa dimensiunea lui), functia de masurare burghie(care te ajuta sa estimezi eficient spatiul vizat, inainte de a pune in functiune burghiul), cu maner(intalnita indeosebi in domeniul tamplariei), cu tratament antireflexie(care te asigura ca masori corect) sau functie pentru masina de taiat gresia si faianta.

In functie de materialul din care sunt confectionate, riglele pot fi de 3 feluri:

Cele din lemn se gasesc in comert intr-o varietate de marimi, iar gradatia este deseori scrijelita pe acestea, ceea ce te poate face sa observi mai usor cifrele si unitatile de masura.

Spre deosebire de riglele realizate din lemn, cele din plastic au posibilitatea de a fi modelate in forma gradajelor. Uneori, semnele de pe linia din plastic pot fi sesizate mai greoi din cauza reflexiei si calitatii cernelii.

Riglele durabile sunt alcatuite din metal, precum este aluminiul sau otelul, si sunt folosite mai degraba pentru trasarea liniilor exacte decat pentru masurare.

O alta caracteristica specifica este dimensiunea. Pe de o parte, cele folosite in mediul scolar si universitar, de catre elevi si studenti, trebuie sa aiba marimi cuprinse intre 20 si 50 de cm. Pe de alta parte, cele utilizate de ingineri, arhitecti, proiectanti, tamplari sau constructori necesita sa aiba dimensiuni mai mari, de peste 50 de cm. In tamplarie, croitorie si pe santier se folosesc piese de 80-100 cm.

Riglele se pot gasi in comert sub diverse lungimi dar si sub diferite forme. De exemplu, copiii invata figurile geometrice principale (triunghiuri, cercuri, romburi, patrate) pe baza carora pot realiza desene din ce in ce mai complexe.

 

In continuarea ghidului poti afla cateva pareri despre cele mai bune rigle de masurat.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Dedra ml2051 

 

Primul produs despre care discutam reprezinta o rigla cu boloboc si distantiere. Un aspect important pe care trebuie sa il cunosti este dimensiunea, aceasta masurand 50 de cm si prin asta e potrivita pentru zidari, in cadrul masuratorilor care trebuie realizate in domeniul constructiilor.

Acest model va fi util pentru cei care doresc sa determine cu exactitate dimensiunile unui anumit obiect. Rigla prezinta distantiere, avantajul acestora fiind faptul ca le poti fixa pe diferite corpuri si poti masura eficient distanta dintre oricare doua puncte de pe orice suprafata solida, avand la final un rezultat care este in conformitate perfecta cu realitatea.

Referitor la material, e necesar sa stii ca aceasta a fost confectionata din aluminiu, deci presupune o rezistenta destul de mare la presare si indoire, dar si o buna pastrare in timp, dat fiind faptul ca nu va fi supusa coroziunii. Bula de aer incorporata ajuta la o mai buna masurare si la o mai buna coordonare in spatiu.

 

button 2

 

 

 

 

Silverline 633959 

 

Daca te intereseaza o rigla de masurat, ieftina si buna, cea de la Silverline poate fi alegerea utila pentru tine. Principala caracteristica este rezistenta, iar dovada consta in faptul ca este confectionata din otel inoxidabil. Metal recunoscut pentru durabilitatea sa inalta, de pana la 20 de ani, otelul inoxidabil isi pastreaza aspectul exterior pentru perioade lungi de timp, se intretine facil, nefiind costisitor si este rezistent la actiunea mediilor corozive si la rupere. Asadar, poti avea incredere ca prin intermediul acestui instrument iti vei indeplini sarcinile la timp si cu succes.

In ceea ce priveste dimensiunea, rigla are 15 cm. Ca optiuni suplimentare, acest model prezinta o functie de masurare burghie si este potrivit pentru constructori, si nu numai.

Este bine sa stii ca piesa este foarte accesibila din punct de vedere al pretului. Astfel, ea se poate achizitiona la un pret mai scazut, prin comparatie cu al celorlalte produse din aceeasi categorie.

 

button 2

 

 

 

 

Fara Italia 1097 

 

Daca iti doresti o rigla facuta dintr-un material ieftin si totusi bun, atunci instrumentul care ar putea fi adecvat pentru tine este acesta – confectionat din plastic. Materialul nu ofera siguranta in ceea ce priveste rezistenta. Cu o dimensiune de 100 de cm, piesa este potrivita pentru persoanele care lucreaza in domeniul desenului tehnic sau al tamplariei, in general arii de activitate in care se doreste trasarea unor linii exacte, precise.

Modelul despre care discutam iti pune la dispozitie o gradatie si un maner care iti vor permite sa il misti foarte usor pe suprafata unei table sau a unei plansete. Dat fiind faptul ca materialul din care este confectionata rigla e plasticul, obiectul este flexibil, insa rezistent.

Se poate procura la un pret acceptabil, direct din magazinele de birotica sau, mai simplu, de pe internet, unde ai sansa sa gasesti chiar si mai multe modele cu diverse marimi si numeroase culori.

 

button 2

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status