Cele mai bune amplificatoare auto

Am modificat articolul ultima data pe: 18.11.17

 

Cum aleg un amplificator auto bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca esti sofer si obisnuiesti sa conduci des, cel mai probabil stii cat de usor si de relaxant trece timpul petrecut la volan, in compania muzicii preferate. Insa, de cele mai multe ori, simplele boxe ale masinii nu vor oferi volumul, claritatea si fidelitatea pe care le poate asigura un amplificator auto. Aparatul va amplifica semnalul provenit de la cd, casetofon, etc. si il va transmite la difuzoare, ajutand-le sa functioneze, in siguranta, la capacitate maxima, si sa emita sunetele joase si inalte fara distorsiuni cauzate de drum. Astfel, va satisface cerintele oricarui audiofil.

Cand alegi un model, trebuie sa ai grija ca acesta sa fie suficient de puternic pentru a alimenta sistemul audio, ceea ce presupune ca deja cunosti cerintele difuzoarelor din vehiculul tau. Indiferent ca te numeri printre cumparatorii interesati sa investeasca intr-un amplificator auto second hand si vrei sa afli mai multe despre dispozitive sau urmaresti sa descoperi unde se gasesc amplificatoare auto la preturi bune, ghidul urmator iti va raspunde la intrebari.

amplificator-auto-task-2

Tipologie: In functie de configuratie (numarul de canale), exista amplificatoare auto mono (monobloc) si stereo.

Un amplificator auto monobloc e conceput pentru a amplifica frecventele joase din semnalul audio si a le distribui unui singur difuzor, de regula subwooferul. Este mai puternic decat celelalte tipuri, fiind recomandat persoanelor care doresc sa se bucure de un bass dinamic in masina.

Un amplificator auto stereo poate avea integrate 2, 3, 4, 5 sau 6 canale. Cel potrivit pentru tine trebuie sa aiba o configuratie ce corespunde numarului de difuzoare din vehicul. Altfel spus, un aparat cu 2 canale poate alimenta 2 difuzoare (2 woofere, 2 coaxiale, etc.). Desigur, il vei putea conecta si la mai multe boxe, insa puterea va fi impartita la acestea, ceea ce inseamna ca volumul si claritatea vor fi mai reduse.

Unul de 3 canale va putea alimenta atat boxele frontale, cat si un woofer, iar daca in masina e instalat un set de difuzoare full range, ce emite tot spectrul de frecvente, poti obtine puterea dorita cu un amplificator pe 4 canale. Insa, in cazul in care vei dori sa adaugi si un subwoofer si sa montezi un sistem audio complet, un amplificator auto cu 5 canale isi va face treaba. Exista producatori care au fabricat aparate integrate pe 6 si 8 canale, destinate pentru sisteme active cu 3 sau 4 cai (au cate un canal pentru difuzoarele joase, medii-joase, medii-inalte si inalte, plus un subwoofer auto activ – include un modul de amplificare dedicat). Un amplificator auto pe 6 canale e folosit preponderent in camionete sau SUV-uri.

 

Puterea RMS: Este puterea pe care aparatul o poate amplifica in mod continuu, pe parcursul mai multor ore. Cele mai avizate pareri despre cele mai bune amplificatoare auto sustin ca aceasta este mai realista, asa ca ne vom concentra asupra ei, iar nu asupra valorii maxime pe care o poate oferi dispozitivul. E vorba aici de puterea la varf (peak power), care poate impresiona prin faptul ca e mai ridicata, insa ea e calculata pe o perioada scurta de timp, ceea ce nu e foarte eficient, avand in vedere ca vei asculta muzica in masina timp de mai multe ore.

Puterea RMS poate porni de la mai putin de 250 W si ajunge la cateva mii, existand amplificator auto de 1000W RMS, 12000W si chiar mai mult. Cu toate acestea, 500 W poate fi destul pentru a satisface cele mai multe gusturi in materie de claritate a sunetului si volum. De asemenea, e important ca tensiunea pe care amplificatorul o poate oferi la iesire sa corespunda cerintelor boxei, intrucat o putere prea mica va duce la un sunet distorsionat, iar daca e prea mare, difuzorul va fi suprasolicitat si se va arde.

