Cel mai bun antigel pentru centrale termice

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

Cum aleg cel mai bun antigel pentru centrale termice

 

Ghidul cumparatorului

In primul rand trebuie sa clarificam ce anume face un antigel si daca e bine sa il folosesti. O astfel de substanta previne inghetul sistemului de pompare si al tevilor si permite scaderea temperaturii de functionare a centralei, daca suntem plecati de acasa. Astfel se obtine o economisire la combustibil, se previne aparitia coroziunii in instalatie si se reduce formarea de calcar in boiler. Toate aceste proprietati contribuie la mentinerea unei eficiente crescute si la o durata de viata mai mare a intregului sistem de incalzire.

Daca esti o persoana care prefera sa previna defectiunile si esti in cautarea unui antigel pentru centrale termice, la un pret bun, atunci consulta ghidul nostru de cumparaturi.

 

 

Deseori exista opinii contradictorii privind protejarea sistemelor de incalzire hidraulice cu antigel. Designerii de sistem, instalatorii si tehnicienii de incalzire sunt adesea prost informati, bazandu-se pe furnizori pentru sfaturi. In orice caz, prima conditie inainte de achizitie e sa iei legatura cu un tehnician, pentru ca nu vei putea lucra pe cont propriu cu formula aleasa.

De obicei, tipul de antigel utilizat in sisteme este glicol. Costul putin mai ridicat la adaugarea in sistem, necesitatea spalarii instalatiei inainte de adaugare si necesitate unui volum de expansiune mai mare sunt coniderate dezavantaje ale folosirii acestui tip de substante impotriva inghetului, dar beneficiile mentionate mai sus inclina balanta in favoarea utilizarii lor.

Glicolul utilizat pentru aplicatiile de transfer termic este incadrat in gama propilenglicol cu inhibitori de coroziune. Se mai intalneste etilenglicolul, care are, de asemenea, caracteristici bune de performanta, dar din cauza preocuparilor legate de toxicitate, nu recomandam utilizarea acestuia.

In al doilea rand trebuie stabilit nivelul de protectie de care ai nevoie, acesta determinand gradul de diluare al antigelului. Unii prefera sa foloseasca o protectie de baza, adica aleg o concentratie de 25% ce asigura rezistenta pana la -10 °C. La punctul de inghet, solutia nu va curge, dar conductele si bobinele instalatiei nu se vor rupe.

In cazul in care doresti sa folosesti o concentratie mai mare, de exemplu 67%, trebuie sa tii cont ca desi instalatia va rezista la temperaturi de pana la – 45 °C, vei avea nevoie de o putere mai mare de pompare, deoarece lichidul va avea o densitate mai mare si va curge mai greu.

Temperatura maxima de lucru a solutiei propilenglicol este de 120 °C. Pentru aplicatiile de incalzire obisnuite, acest lucru nu constituie o problema, dar trebuie acordata atentie sistemelor de incalzire cu circuit inchis. Este destul de posibil ca fluxul de lichid sa devina stagnant in schimbatorul de caldura al centralei, in cazul in care comenzile nu functioneaza corespunzator.

Temperaturile pot ajunge cu usurinta la aceasta limita superioara, determinand glicolul sa se descompuna si sa devina acid. Vestea buna e ca vei gasi aceste informatii deseori explicate in descrierea formulei sau direct pe eticheta produsului.

In urma analizei mai multor pareri despre cele mai bune antigeluri pentru centrale termice am ales sa iti prezentam cateva produse ce te pot interesa.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Fornello Ecotech

 

Datorita aditivilor inclusi, Fornello Ecotech are grija de circuitele din instalatie, fiind indicat pentru cele din aluminiu sau cupru. In cazul agentilor termici clasici, curgerea este turbionara, dar in cazul antigelului Ecotech aceasta este perfect liniara, datorita actiunii aditivilor ce reduc frecarile din instalatie si cresc transferul termic astfel realizand o importanta economie de energie.

Acest antigel pentru centrale impiedica depunerea compusilor de saruri de calciu si magneziu si protejeaza garniturile din cauciuc. De asemena are efect anti alge si efect floculant, adunand algele si impuritatile in filtre.

Durabilitatea in timp, lipsa produsilor toxici precum aminele si nitritii, efectul anticoroziv, rezistenta la temperaturi scazute de pana la -60 °C sunt cateva dintre avantajele utilizarii acestui produs. Un dezavantaj minor poate fi faptul ca in cazul in care temperaturile din instalatie depasesc 110 – 120 °C acest agent termic devine acid si poate afecta instalatia, deci trebuie asigurata supravegherea sistemului de incalzire din cand in cand.

 

 

 

 

 

Kynita Glycoxol CT

 

Un antigel pentru centrale termice ieftin si bun poate fi considerat Kynita Glycoxol CT. Acesta se vinde sub forma de concentrat, este anticoroziv, avand la baza monoetilenglicol.

Formula este aditivata cu polimeri acrilici hidrosolubili; prin faptul ca au masa moleculara mare si sunt totodata non toxici, produsul poate fi utilizat in interiorul circuitelor centralelor termice. Bineinteles ca include si niste substante care permit coborarea punctului de inghet, formula fiind adecvata pentru diverse instalatii de climatizare. E lipsit de amine si fosfati, avand un grad de toxicitate ceva mai redus decat alte substante similare. Mai mult, se poate combina cu orice tip de antigel pe baza de monoetilenglicol.

Contine ingrediente care inhiba coroziunea, aditivi speciali, conservanti si chiar corectori de pH. Asadar, protejeaza anticoroziv majoritatea metalelor ce intra in componenta sistemelor pentru incalzire, asigurand o fluiditate optima la temperaturi joase. Se poate folosi in diverse concentratii, indicate pe eticheta, pentru o utilizare usoara. Din cauza faptului ca este bazat pe monoetilenglicol poate prezenta un potential pericol pentru mediu daca nu este depozitat in locuri speciale.

 

 

 

 

 

Chemstal Glicogel

 

Acesta este un antigel de uz industrial, concetrat, pe baza de glicol, aditivat pentru a asigura instalatiei o protectie suplimentara fata de coroziune si depuneri. Fiind bazat pe propilengicol, prezinta un grad mai scazut de toxicitate decat alte formule si asigura stabilitate pentru temperaturi de -45°C si 110°C.

Este recomandat pentru utilizarea in centrale termice, echipamente industriale, camioane si locomotive. Datorita faptului ca nu contine amine, nitrati, silicati, fosfati este mult mai sigur de utilizat in comparatie cu alte tipuri de antigel. Aditivii si agentii anticrusta si anticoroziune confera acestui produs proprietatea de a reduce frecarile din instalatie cu pana la 45%, reducand astfel si costurile pentru combustibil.

Printre avantajele sale mai mentionam faptul ca atat eticheta, cat si descrierea online a produsului explica simplu schema de dilutie, astfel incat sa stii din start de ce cantitate ai nevoie, in functie de coeficientul de protectie urmarit. Nevoia inlocuirii anuale a fluidului din instalatie poate fi considerata drept un dezavantaj pentru unii utilizatori.   

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status