Ce trebuie sa stii despre legislatie in privinta armelor albe

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Iti place sa faci plimbari cu cortul prin locuri mai putin umblate, sau mergi sa iti lucrezi terenul agricol care este mai departe de casa ta si, de obicei, ai la tine o maceta pe langa alte ustensile – iata cateva scenarii. Dar stii care sunt prevederile legale cu privire la portul armelor albe? Citeste acest articol pentru a te informa.

 

Sunt multe situatii in care poti sa ai asupra ta o arma alba, fara a avea intentia sa ranesti pe cineva: esti colectionar de cutite si vrei sa ii arati prietenului tau noua achizitie, practici arte martiale si mergi cu sabia la sala, mergi des pe munte, iar o maceta sau un cutit de supravietuire este foarte util, dar este legal sa faci acest lucru? Dupa cum spune legea, nu.

Dar sa vedem exact care sunt prevederile legale:

 

Ce sunt armele albe?

Conform definitei :”arma alba se numeste o arma destinata luptei corp la corp”. Totodata, in Romania, in Legea privind regimul armelor si munitiilor nr. 295 ce a aparut in 2004, a mai fost modificata in 2007 si in iulie 2011, republicata si completata in 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, pentru a fi in concordanta si cu prevederile internationale din acest domeniu, se face referire la:

Arma alba este un obiect “ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor” fiind utilizata pentru a lovi, taia sau impunge, si printre acestea se numara: baionete, sabii, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, arbalete, arcuri etc.

Astfel, vedem ca paleta de arme albe este destul de extinsa si in aceasta categorie intra si tot felul de instrumente pe care le folosesti in viata de zi cu zi, precum un cutit, sau la diverse sporturi: arcuri, floreta, sabie etc. 

Tot in lege mai este o portiune unde se descrie ce atribute trebuie sa aiba un instrument de taiat, ce este prevazut cu lama pentru a se incadra in sectiunea de arme albe:

Arme albe ce sunt prevazute cu lama – trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, precum: 

  1. a) lama fie este dintr-o sinura bucata cu tot cu maner, fie are un sistem cu ajutorul caruia devine corp comun cu manerul;
  2. b) are pe ambele laturi tais, si se intinde pe toata lungimea sa;
  3. c) sa aiba o lungime de peste 15 cm;
  4. d) latimea sa fie de 0,4 cm minim sau mai mare;
  5. e) “are un maner prevazut cu garda

In lege nu este foarte clar daca, pentru a fi considerata arma alba, un obiect cu lama trebuie sa indeplineasca toate criteriile cumulativ, sau sa aiba doar una dintre caracteristici. 

 

Cand ai voie sa le porti?

Tot in lege, la art. 370 este prevazut si “portul si folosirea fara drept de arme albe”, fiind mentionate si sanctiunile la care poti fi supus, in caz ca nu respecti aceste prevederi.

Asadar: “ (1) Portul, fara drept, in locurile publice a cutitului, pumnalului, sisului, boxului sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile – amenda.

(2) Portul sau folosirea, fara drept, a obiectelor prevazute la aliniatul (1) in localul autoritatilor publice, institutiilor publice, institutiilor sau altor persoane de interes public, la intruniri publice ori in localuri de alegeri se pedepseste cu inchisoarea stricta de la un an la trei ani sau cu zile -amenda.”

In parte nu este recomandat sa ai asupra ta un obiect cu care poti rani grav pe cineva, mai ales atunci cand te afli in locuri publice. Cu siguranta nu vei fi amendat atunci cand iesi din magazin, daca tocmai ti-ai achizitionat un nou cutit sau alt obiect pentru diferite activitati. Si mai mult, atunci cand esti in vacante la munte, folosirea unei macete in scopul de a-ti curata terenul unde vrei sa campezi, pentru adunarea lemnelor de foc, pentru a construi un adapost, nu va fi pedepsita de lege.

 

Ai nevoie de permis?

Legea se refera mai mult la armele de foc pentru care poti sa obtii un permis de port arma de la organele abilitate, dar nici pe site-ul Politiei Romane, autoritate care se ocupa cu regelementarea acestor activitati nu este specificat in clar daca se poate procura un permis de port arma alba.