In acelasi timp, e bine ca amplificatorul sa fie mai puternic decat boxa, intrucat va reda fidel sunetul chiar si cand e setat la o valoare mai mica. Tine cont ca anumiti producatori vor oferi informatii despre puterea emisa de un singur canal, in timp ce altii vor specifica suma totala. La un model stereo, vei putea conecta 2 canale in bridge (BTL), pentru a alimenta un difuzor mai mare. Pentru o masina sport, de exemplu, 50W pe canal vor acoperi zgomotele provocate pe carosabil, oferind o muzica clara. Pentru vehicule mai mari, unde se doreste mai mult volum, orienteaza-te pentru cel putin 75W -100W pe canal, iar pentru o experienta audio completa, cu bass puternic si bine echilibrat in raport cu restul frecventelor mai inalte, iti recomandam un amplificator auto de 1000W RMS.

amplificator-auto-task-1

Calitatea sunetului: Impedanta, raspunsul in frecventa, sensibilitatea si dotarea cu filtre (crossovere) sunt printre principalele aspecte care vor influenta claritatea, volumul si amplitudinea muzicii ascultata in masina.

Impedanta (ohm) masoara rezistenta la curent al unui circuit electric, fiind cea care transmite amplificatorului cata putere sa trimita la difuzor. O boxa poate avea 2, 4 sau8 ohm. O impedanta mai mica inseamna ca un aparat va trebui sa ofere o putere mai mare boxei. De exemplu, un dispozitiv setat la 4 ohm poate cere 75W, insa, acelasi aparat, la 2 ohm, va necesita 100W. Asadar, o valoare mai mare e de preferat, pentru a asigura o functionare buna a boxelor, fara ca acestea sa se arda.

Sensibilitatea este masurata in decibeli (dB) si se refera la nivelul de intensitate sonora, iar cu cat e mai mare, cu atat sunetul va fi mai amplu, chiar si la un volum putin mai redus.

Raspunsul in frecventa este specificat in hertzi (Hz) si se refera la plaja de acoperire a sunetului, incepand cu cea mai mica frecventa si pana la cea mai mare. Cu cat aceasta e mai larga, cu atat vor fi redate sunete  mai bogate, incepand de la cele joase si pana la cele mai inalte.

Filtrele (crossovere) auto trebuie sa fie integrate in orice model de amplificator, mai ales daca acesta va alimenta un sistem de difuzoare deja montat in masina, intrucat sunt responsabile de redarea frecventelor specifice pentru orice boxa. Mai exact, un filtru low – pass, pentru bass, va treansmite sunetele joase doar la subwoofer, in timp ce unul de tip high pass va directiona frecventele inalte catre tweetere.

 

Alimentarea si montarea: Un amplificator auto necesita putere considerabila pentru a functiona optim, iar acesta va fi conectat la bateria masinii. In cazul in care ai un aparat prea puternic pentru motorul vehicului tau, ce consuma cel putin 600W – 1000W din puterea RMS totala, achizitionarea unei baterii suplimentare s-ar putea sa devina necesara (acumulatorul auto existent s-ar putea sa nu faca fata cerintelor unui bass puternic si sa alimenteze farurile, aerul conditionat, iluminarea interioara, in acelasi timp).

De asemenea, un aparat fiabil va avea o carcasa de aluminiu cu ventilatoare incorporate, pentru a impiedica incalzirea. Pentru a permite aerului sa circule, e indicat sa montezi amplificatorul intr-un loc mai spatios, de exemplu, sub un scaun (poti face niste masuratori inainte, pentru a alege marimea optima a dispozitivului). E important si ca aparatul sa aiba un sistem de siguranta, iar cand vine vorba de conexiunea cu bateria si cu sistemul audio, iti sugeram sa te orientezi catre cablurile din cupru fara oxigen.

 

Cand vine vorba de cel mai satisfacator raport calitate – pret, cei mai multi soferi din Romania se indreapta spre amplificatoare auto JBL, Pioneer sau Sony. De aceea, celor curiosi sa descopere unde gasesc amplificator auto, la un pret bun, le indicam Internetul. Online, vei analiza mai usor ofertele diferitilor producatori, te poti inspira din experientele altor cumparatori, poti profita de reduceri si transport gratuit.

