Cei mai buni aditivi pentru motorina

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.18

 

Cum aleg un aditiv pentru motorina bun

 

Ghidul cumparatorului

Orice sofer stie ca o mentenanta corespunzatoare, mai ales a motorului, va face ca vizitele la un atelier auto sa fie mult mai rare. Una dintre metodele cele mai simple si mai accesibile prin care poti ingriji optim masina e utilizarea de aditivi, iar daca autoturismul tau functioneaza pe motor diesel, afla ca exista solutii si pentru motorina.

Aditivii sunt, de fapt, substante chimice, care pot trata combustibilul, curatandu-l de apa, de impuritati si alte particule, avand grija ca sistemul de alimentare sa nu se infunde. Avand in vedere ca acest lucru poate face masina sa nu mai porneasca, s-ar putea sa vrei sa cumperi niste aditivi pentru curatarea instalatiei. De asemenea, sunt recomandati si pe timp de iarna, cand pot proteja motorina de gelificare – fenomen ce apare la temperaturi scazute.

Te-ai convins de nevoia acestuia si deja vrei sa stii unde gasesc aditiv pentru motorina, la un pret bun, si alti utilizatori? Ghidul pe care l-am pregatit pentru tine si pe care il gasesti mai jos, te va edifica in privinta principalelor tipuri de aditivi din comert, dar si care sunt efectele si avantajele acestora.

b-aditivi-motorina

Tipologii: Aditivii au cateva efecte importante asupra motorinei, existand formule pentru curatarea sistemului de injectie, cresterea cifrei cetanice, pentru scaderea punctului de inghet al combustibilului, pentru imbunatatirea stabilitatii la depozitarea motorinei, pentru protejarea de rugina si coroziune a sistemului de carburant si pentru ungere.

Aditivii pentru curatarea injectoarelor asigura buna functionare a motoarelor, reducand gradul de uzura al acestora. Reziduurile lasate de combustibil se vor depune, in timp, pe injector si pe duze, infundandu-le. Drept urmare, motorul poate fi suprasolicitat, iar consumul de motorina va creste.

De aceea, poti opta pentru un produs cu o formula mai usoara, pentru mentenanta sistemului de alimentare, ori pentru una mai agresiva, care sa desfunde injectoarele, precum aditivii pentru motorina Delphi. Cantitatea potrivita e specificata, de regula, pe eticheta cu instructiuni.

Exista si variante premium, de exemplu aditivii pentru motorina metabond, ce pot curata si urmele de carbon care se depun pe supapele de admisie si camerele de ardere, precum si aditivi motorina pentru curatare DPF, ce reduc acumularea de particule diesel in filtru. Tine cont ca exista si pareri ce acuza acesti aditivi de faptul ca spala pelicula de ulei de pe cilindrul in care e injectat combustibilul, favorizand uzura.

Aditivii pentru cresterea cifrei cetanice (CC)permit rularea motorului la parametrii optimi, asa cum e specificat in cartea tehnica a vehiculului. Motoarele diesel sunt proiectate pentru a functiona corect pentru o anumita valoare a cifrei cetanice, iar daca aceasta e prea mica, pornirea e ingreunata la temperaturi scazute, ceea ce poate duce la uzura prematura, subtierea uleiului, zgomot puternic la rulare, poluare crescuta si consum de combustibil prea mare.

In tarile din Uniunea Europeana se comercializeaza doar motorina cu CC de minimum 46, in timp ce in Romania, vei gasi combustibil cu CC de 51-55. Diferitii aditivi din comert pot mari cifra cetanica a motorului tau cu cateva unitati. Utilizarea motorinei cu CC mai mare decat 60, chiar daca inseamna o ardere foarte rapida, aceasta e incompleta, intrucat amestecul combustibilului cu aerul din cilindru nu se realizeaza corect.

Aditivii pentru scaderea punctului de inghet al combustibilului sunt recomandati, in special, pe timp de iarna, intrucat impiedica gelarea motorinei. La temperaturi scazute, parafina din lichid incepe sa se solidifice, ingreunand pornirea motorului si chiar facand-o imposibila.

Acesti aditivi pentru motorina, pentru iarna, pot fi luati direct de la unele pompe de alimentare, in care motorina e aditivata pentru temperaturi de pana la -25 de grade, valoare pe care o poti suplimenata cu aditivi de motorina anti-inghet. Pentru efectul de anti-geluire, printre preferintele soferilor se afla aditivii pentru motorina Castrol.