Cu siguranta cei care sunt colectionari de arme, cunoscuti si declarati la autoritatea de drept, pot sa obtina un astfel de permis care sa le ateste calitatea de colectionar. In caz ca practici anumite sporturi, precum artele martiale sau scrima, tir cu arcul sau arbaleta etc., si esti nevoit sa porti cu tine, de acasa la sala si invers, anumite arme, te vei putea legitima ca si membru al unui club, pentru a putea transporta obiectul de care ai nevoie.

In multe sporturi se folosesc obiecte care intra in categoria armelor albe precum sabie, floreta, arbaleta, arc, dar cu siguranta este permis sa le folosesti in locuri special amenajate: la sala de sport, la club, la poligon, sub indrumarea stricta a instructorului. 

De asemenea, daca esti un pasionat al plimbarilor pe munte si iti petreci vacantele prin paduri sau locuri mai putin umblate, un cutit de supravituire, o maceta, un topor, desi sunt considerate arme albe, atat timp cat nu pun in pericol viata si integritatea altor persoane, pot fi folosite, fiind instrumente de baza pentru a-ti asigura ceea ce ai nevoie pentru supravietuire.

Nu este indicat sa porti asupra ta arme albe, la centura, in cizme etc., dar daca vrei sa te protejezi poti sa o tii in masina, in torpedou, in portbagaj sau in rucsac. 

De unde pot sa cumpar arme albe?

Chiar daca portul armelor albe e reglementat legal si nu este voie sa le porti la tine in conditiile prezentate mai sus, poti foarte usor sa iti procuri o astfel de arma, fie direct din magazinele de specialitate, fie din mediul online.

La cumparare, nu ai nevoie de un permis special si, daca ai facut comanda online vei primi pachetul direct acasa. 

In concluzie, incearca sa nu ai la tine, mai ales la vedere, arme albe atunci cand esti in locuri publice si mai ales in institutii publice, unde legea prevede chiar o sanctiune mai grava, dar atat timp cat vei folosi acest tip de arme pe munte sau pentru diferite activitati gaspodaresti, pe post de unelte, nu vei avea nici o problema cu autoritatile. 

 

 

Lasa un comentariu

2 COMMENTS

Geani

March 9, 2021 at 1:33 am

Salut, daca merg la munte sa dau un exemplu ,plecarea din Constanta si vreau sa iau sabia katana cu mine , o pun in porbagaj, iar la cativa km un ofiter ma opreste intru-un control de rutina si observa sabia , care nui f ascutita dar nici tocita. La ce sa ma astept? Sabia fiind intr-o teaca + husa!?

Raspuns
Echipa Clovis.ro

March 9, 2021 at 9:58 am

Salut, Geani,

Atata timp cat n-o scoti si incepi sa fugaresti oameni/animale cu ea, nu vad ce probleme poti sa ai.

Slabe sanse sunt sa ajunga politia intamplator fix la sabia ta din portbagaj. Daca treci frontiera, da, o sa iti caute in portbagaj; daca ai un comportament suspicios, la fel, in rest, daca nu porti o arma alba efectiv asupra ta sau nu intri cu ea intr-o insittutie publica, nu ar trebui sa existe probleme. Nu e ca si cum pleci cu ea in portbagaj cu intentii criminale(corect?).

La fel de bine poti transporta o floreta sau o sabie clasica, daca esti membru al vreunui club sportiv. E drept, sabia pentru kendo e complet diferita de katana, insa nu e ca si cum te plimbi pe strada cu sabia la brau.

Bineinteles, cele spuse mai sus se aplica in cazul in care nu ai intentii “necurate” sa zicem. La munte poti merge cu o maceta, de pilda, dar si aia o tii in bagaj.

Ce mai vreau sa mentionez si aici e esential – nu o considera o arma adecvata pentru autoaparare pentru ca NU e; adica justificarea asta nu ar sta nicicand in picioare cand exista optiuni ca pepper spray, de exemplu. Deci orice s-ar intampla, chiar nu ai voie sa scoti/despachetezi obiectul in public.

Cele bune!

Raspuns
DMCA.com Protection Status