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

Pioneer GM-D9601

 

1-pioneer-gm-d9601Daca ceea ce lipseste sistemului audio pe care il ai instalat in masina este un bass impresionant, atunci ai nevoie de cel mai bun amplificator auto de subwoofer. De aceea, am ales sa-ti prezentam produsul Pioneer, care permite conectarea a 4 subwoofere si este si foarte puternic, avand o putere RMS de 500W (cea maxima e de 1000W).

Cu acesta, vei putea instala un adevarat complex de difuzoare, obtinand un sunet dinamic, fara distorsiuni si fara a suprasolicita difuzoarele, chiar si la un volum mai ridicat. Asta, datorita impedantei cotate la 4 ohm, precum si a sensibilitatii de 100 dB. De asemenea, aparatul are un raspuns in frecventa de 10 – 240 Hz si este echipat cu filtru LFP variabil, care va directiona frecventele joase inspre subwoofer. Conexiunea intre dispozitiv si difuzor se realizeaza prin intermediul iesirii RCA, iar nivelul bass-ului poate fi reglat printr-un controler cu fir.

GM-D9601 este unul dintre cele mai puternice subwoofere din gama oferita de Pionner, modelul fiind destinat alimentarii subwooferului.

 

Avantaje:

Amplificator pentru subwoofer, la care pot fi conectate pana la 4 componente.

Permite reglarea nivelului bass-ului, de la 0 la 18 dB.

Este puternic, avand o putere RMS de 500W.

Are garantie de 24 de luni si este livrat gratuit.

 

Dezavantaje:

Are o oferta de pret mai ridicata, comparativ cu celelalte produse prezentate in aceasta lista, insa e justificata, avand in vedere calitatea modelului.

button 1

 

 

 

 

Hertz HCP 2

 

2-hertz-hcp-2Doresti ca difuzoarele tale sa emita un sunet clar si puternic, fara ca tu sa faci o investitie foarte ridicata? In cazul acesta, iti recomandam un amplificator auto, pe 2 canale, la un pret bun, care poate fi conectat la doua boxe. De regula, cei mai multi cumparatori il conecteaza cu subwooferul.

Are o putere RMS de 400 W, iar daca cele doua canale sunt combinate in bridge, vor putea furniza destula putere pentru un subwoofer mai exigent. Are o impedanta minima de 2 ohm, in cazul in care folosesti independent cele doua canale, precum si una de 4 ohm, pentru folosirea in bridge. Are un raspuns in frecventa pe un spectru de sunete larg, de 10-65000 Hz. iar conexiunea cu boxele se realizeaza prin intermediul iesirii RCA.

Acesta este un model stereo, cu 2 canale, ce poate amplifica intregul spectru de sunete (full range) provenite de la difuzoarele din masina.

 

Avantaje:

Este un amplificator stereo, pe 2 canale.

Este destul de puternic pentru a alimenta un subwoofer, avand 400 W RCA.

Are o forma compacta si dimensiuni mici, fiind confortabil de amplasat si montat.

Oferta de pret este foarte avantajoasa.

 

Dezavantaje:

Nu are aceeasi eficienta, daca e amplasat intr-un vehicul mai mare, precum o camioneta.

button 2

 

 

 

 

Sony XMN1004

 

3-sony-xmn1004Iata un amplificator auto pe 4 canale, ieftin si bun, care se va potrivi in aproape orice autoturism unde sunt instalate 4 difuzoare full range. De asemenea, dispozitivul permite numeroase configuratii (pe 4, 3 sau 2 canale), desi, de regula, e folosit pentru a alimenta boxele montate in usa masinii. Puterea maxima de iesire e de 1000W, iar la o impedanta de 4 ohm ofera o putere de 70 W x 4 , la 2 ohm – 85 W x 4, iar la conectare in bridge a difuzoarelor –  175 W x 2.

Aparatul incorporeaza filtru LFP pentru indreptarea frecventelor profunde de bass catre subwoofer, precum si filtru HPF ce are grija ca restul sunetelor sa fie directionate catre restul difuzoarelor. Va ramane rece in timpul functionarii, datorita designului ce permite circulatia aerului in unitate. De asemenea, dispune de control termic automat, ce micsoareaza puterea de iesire a dispozitivului, asa incat sa nu se opreasca.