Aditivii pentru imbunatatirea stabilitatii la depozitarea motorinei sunt foarte utili, daca vehiculul va sta stationat pentru o perioada mai lunga de timp, ori daca obisnuiesti sa faci rezerve de combustibil, pe care vrei sa il protejezi si sa il pastrezi in stare buna, pana la utilizare. In timp, motorina se degradeaza, fiind contaminata microbiologic si lasand reziduuri, arzand  mai greu si provocand o cantitate mai mare de emisii de carbon. Aditivii vor trata motorina, pe care o vei putea depozita pana la 12 luni, in stare optima.

Aditivii pentru protejarea de rugina si coroziune curata sistemul de carburant, eliminand depunerile si asigurand economie de combustibil. Motoarele diesel sunt predispuse la exces de apa in combustibil, care nu doar ca degradeaza peretii, insa colecteaza si murdarie ori reziduuri, pe care le conduce prin sistemul de alimentare cu motorina, afectand arderea combustibilului si scazand eficenta motorului. Flaconul se toarna in rezervor, in functie de kilometrajul inregistrat, specificat de producator.

Aditivii pentru ungere se folosesc la motorina cu continut redus de sulf. Fara acestia, pompa de injectie poate fi uzata mai usor, de aceea, dupa curatarea acesteia, se impune si utilizarea unei solutii de lubrifiere. Eficienta acestora este inca dezbatuta, numeroase pareri despre cel mai bun aditiv pentru motorina sustinand ca, in lipsa unei intretineri regulate si a unei exploatari corespunzatoare a motorului, nici un aditiv pentru ulei nu va reusi sa sporeasca fiabilitatea acestuia.

 

Eco-friendly: Emisiile cauzate de motoarele diesel sunt mai crescute si pot fi foarte nocive pentru mediul inconjurator, iar din fericire, exista aditivi care pot reduce gazele si fumul. Chiar daca nu te regasesti printre soferii interesati de bunastarea mediului inconjurator, trebuie sa stii ca legislatia europeana a introdus normele de poluare  foarte stricte.

Daca te preocupa aceast aspect, iti sugeram sa te indrepti catre un tip de aditiv de motorina AdBlue, care satisface standardul de poluare Euro6 si e utilizat tocmai pentru a reduce emisiile de  monoxid de azot (NO) si dioxid de azot (NO2) – noxe emise in urma arderii combustibilului de catre motoarele diesel. Solutia e utilizata in special de soferii de conduc vehicule de mare tonaj, iar masinile cu motor diesel de ultima generatie sunt echipate cu rezervoare AdBlue.

a-aditivi-motorina

Compatibilitatea cu combustibilul: Motorina luata din comert poate varia, in functie de furnizor si de locul de alimentare (poate fi mai distilata, mai vascoasa, cu continut scazut de sulf, biomotorina etc.), astfel ca ea va avea proprietati diferite si poate reprezenta probleme diferite pentru functionarea motorului. De aceea, aditivii trebuie achizitionati in functie de acest aspect, existand formule special concepute doar pentru anumite afectiuni.

Totodata, multe dintre acestea, mai ales produsele profesionale, pot fi eficiente atat pentru curatarea injectoarelor si lubrifiere, crestera cifrei cetanice si pornire mai usoara, etc. De asemenea, majoritatea formulelor vor putea fi utilizate tot anul, in fiecare anotimp.

 

Costuri: Variaza in functie de tipul de aditiv pe care vrei sa il cumperi si de actiunea acestuia. De regula, un produs pentru intretinerea sistemului de carburant va fi mult mai ieftin, comparativ cu unul profesional, anti-geluire. In acelasi timp, se pot dovedi a fi extrem de economice, in functie de cati litri de motorina poate trata un flacon, ceea ce presupune o investitie mai rara.

De asemenea, exista formule de aditivi cu capacitatea de a creste economia de combustibil cu pana la 8%, iar mai mult decat atat, unele chimicale pot elimina depozitele de ardere din motorina de proasta calitate, prelungind valabilitatea acesteia. Asadar, vei face plinul mai rar. Pe langa asta, daca ne gandim ca te poate ajuta sa faci vizite mult mai rare la un service auto, investitia poate fi mai mult decat inspirata.

