Top 6 informatii esentiale din instructiunile IGSU pentru incendii

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Protejeaza-te de incendii cunoscand si punand in aplicare cateva sfaturi esentiale pentru prevenirea lor si asigurarea unei reactii rapide si eficiente, in cazul in care totusi se intampla. Afla din acest articol ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a fi in siguranta acasa si la locul de munca.

 

Incendiile fac parte din situatiile neprevazute care se intampla rar, dar pentru care trebuie sa fii mereu pregatit. Cateva informatii esentiale, cunoscute si puse in practica in mod eficient pot face diferenta dintre daune superficiale si pierderi grave, rani usoare sau deces. Iata de ce iti detaliem in cele ce urmeaza cateva masuri de siguranta pe care intreaga familie trebuie sa le stie.

 

Este mai usor sa previi

Pentru a limita riscul de producere a incendiilor in gospodarie este esential sa eviti utilizarea de dispozitive electrocasnice defecte, a instalatiilor improvizate, suprasolicitarea aparatelor termice si lasarea lor in functiune fara supraveghere. Pe timp de iarna, riscul creste din cauza folosirii intensive a sistemelor de incalzire. Daca ai soba sau semineu cu horn, asigura-te ca este curatat cum trebuie si nu lasa niciodata focul nesupravegheat.

Nu amplasa materiale inflamabile in apropierea dispozitivelor termice si evita sa mentii in functiune mai multe aparate puternice in acelasi timp, care pot solicita instalatia si provoca accidente.

Indeparteaza intotdeauna grasimile si resturile de mancare de pe aragaz, pentru ca pot lua foc usor, si depoziteaza chibriturile si bricheta intr-un loc in care copiii nu pot ajunge. Nu lasa mancarea pe foc nesupravegheata si verifica intotdeauna daca ai oprit aragazul inainte de a pleca din bucatarie.


Cunoaste traseele de evacuare

Este important sa cunosti cat mai bine caile de evacuare din cladirile in care iti petreci timpul (locuinta, loc de munca, scoala, sala de sport, supermarketul in care faci cel mai des cumparaturile, cafeneaua in care mergi frecvent etc.). Traseele trebuie sa fie familiare pentru toti cei din cladire si pastrate intotdeauna libere, evitand blocarea sau ingustarea holurilor prin amplasarea de mobilier sau depozitarea temporara de diverse obiecte. Asigura-te ca copilul tau stie pe unde trebuie sa iasa din cladirea scolii, liceului, universitatii etc. daca este necesara evacuarea in caz de incendiu.

 

Participa la simularile anuale

Cele mai mari pericole sunt reprezentate, in cazul unui incendiu, de asfixierea cu fum si accidentarile care au loc in timpul evacuarii, din cauza panicii, scarile fiind unul dintre locurile in care poti sa cazi foarte usor. Exercitiile anuale care au loc in scoli, licee, universitati, sedii de firme, fabrici, institutii publice etc. au rolul de a-ti antrena mintea pentru a actiona rapid si corect in cazul unui incident care necesita iesirea rapida din cladire.

Cu cat procedura este repetata mai mult si cat mai corect posibil, simuland conditiile dintr-un caz real, cu atat cresc sansele ca miscarile pe care trebuie sa le faci sa devina un automatism, conducandu-te catre siguranta dincolo de teama, confuzia si nesiguranta care insotesc astfel de situatii.

Este important sa ai un astfel de plan de evacuare si pentru locuinta, mai ales daca ai copii, care vor fi speriati si nu vor sti ce sa faca.

 

Sistemele de alarmare

Pentru ca persoanele sa poata fi evacuate cat mai repede dintr-o incinta in care s-a declansat un incendiu este esential ca sistemul de alarmare sa functioneze impecabil. Este cea mai eficienta metoda de comunicare a unei situatii de pericol, care transmite in mod eficient si clar necesitatea imediata de a parasi cladirea, conform regulilor cunoscute si a exercitiilor derulate. 

Aceste sisteme necesita verificare periodica si intretinere atenta pentru a asigura functionarea corecta. A doua parte a etapei de alarmare este reprezentata de contactarea fortelor de interventie. In cazul scolilor birourilor, institutiilor publice etc. exista o persoana desemnata pentru aceasta actiune.

In gospodarie apelul este facut de persoana care sesizeaza incendiul la numarul 112. Este important sa comunici corect adresa si un punct de reper, precum si sa oferi cat mai multe informatii despre ceea ce s-a intamplat.

 

Stingatoare si hidranti

Daca locuiesti la bloc, ar trebui sa ai cel putin un stingator vizibil si accesibil undeva pe casa scarii, numarul acestora variind in functie de cel al etajelor. Pentru cei care locuiesc la casa, stingatorul este un dispozitiv care trebuie achizitionat chiar de proprietar. Focul provocat prin arderea de hartie, lemn, rumegus si alte materiale care provoaca jar, precum si cel care are la baza substante inflamabile de tipul benzinei, lacurilor, vopselelor etc., deci elemente comune in orice gospodarie, pot fi stinse atat cu extinctoare pe baza de spuma, cat si folosind variante cu pulbere.

Chiar si cel mai bun extinctor se poate dovedi insa inutil daca nu stii sa il folosesti. Este important deci sa te asiguri ca il ai la indemana si ca stii ce pasi trebuie sa urmezi pentru a putea actiona impotriva focului. Stingatoarele au un inel de siguranta ce trebuie tras inainte de folosire. Se verifica intotdeauna daca dispozitivul functioneaza, prin apasarea scurta a parghiei, inainte de a te apropia de foc. 

Focarul se abordeaza din directia vantului, orientand substanta de stingere catre baza flacarilor si acoperind zona eficient, prin miscarea furtunului de la stanga la dreapta. Nu uita ca extinctoarele trebuie verificate periodic de persoane autorizate.

In majoritatea cazurilor, focul se abordeaza din fata, cu exceptia situatiilor in care materialele aprinse se lichefiaza si se scurg, caz in care vei folosi stingatorul din spatele focului si de sus. Daca focul este puternic, utilizeaza cate stingatoare ai la dispozitie si consideri necesare pentru a-l stinge, toate in acelasi timp, nu pe rand.

O data utilizat extinctorul nu se mai pune la loc, este trimis la verificare si reincarcare.

 

Primul ajutor in caz de arsura

Acordarea eficienta a primului ajutor in cazul in care o persoana este afectata de flacari incepe cu stingerea focului care a cuprins hainele prin acoperirea cu o patura. Se indeparteaza imbracamintea si bijuteriile, acolo unde nu sunt prinse de piele. 

Daca arsurile sunt usoare (piele inrosita, fierbinte, dureroasa, fara basici) se aplica comprese cu apa rece sau cloramina. Pentru cele medii, facil de recunoscut din cauza formarii de basici pline cu lichid, suprafata pielii se dezinfecteaza cu cloramina sau betadina, fara a sparge acumularile de lichid, si se panseaza steril. In cazul in care este vorba despre arsuri grave, care au trecut de tegument, afectand catre vase de sange si muschi, se recomanda acoperirea zonei cu un prosop curat si transportul urgent la spital.

Evita aplicarea de substante uleioase de orice fel (unguente, creme, uleiuri naturale etc.) si nu folosi gheata pentru a raci tegumentul. Apa rece de la robinet este suficienta pentru reducerea temperaturii.

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status