Daca doresti un dispozitiv accesibil, care sa amplifice toata plaja de frecvente audio provenite de la un sistem audio format din 4 difuzoare, atunci produsul JBL GX-A604 e pentru tine.

 

Avantaje:

Este un model pe 4 canale, ce poate amplifica sunetele pentru 4 boxe.

Incorporeaza filtre pentru sunete inalte si joase, ce le transmite catre boxa corespunzatoare.

Are functie de control termic automat, ce intervine in momentul supraincalzirii.

Prezinta fiabilitate, avand carcasa ce permite circulatia aerului.

Conexiunile sunt dispuse doar pe o parte, oferind posibilitati de montare multiple.

Poate fi cumparat la un pret accesibil.

 

Dezavantaje:

Are o forma mai voluminoasa, necesitand mai mult spatiu de stocare, ceea ce poate fi incomod in unele masini.

button 2

 

 

 

 

JBL GX-A604

 

4-jbl-gx-a604Potentialilor cumparatori care doresc sa amplifice sunetul provenit de la sistemul audio al masinii, insa nu intentioneaza sa faca o investitie foarte ridicata, le recomandam acest model de amplificator, care poate fi util si achizitionat accesibil. Trebuie spus inca de la inceput ca e vorba de un dispozitiv pe 4 canale, care ofera o putere de 60 W la o impedanta de 4 ohm.

De asemenea, il vei putea utiliza pentru a alimenta individual cele 4 difuzoare sau poti lega canalele in bridge, pentru a furniza mai multa putere la 2 boxe ( 2 x 170W la 4 ohmi). De asemenea, are un raspuns in frecventa de  20Hz – 20kHz ±1dB, precum si filtre ce separa sunetele inalte de cele joase, asigurand un rezultat audio fara distorsiuni.

JBL GX-A604 este unul dintre cele mai populare amplificatoare auto ale producatorului in cauza, deoarece ajuta la transmiterea, clar si puternic, a unui spectru larg de sunete joase si inalte.

 

Avantaje:

Amplificator pe 4 canale.

Ofera un sunet destul de puternic, de 60W pe fiecare canal.

Are filtru pentru separarea frecventelor inalte si joase, asigurand un sunet clar.

Dispune de protectie la supraincalzire si la inversarea polaritatii.

Raportul calitate – pret este unul avantajos.

 

Dezavantaje:

Termenul de garantie e mai redus, de 12 luni.

button 1

 

 

 

 

MTX Audio Terminator TR100.4

 

5-mtx-audio-terminator-tr100-4Printre cele mai bune amplificatoare auto de pe piata se regaseste si produsul oferit de producatorul MTX. Acesta este un dispozitiv pe 4 canale, care la o impedanta de 4 ohm ofera o putere de 40W, la o impedanta de 2 ohm asigura o putere de 70 W pe difuzor, iar daca cele 4 canale sunt conectate in bridge, la o impedanta de 4 ohm vor fi oferiti 140W. Trebuie spus ca dispozitivul este echipat cu un crossover activ, un filtru care separa diferitele tipuri de frecvente iar apoi le amplifica, individual, pentru fiecare difuzor.  In felul acesta, distorsiunile vor fi reduse cat se poate de mult, iar claritatea va fi ridicata. Dispozitivul are dimensiuni de 337 x 165 x 53 mm, avand o forma mai voluminoasa, asa ca nu uita sa masori spatiu liber pentru montare, pentru a avea siguranta ca ramane suficient loc pentru aerisire.

Acest amplificator auto, care integreaza 4 canale, este perfect cand vine vorba de imbunatatirea sonorizarii din incinta oricarui autovehicul.

 

Avantaje:

Este un model de amplificator auto pe 4 canale.

Permite mai multe tipuri de configuratii, atat individuale, cat si in bridge.

Incorporeaza filtru crossover, ce ajuta la eliminarea posibilelor distorsiuni.

Raportul calitate – pret este satisfacator.

Vine cu garantie extinsa pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Dimensiunile sunt mai mari, ceea ce limiteaza optiunile de amplasare.

button 1

 

 

 

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...