 

Vrei aditivi pentru motorina Dura Lube, care curata injectoarele, ori, poate, un produs pentru cresterea cifrei cetanice? Ei bine, daca nu vrei sa umbli dupa ele prin oras, le gasesti pe site-urile de cumparaturi. Internetul e sursa la care apeleaza si multi dintre cei curiosi sa descopere unde gasesc aditiv pentru motorina, la preturi bune, asa ca poti profita si tu de numeroasele reduceri online.

 

 

Produse recomandate in 2018

 

 

Power Service Diesel Fuel Cetane Boost

 

1-power-service-diesel-fuel-supplementOrice sofer isi doreste cei mai buni aditivi pentru motorina, iar produsul Power Service Diesel aduce o serie de avantaje extrem de importante. In primul rand, creste cifra cetanica cu 4 puncte, facand ca masina sa treaca mai usor la o viteza mai mare.

De asemenea, scade punctul de inghet al combustibilului pana la o temperatura de -40°C, precum si punctul de colmatare a filtrelor la rece, cu pana la  20°C. Totodata, e ideal pentru protejarea sistemului de carburnat, are proprietati anticorozive si disperseaza apa din motorina, curata injectoarele si le lubrifiaza.

Iar pe langa toate acestea, trebuie spus ca poate fi utilizat tot anul si e compatibil cu orice tip de motorina, chiar si cu cele care au continut foarte scazut de sulf si amestecuri cu pana la 20% biomotorina. Sticla are 2, 36 l, iar lichidul trateaza pana la 946 l de combustibil.

Curata injectoarele, previne geluirea, creste cifra cetanica cu 4 puncte, asigura lubrifiere optima,  reduce emisiile, creste puterea motorului – iata cateva dintre avantajele aditivului pentru motorina profesional, Power Service Diesel.

 

Avantaje:

Poate fi utilizat pe parcursul intregului an, pentru orice tip de motorina.

Solutie anti-geluire, potejand motorina la temperaturi de pana la -40°C.

Asigura o pornire mai usoara, crescand cifra cetanica cu 4 puncte.

Curata injectoarele si lubrifiaza, asigurand fiabilitatea sistemului de alimentare.

 

Dezavantaje:

Fiind un aditiv profesional, pretul de cumparare e ceva mai ridicat.

button 1

 

 

 

 

Diesel Power Maximum Complete

 

2-diesel-power-completeIn cazul in care te intereseaza sa investesti in cel mai bun aditiv motorina de curatat injectoare, atunci sigur vei dori sa afli mai multe despre avantajele produsului de la Diesel Power. Lichidul va curata injectoarele si pompa de motorina si le va lubrifia.

De asemenea, le fereste de rugina, intrucat elimina apa din combustibil. Adezivul creste cifra cetanica cu 4 unitati, facand ca motorul sa porneasca mai repede la rece, dar si sa intre mai usor in viteza mai mare.

In perioada sezonului rece, va proteja motorina de gelare, aducand punctul de inghet pana la -40 de grade. Dupa combustie, nu va lasa reziduuri, asa ca nu exista riscul de a provoca neplaceri. Sticla are 0, 591 l, suficient pentru  567 l de motorina.

Iata un produs ce insumeaza aproape toate beneficiile aditivilor pentru motorina, fiind recomandat mai ales pentru curatarea sistemelor de alimentare ale autoturismelor mici, cat si ale camioanelor si utilajelor.

 

Avantaje:

Aditiv pentru iarna, ce scade punctul de inghet pana la -40°C.

E anti-coroziv, eliminand apa din rezervor in proportie de 99, 9%

Este economic, un singur flacon tratand 567 l de motorina.

Curata injectoarele si pompa de motorina.

Poate fi cumparat la un pret avantajos.

 

Dezavantaje:

Unii cumparatori sustin ca aditivul poate provoca un consum mai ridicat de carburant, in special pe distante lungi si la viteza crescuta.

button 1

 

 

 

 

Metabond Megasel Plus

 

3-metabond-megasel-plusMetabond este unul dintre producatorii de adezivi pentru combustibil cei mai apreciati de catre soferii cu experienta, de unde un plus de incredere in calitatea produsului oferit. Lichidul va ajuta la obtinerea economiei de carburant, curatand filtrele si pompele de murdarie, precum si duzele de injectie, iar depunerile de pe supape vor fi dizolvate.

