Cele mai bune difuzoare auto de 10 cm

Am modificat articolul ultima data pe: 26.02.20

 

Cum aleg cele mai bune difuzoare auto de 10 cm

 

Ghidul cumparatorului

Cu putine exceptii, majoritatea autoturismelor sunt dotate cu boxe universale, care incearca sa emita intregul spectru de sunet, aspect care face ca experienta acustica sa fie de slaba calitate. De ceea, pentru a va bucura de muzica preferata la un nivel superior, va sfatuim sa investiti in difuzoare audio specializate.

Daca aveti o masina mica, ati constatat cu siguranta ca spatiul dedicat difuzoarelor laterale este limitat, astfel incat va sfatuim sa optati pentru modele cu un diamentru maxim de 10 centimetri. Dar acesta este doar inceputul, deoarece pentru a face alegerea potrivita trebuie sa tineti cont tipul de boxa, puterea RMS si cea maxima, precum si sensibilitatea. Pentru aceia dintre dumneavoastra care doresc sa afle ce insemna toate acestea si unde gasesc difuzoare auto de 10 cm, am pregatit un scurt ghid de cumparaturi.

Difuzoare auto de 10 cm

Tipul: in functie de frecventa sunetului emis, difuzoarele se impart in 3 categorii principale, si anume tweetere, woofere si subwoofere. Cele din urma sunt utilizate pentru a reta sunetele foarte joase, de bass, de aceea au dimensiuni mult mai mari si se aplaseaza de regula in partea din spate a masinii, asadar in randurile urmatoare ne vom referi in principal la primele doua categorii.

Tweeter-ele sunt boxe capabile sa emita sunete inalte, cu frecventa intre 2000 si 20.000 Hz, majoritatea utilizand un driver dinamic, respectiv o bobina suspendata intr-un camp magnetic, fixata de diafragma difuzorului, care oscileaza si misca aerul, pentru a produce sunet.

Woofer-ele sunt boxe cu spectru larg, ce emit sunete cu o frecventa joasa, cuprinsa intre 20 si 2000 Hz. Ca si cele de mai sus, si difuzoarele de tip woofer utilizeaza un driver dinamic, insa ca o diferenta, acestea sunt de obicei incluse intr-o incinta, pentru a preveni distorsiunile.

Asadar, pentru a va bucura de o auditie placuta la volan, optati cel putin pentru o boxa cu doua cai, respectiv cu un difuzor tweeter si un woofer. Bineinteles, pentru aceia dintre dumneavoastra pasionati de muzica, si un subwoofer va fi obligatoriu, pentru o claritate crescuta a sunetelor cu o frecventa intre 20 si 200 Hz.

 

Puterea: in ceea ce priveste acest parametru, veti constata ca exista producatori care va prezinta puterea RMS si altii care prezinta puterea maxima sau peack. Ambele se masoara in watti, insa puterea RMS exprima valoarea pe care difuzorul o poate sustine constant in timpul functionarii, pe cand puterea maxima va fi atinsa un interval scurt, de ordinul secundelor. Asadar, atunci cand faceti o achizitie, ghidati-va tot timpul dupa puterea RMS.

De asemenea, puterea difuzoarelor trebuie corelata cu puterea amplificatorului. Spre exemplu, daca aveti un sistem standard, cu amplificare incorporata, aceasta nu va fi de mare putere, asadar puteti opta pentru difuzoare de pana la 50 watti RMS. Pe de alta parta, daca aveti un amplificator puternic, aveti nevoie de boxe pe masura, pentru a putea face fata, asadar va trebui sa va orientati catre modele de cel putin 80 watti.

 

Sensibilitatea: exprima distanta maxima de la care se aude sunetul unui difuzor la o putere de 1 watt si se masoara in decibeli. Aceasta trebuie alea in functie de puterea de amplificare a sistemului. Spre exemplu, daca aveti un amplificator de mare putere, puteti opta pentru boxe cu sensibilitate redusa. Pe de alta parte, daca puterea amplificatorului este mica, aveti nevoie de difuzoare cu o sensibilitate mare, de peste 90 decibeli, pentru a compensa.

