Trusa sanitara de prim ajutor – aspecte legislative

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Trusa de prim ajutor reprezinta o optiune pentru locuinte si o obligativitate pentru majoritatea locurilor de munca si pentru dotarea masinilor personale si comerciale. Afla din acest articol ce prevede mai exact legea cu privire la caracteristicile acestui produs si cum stii daca modelul pe care vrei sa il cumperi este cel corect.

 

Dupa cum spune si denumirea, trusele de prim ajutor sunt concepute pentru a pune la dispozitie materialele medicale necesare cand este cazul unei interventii rapide, indiferent ca este vorba despre o taietura la deget sau un accident de masina. Produsele comercializate sub aceasta denumire variaza ca dimensiune, continut, pret si destinatie. Daca legea iti impune sa detii o trusa, fie ca esti sofer auto, sau ai o firma cu mai multi angajati, este important sa stii care dintre variantele disponibile respecta reglementarile in vigoare si te vor ajuta sa treci cu bine de controalele periodice.

 

Legi si reglementari

Ordinul nr. 427 din 2002 emis de Ministerul Sanatatii si Familiei specifica continutul pe care trebuie sa il aiba trusele medicale folosite de punctele fixe de prim ajutor din unitati de invatamant, institutii publice, unitati economice si intreprinderi care nu au cadru medical. Include de asemenea si categoriile de persoane juridice care sunt obligate sa detina un asemenea produs sanitar.

In ceea ce priveste persoanele fizice si obligativitatea dotarii autoturismelor personale cu trusa medicala, normativul care specifica conditiile ce trebuie indeplinite este Codul rutier.

Cine trebuie sa detina trusa sanitara

Conform legii sunt obligate sa detina trusa sanitara persoanele juridice care desfasoara activitati agricole, industriale si din domeniul prestarii de servicii ale caror sedii includ sectii cu mai mult de 5 persoane sau care desfasoara activitati in puncte de lucru dispersate. Este inclusa in dotarea obligatorie si pentru spatiile comerciale de tip supermarket, in care care clientii au acces direct la marfuri, in pietele agroalimentare, precum si in statiile care asigura distributia de carburanti.

Pe aceasta lista mai sunt incluse salile de spectacole si pentru activitati sportive, unitatile de invatamant care nu dispun de propriul cabinet medical cu personal specializat (scoli, gradinite etc.), ateliere scolare, internate, cluburi, cafenele, restaurante, baruri, hoteluri, moteluri si late spatii de cazare (pensiuni, unitati agroturistice).

Conform Codului rutier, capitolul II, articolul 8, este obligatoriu sa ai o trusa sanitara in autovehicul, daca acesta este condus pe drumurile publice. Pe langa masinile personale, intra in aceasta categorie toate tipurile de autoturisme, camioane, tractoare si chiar tramvaie.

 

Cum arata trusa de urgenta

Pentru institutii, scoli, intreprinderi si spatii comerciale trusa de prim ajutor trebuie sa includa o cutie rigida, confectionata din plastic rezistent, a carui profil include margini si colturi rotunjite, care sa asigure protectie impotriva umezelii si prafului printr-un sistem de inchidere etans.

Pentru a fi usor de identificat, aceasta trebuie sa poarte inscriptie specifica, vizibila de la o distanta de minim 5 m, care include denumirea produsului si a producatorului sau furnizorului. Este important ca continutul sau sa poata fi usor evaluat, ceea ce inseamna ca fie trusa are usa din sticla transparenta, fie pe exteriorul sau se afla o lista cu produsele pe care le include.

Interiorul trebuie sa fie compartimentat astfel incat sa permita organizarea si depozitarea corecta a tuturor materialelor pe care legea spune ca acest tip de trusa trebuie sa le contina.

Si in cazul modelelor pentru dotarea autovehiculelor, ambalajul in care sunt depozitate materialele sanitare trebuie sa permita inchiderea ermetica, sa asigure protectia impotriva prafului, umezelii, uleiurilor si carburantilor. Conditiile mai includ prezenta unei etichete care sa mentioneze numele produsului si datele de identificare ale producatorului si furnizorului.

 

Continut

Pe langa formatul pe care il are, este de asemenea important si ce contine trusa de prim ajutor. Legea prevede liste de materiale obligatorii pentru ambele categorii (auto si pentru dotarea punctelor fixe).

Conform ordinului nr. 427 din 2002 trusa sanitara de prim ajutor destinata amplasarii fixe in institutii care nu au cadre medicale trebuie sa includa: foarfece cu varfuri rotunjite, garou de 50cm, un deschizator de gura, confectionat din material plastic, un dispozitiv de respiratie gura la gura, doua pipe Guedel (marimea 4 si 10), 4 perechi de manusi de unica folosinta, 5 pahare din plastic, 10 batise din hartie, impregnate cu solutie dezinfectanta.

Pentru leziuni, luxatii si fracturi legea prevede prezenta a 2 atele realizate din plastic, 5 fese de tifon mici (5cm) si 3 mari (10cm), doua bandaje triunghiulare, doua pachete de vata hidrofila, 12 ace de siguranta, doua role de leucoplast (2.5cm si 5cm), 10 pachete de comprese sterile, 10 pansamente individuale si 5 cu rivanol, un plasture, alcool sanitar (200ml), rivanol 1% (200ml), apa oxigenata, alcool iodat (200ml). Pe langa aceste materiale, trusa mai trebuie sa includa un creion, un caiet si o brosura cu instructiuni de acordare a primului ajutor, in conformitate cu reglementarile OMS.

Trusa pentru autoturisme este ceva mai restransa si include: doua perechi de manusi de unica folosinta, foarfece, dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura, brosura, o folie izoterma si minim 6 ace de siguranta. Pe lista materialelor sanitare sunt incluse in acest caz: o fasa elastica, doua bandaje triughiulare, doua fese de tifon mici si doua mari, cel putin cinci pachete de comprese sterile, patru plasturi 6 x 10cm si o rola de leucoplast de 2.5 x 2.5cm.

Omologare

Este important sa stii ca, daca achizitionezi o astfel de trusa ca parte a obligatiilor pe care le ai in calitate de persoana juridica sau sofer, trebuie sa cumperi un produs omologat. Cel mai sigur este sa cauti pe suprafata exterioara a cutiei mentiunea de avizare sau certificare OMS, impreuna cu numarul si data in care a fost obtinuta. In cazul versiunilor auto, exista si varianta omologarii RAR sau a certificarii europene, care acopera cerintele standard prevazute de legislatia noastra.

In cazul in care materialele din interior ajung la data expirarii, pentru ca trusa sa fie valabila, trebuie sa le inlocuiesti cu alternative similare, care indeplinesc conditiile prevazute in lege la capitolul caracteristici impuse (dimensiuni, cantitate, concentratie etc.). Pentru a facilita inlocuirea, exista pe piata produse de tip kit pentru trusa de prim ajutor care includ exact produsele de care ai nevoie.

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status