Cel mai bun subwoofer auto JBL

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.20

 

Cum aleg cele mai bune subwoofere auto JBL

 

Ghidul cumparatorului

In cadrul oricarui sistem de sunet, subwooferul are un rol esential, fiind componenta specializata pe redarea frecventelor joase. Cu alte cuvinte, bass-ul puternic si reverberant poate fi redat numai cu ajutorul unei boxe de calitate. Regula se aplica implicit in cazul sistemelor acustice pentru masina, iar daca te intereseaza un produs furnizat de o companie populara in domeniu, poti opta pentru oferetele JBL.

Corporatia americana JBL a fost fondata in 1946, avand specializare principala pe boxe audio si alte dispozitive electronice conexe. In prezent, include doua divizii independente, care se specializeaza, dupa cum urmeaza: JBL Consumer este cea alocata bunurilor de larg consum, adica furnizeaza aparate destinate utilizatorilor conventionali; JBL Professional produce si comercializeaza echipament profesional, in special destinat utilizarii in studio.

Daca unii automobilisti doresc sa stie mai multe detalii si sa descopere unde gasesc subwoofer auto JBL la un pret bun, le vom prezenta oferta brandului respectiv, in cele ce urmeaza:

Pe langa difuzoare coaxiale si modele integrate in sisteme de componente, gama de subwoofere JBL include doua categorii de dispositive: modelele simple si pe cele echipate cu incinta. In mod firesc, aici se va remarca o oarecare diferenta de pret.

Daca vrei sa gasesti o oferta mai atractiva ca pret, poti miza pe piesele lipsite de incinta. In mod firesc, pentru aceste produse trebuie verificate dimensiunile, in special diametrul si adancimea de montaj, pentru a sti cum se integreaza mai eficient in interiorul incintei si, mai apoi, al autoturismului.

Cele mai uzual comercializate pe piata romaneasca au diametrul de 250 – 300mm si o adancime de montaj de 145 – 165mm, deci necesita incinte pe masura. Sfatul nostru ar fi sa te asiguri ca cea pe care o alegi are configuratie bass reflex, pentru a pune cat mai bine in valoare performantele difuzorului.

De cealalta parte, modelele comercializate gata integrate in incinta iti lasa mai multa libertate de montaj, caci nu trebuie sa consideri obligatoriu dimensiunile de insertie. In schimb, dimensiunile incintei trebuie analizate, pentru a stabili pozitia pe care o va avea aceasta in portbagaj. Amintim ca aici nu mai cheltui alti bani pentru a gasi un accesoriu pe masura.

Din perspectiva caracterisicilor tehnice, cel mai bun subwoofer auto JBL ar trebui sa aiba o putere de redare cat mai ridicata. Totusi, aici trebuie sa inveti sa faci diferenta intre cele doua caracteristicil majore care ofera indicii cu privire la acest parametru: PMPO(Peak Music Power Output) si RMS(Root of Mean Square).

Desi valorile PMPO vor fi ridicate, ajungand la 1000W pentru subwooferele JBL, este important sa stii ca acestea nu pot fi sustinute in mod conventional de catre difuzor, ci sunt obtinute in urma testelor care atesta puterea maxima pe care o atinge in interval mai scurt de 1 secunda. Ceea ce e important sa cunosti e valoarea puterii RMS, reprezentand puterea reala a boxei respective.

Ca sa poti calcula valorile RMS, pe baza celor PMPO, ar fi un proces anevoios, iar multe formule difera, dar e important macar sa o estimezi, RMS fiind circa o treime din PMPO. Din fericire, JBL mentioneaza in majoritatea cazurilor ambele valori, deci cumparatorii au acces facil la aceste informatii.

Sensibilitatea este parametrul care iti arata cat consuma difuzorul pentru a furniza un anumit nivel de sunet. Astfel, o sensibilitate cotata cu 92dB indica volumul de sunet proiectat de subwoofer la 1m, prin consumul unei valori de 1 watt. Pentru un subwoofer auto conventional, valori de 85 – 92dB sunt de dorit. Fata de aceasta marja, ofertele JBL asigura in jur de 92 – 93dB sensibilitate, deci se situeaza printre produsele destul de performante la acest capitol.

Raspunsul in frecventa trebuie sa reflecte valori joase, ce corespund frecventelor specifice subwooferelor, de 20 – 180Hz. E important sa amintim ca omul percepe doar ca vibratii frecventele situate intre 20-40Hz, deci subwooferele JBL  cu raspuns in frecventa amplu vor asigura o experienta acustica optima(vei simti si vibratii in timpul auditiei).