Totodata, va unge chiuloasa, va impiedica formarea ruginii in instalatie, fiind anti-coroziv. Asadar, iti dai seama ca sistemul de alimentare va fi protejat cum trebuie. De asemenea, aditivii pot preveni si probleme precum coroziunea, formarea ruginii, aparitia acizilor si a apei in motorina.

Produsul mareste cifra cetanica a combustibilului cu pana la 8%, facand ca vehiculul sa porneasca mai usor la rece, iar suprafetele care vor intra in contact cu lichidul vor fi etansate, ceea ce duce la cresterea puterii motorului.  Trebuie spus ca la fiecare 10 l de motorina introdusi in rezervor, va trebui sa adaugi 6-9 ml de adeziv.

Metabond Megasel Plus asigura fiabilitate si un randament foarte bun, protejand componentele sistemului de alimentare si contribuind la economia de carburant.

 

Avantaje:

Imbunatateste arderea si creste puterea motorului, marind cifra cetanica cu pana la 8%.

Curata injectoarele si impiedica depunerile de calamina.

Este anti-coroziv, prelungind durata de viata a sistemului de alimentare.

E eco-friendly, scazand cantitatea de gaze nocive emise.

Raport calitate – pret avantajos.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi utilizat la combustibil biodiesel pur.

button 2

 

 

 

 

Liqui Moly Diesel-Systempflege

 

4-diesel-liqui-molyLiqui Moly este un aditiv conceput pentru curatarea si lubrifierea sistemelor de injectie ale masinilor cu motor diesel. Formula acestuia va preveni depunerile de reziduuri in sistemul de alimentare si in camera de combustie, astfel ca riscul ca injectoarele sa fie infundate si sa se defecteze e foarte scazut.

De asemenea, performanta la pornire e imbunatatita, intrucat mareste cifra cetanica a motorinei, astfel ca masina va merge mai usor si mai lin, zgomotul fiind si el mai redus. Lichidul contine antioxidanti si are proprietati anti-corozive, prelungind longevitatea sistemului de alimentare.

Este si un aditiv pentru ungere, ce va putea fi utilizat in cazul motorinei cu continut mic de sulf. Pentru a te bucura de beneficiile acestui produs, trebuie sa introduci lichidul in rezervor, la fiecare 2000 km parcursi.

Iata un aditiv pentru motorina Liqui Moly, ieftin si bun, care va fi pe placul soferilor care vor sa-si protejeze motorul diesel, in timp ce obtin un consum de combustibil mai redus.

 

Avantaje:

Aditiv pentru curatarea sistemelor de injectie Common Rail si Pompe-Duse.

Mareste performantele motorului, in timp ce favorizeaza un consum mai mic de combustibil.

Sporeste capacitatea de ungere a motorinei cu continut redus de sulf.

E eficient in tratarea combustibilului cu continut de apa, prevenind coroziunea.

 

Dezavantaje:

Nu are proprietati anti-gelare.

button 2

 

 

 

 

Wynn’s Antigel Gazole

 

5-wynnsWynn’s Antigel Gazole este un aditiv pentru motorina, de iarna, la un pret bun, care s-ar putea sa fie pe placul soferilor care doresc sa-si protejeze motorul pe perioada sezonului rece. Formula acestuia poate scadea punctul de inghet al motorinei pana la o temperatura de – 30 de grade, in functie de compozitia combustibilului.

Produsul va impiedica formarea de cristale in parafina, lucru ce ar duce la solidificarea acesteia si la gelarea combustibilului. Tratamentul trebuie aplicat direct in rezervor, insa trebuie sa faci asta inainte ca temperatura motorinei sa scada sub 5 grade.

De asemenea, flaconul de 250 ml poate trata pana la 250 de l de combustibil, astfel ca iti poti da seama ca investitia va fi una economica, de care te vei putea bucura pe  intreaga perioada a sezonului rece.

In cazul in care vrei sa te pregatesti pentru iarna si sa impiedici gelarea motorinei din rezervor, produsul Wynn’s Antigel iti va fi foarte util.

 

Avantaje:

Previne formarea cristalelor de parafina in motorina, impiedicand solidificarea.

Scade punctul de inghet pana la o temperatura de pana la -30 de grade.

Produsul are un pret de cumparare foarte avantajos.

E compatibil si cu combustibilul amestecat cu cel mult 30% motorina bio.

 

Dezavantaje:

Eficienta lichidului depinde de compozitia motorinei, temperatura la care poate scadea punctul de inghetare variind.

button 2

 

 

 

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3.83 out of 5)
Loading...