Odata ce ati aflat ce inseamna toate acele caracteristici tehnice si cum influenteaza performanta difuzoarelor, puteti trece la achizitie. Pentru a va putea decide mai usor asupra modelului, va recomandam sa accesati magazinele online, unde veti gasi, pe langa o gama generoasa de produse, si pareri despre cele mai bune difuzoare auto de 10 cm, din partea utilizatorilor.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Sony XSFB1030.U

 

1.Sony XSFB1030.UPrintre cele mai bune difuzoare auto de 10 cm existente pe piata se numara si Sony XSFB1030.U. Cu ajutorul acestora, va veti bucura de o experienta audio de calitate. Datorita woffer-ului cu con de tip MRC, tweeter-ului in dom si difuzorului super-tweeter, veti experimenta un bas puternic, responsiv, dar si o extensie pe frecventele foarte inalte, avand astfel parte de un sunet complet, perfect echilibrat.

Produsul ofera o gestionare de inalta performanta a puterii, avand un PMPO de 220 watti si o putere nominala de 30 watti. Pe langa performantele audio, acest sistem coaxial cu 3 cai are si un design cu o functionalitate ridicata. Nefiind prevazut cu subwoofer, modelul ocupa un spatiu limitat.

De asemenea, instalarea este deosebit de facila chiar si pentru o persoana neavizata, cablarea fiind facuta direct pe baterie. Desi nivelul de performanta ar putea indica contrariul, acest produs nu este scump, incadrandu-se in intervalul mediu de pret pentru aceasta categorie de produse. In cazul acestuia, perioada de garantie pentru persoane fizice este de 24 de luni.

 

button 1

 

 

 

 

Pioneer TS-G1031I

 

2.Pioneer TS-G1031IDaca doriti sa achizitionati un produs din aceasta categorie, care sa ofere o redare satisfacatoare a sunetelor, dar fara a investi o suma foarte mare de bani, va sfatuim sa luati in considerare produsul Pioneer TS-G1031I. Acesta este compus din doua difuzoare, respectiv un subwoofer si un woofer, care acopera toata gama de sunete cu lungimea de unda intre 38 si 28.000 Hz.

In ceea ce priveste puterea, acest model are o putere maxima de 190 de watti, insa cea nominala este doar de 30 watti, astfel incat amplificarea nu este foarte mare. Acest aspect este compensat insa cu succes de sensibilitatea crescuta, de 86 dB. Pentru a va putea bucura de aceasta, va sfatuim sa respectati principiile de instalare, si sa conectati acest sistem la un echipament de redare cu aceeasi impedanta, de 4 Ohm, in caz contrar sunetul isi va pierde din intensitate.

In ceea ce priveste instalarea, doar difuzorul pentru medii are 10 cm diametru si adancime de 43 mm, cel pentru bas fiind ceva mai mare si amplasandu-se in spatele masinii.

 

button 1

 

 

 

 

Pioneer TS-G1032I

 

3.Pioneer TS-G1032IDupa cum am specificat si mai sus, pentru a beneficia de o experienta audio de calitate aveti nevoie de cel putin doua cai de emisie a sunetelor. Astfel, daca doriti sa faceti un upgrade sistemului dumneavoastra audio, fara a cheltui o suma prea mare de bani, va sfatuim sa achizitionati acest difuzor auto de 10 cm ieftin si bun, pe doua cai, coaxiale.

Acestea emit pe o frecventa de 38- 29.000 Hz, care cuprinde gama de sunete medii si joase, astfel ca un difuzor este de tip woofer si celalalt subwoofer, pentru bas. Wooferul este fabricat din PET si are o membrana de 30 mm. Subwooferul este fabricat din compozit, are un magnet tip ferita si are o membrana de 100 mm. Produsul are o putere nominala de 30 watti si una maxima de 200 watti.

Acesti parametri de performanta superiori, impreuna cu sensibilitatea crescuta, de 84 dB, si pretul deosebit de accesibil, ofera un raport calitate/pret de invidiat. Pioneer TS-G1032I beneficiaza de o perioada de garantie de 2 ani, conform certificatului.

 

button 1

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status