Cateva pareri despre cele mai bune subwoofere auto JBL iti impun sa adaptezi impedanta acestora, celei specifice sistemului audio sau amplificatorului auto folosit, pentru a evita defectiunile si consumul excesiv. Conform informatiilor date de furnizor, numeroase dispozitive au impedanta selectabila, pentru a putea fi facil integrate in orice sistem(cu 2 Ohmi, cu 4 Ohmi etc).

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

JBL S2-1224SS 

 

Acest produs este un difuzor component, gata echipat cu incinta, care se va integra destul de bine in portbagajul masinii, oferind un spectru de frecventa de 25 – 175Hz, deci asigurand o sonorizare eficienta in ceea ce priveste sunetul de bass si implicit toate efectele sonore pe frecvente joase. Ratingul obtinut de la utilizatori pe pagina furnizorului este de 4.3 din 5, asa ca este numai firesc sa il recomandam celor care sunt gata sa cheltuiasca o suma ceva mai mare, dar sa beneficieze de o componenta audio de calitate.

Sub aspect tehnic, este precizata o putere PMPO de 1100W, insa valorile RMS sunt de 275W. Chiar si asa, tinand cont ca puterea conventionala a unei boxe auto  de performanta medie ar fi de 50 – 70W, putem afirma ca asigura un sunet reverberant, insa consuma destul de mult. Totusi, problema consumului nu este una nefasta, intrucat este capabil sa livreze 93dB de sunet la 1m de centrul sau, utilizand standardul de 1 watt.

Impedanta va fi selectabila, intre valorile 2 – 4 Ohmi, ceea ce propune posibilitati extinse de adaptare la cerintele si caracteristicile sistemului si ale amplificatorului. Incinta Slipstream este special conceputa pentru a minimiza cantitatea de turbulente si sa elimine distorsiunile.

 

 

 

 

 

JBL S2-1224 

 

In acest caz, difuzorul component JBL nu se comercializeaza insotit de incinta, iar asta inseamna ca va trebui sa alegi pe cont propriu una adecvata  Are un diametru de 30cm, ceea ce inseamna ca ar fi compatibil cu incintele  de subwoofer inchise, listate pentru indici de montaj de 5-13/16″.

Din perspectiva performantelor tehnice, se detaseaza valoric un indice PMPO de 1100W, in raport cu o putere reala de 275W. Performantele ar trebui sa fie bune chiar pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor unui automobilist destul de pretentios, mai ales daca se gaseste o incinta care sa limiteze cantitatea de turbulente aparute si sa ofere optiune bass reflex.

Sensibilitatea promite sunet de calitate, cu un nivel de presiune sonora mare generat la un consum de 1W. Totusi, amintim ca ai nevoie si de un amplificator de calitate, care sa poate sustine consumul si la reglaj de volum pentru valori ridicate. Datorita impedantei pre-selectabile, ai posibilitatea de a gasi facil un sistem de amplificare compatibil, valorile fiind de 2 Ohmi sau de 4 Ohmi.

 

 

 

 

 

JBL S2-1024 

 

Cand iti propui sa identifici in comert un subwoofer auto JBL, ieftin si bun, poti sa te rezumi la niste dimensiuni de 25cm diametru, valori pe care le intalnesti si in cazul modelului S2-1024. Pentru ca pretul sa fie mai scazut, e important sa te orientezi catre o oferta comercializata fara incinta, iarasi, un aspect valabil in cazul acesteia. Pentru a gasi piese compatibile, poti miza pe o adancime de montaj de 5” – 11/16”.

Puterea reala livrata este de 250W, in ciuda faptului ca producatorul specifica si o valoare PMPO ce ar fi impresionanta pentru necunoscatori – 1000W.  Amintim ca multi specialisti recomanda un amplificator cu aproximativ 30% mai puternic decat difuzorul. La capitolul sensibilitate, putem spune ca 92dB ofera performante standard pentru un sistem audio de masina bine pus la punct, respectiva intensitate sonora necesitand un consum de 1 watt pentru ca sunetul produs sa se auda atat de puternic la 1m de difuzor.

Raspunsul in frecventa indica un bass reverberant, avand valori de la 30Hz, la 175Hz. Nu iti vor tremura prea tare geamurile si nici nu vei sparge ferestrele vecinilor de la parter, insa experienta acustica pe care o vei avea, ascultand acest difuzor, va fi una cat se poate de placuta.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 4.67 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status