Cea mai buna statie radio portabila

Am modificat articolul ultima data pe: 09.08.20

 

Cum aleg cele mai bune statii radio portabile

 

Ghidul cumparatorului

O statie de emisie-receptie portabila, numita si walkie-talkie, este foarte utila pentru cei care lucreaza intr-un perimetru mai mare, in echipe. Fie ca este vorba despre lucratori comerciali, paznici, sau meserii care necesita deplasarea pe teren, acestea inlesnesc comunicarea, chiar si in zonele in care telefonul nu are acoperire si fara costuri ulterioare. In plus, sunt utile daca escaladezi sau schiezi in regiuni mai putin accesibile.Inainte sa citesti pareri despre cele mai bune statii radio portabile, ia in calcul si modul in care vei folosi aceste dispozitive, ghidandu-te si dupa urmatoarele caracteristici tehnice si desigur, dupa pret.

Frecventa la care opereaza aceste dispozitive se incadreaza in lungimi de unda ultra-inalte (UHF), cu frecvente cuprinse intre 300 MHz si 1 Ghz. Dintre acestea, exista doua lungimi de banda, disponibile pentru uz personal sau profesional cetatenilor obisnuiti: cea pentru professional mobile radio (446 MHz) si low power device (443 MHz). Daca prima este cea mai comuna, a doua avand diverse restrictionari, exista si dispozitive care permit utilizarea ambelor variante. Frecventele UHF sunt ideale pentru comunicarea atat in interior, undele penetrand bine pereti, stalpi si alte obstacole, cat si in camp deschis sau de la intaltime.

Distanta de emisie-receptie este o specificatie foarte importanta. Aceasta variaza intre intre cateva zeci/ sute de metri, intr-o cladire, 5-6 km in camp deschis si 12 cm daca sunteti la inaltime. Tineti cont ca producatorii ofera valorile maxime, atinse in conditii initiale.

Tipul de alimentare poate fi esentiala pentru utilizarea in bune conditii a dispozitivului. Citind pareri despre cele mai bune statii radio portabile, vei vedea ca utilizatorii apreciaza incorporarea a minim doua moduri de incarcare (baterii alcaline simple, reincarcabile, baterie integrata Ni-MH sau Li-Ion). Functia VOX (pornire imediata a transmisiei la detectarea vocii), suportul pentru centura din masina, posibilitatea introducerii de coduri digitale (pentru a nu interfera cu alti utilizatori pe aceeasi frecventa) sunt toate atribute care cresc usurinta in utilizare.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Midland G7 PRO C1090 

 

Midland este unul dintre cei mai apreciati producatori in domeniu, multi utilizatori gasind cea mai buna statie radio portabila in gama sa. Modelul G 7 PRO C1090 este mult imbunatatit fata de anteriorul, fiind lansat in 2016 si conceput pentru utilizarea in mediul profesional.

Lungimile de banda care pot fi accesate sunt atat PMR (446 Mhz), cat si LPD (433 MHz). Avantajul este cresterea numarului de canale distincte, reducand din posibilitatea interferarii cu alti utilizatori ai dispozitivelor de acest tip. Numarul de canale este de 8 PMR si 69 pentru LPD.

Distantele maxime de emisie-receptie specificate de producator sunt de 2 km in oras, 6 km in camp deschis si 12 km de pe munte. Totusi, nu ne-am baza pe cifre atat de optimiste, mai ales cand orasul este aglomerat. Statia se incarca fie cu baterii alcaline, fie prin incarcatorul Li-MH incluse, dar este posibila si achizitionarea separata si montarea unui incarcator Li-Ion, care scade si greutatea dispozitivului.

Functia de vibratii, VOX (initierea transmisiei fara atingere, prin detectia vocii), functia Side Tone (care elimina bazaitul de la sfarsitul transmisiei, daca cealalta statie are activata si ea aceasta capabilitate) asigura utilizarea simpla si confortabila. Pachetul include un suport pentru centura, incarcator de priza, doi acumulatori de 800 mAh si un incarcator de birou dual.

 

 

 

 

 

PNI PMR R6 

 

O varianta entry-level este oferita de catre cei de la PNI, care au creat o statie radio portabila ieftina si buna, suficienta pentru comunicarea intre amatori. Aceasta include doua masini aflate in mers, activitati sportive in natura sau un numar redus de angajati, intr-o cladire restransa.

La un pret foarte rezonabil vei primi doua walkie-talkie-uri, care functioneaza pe lungimea de unda PMR si pot accesa 8 canale distincte. Codarea CTCSS (38 variante), impreuna cu cele 83 coduri digitale, DCS, asigura un numar crescut de „subcanale”, pentru a nu interfera cu alte conversatii ce utilizeaza un canal PMR. In camp deschis, acoperirea este de maxim 6 km conform producatorului, dar utilizatorii raporteaza o medie de 1-2 km in afara orasului, in trafic si 300-400 metri in oras. Functia VOX iti permite apelarea hands-free.

Incarcarea se face cu baterii sau acumulatori AAA, in numar de 4, sau bateria incorporata, de tip NiMh 600 mAh. Pinul audio permite conectarea la casti sau seturi care includ si microfon. Pachetul include cele doua statii si suporturile pentru centura aferente, incat incarcatorul trebuie achizitionat separat.

 

 

 

 

 

Cobra MT975 

 

Cobra MY975 este un model de mijloc in ceea ce priveste performanta si costurile, care poate satisface si exigentele celor care il vor folosi in mediul profesionist. Functioneaza pe frecventa PMR, cu cele 8 canale uzuale, dar beneficiaza si de 121 coduri personale, pentru a nu interfera cu alte conversatii.

Raza maxima de acoperire este de 12 km, dar multi utilizatori spun ca valorile sunt mai apropiata de 3 km cand nu sunt multe obstacole si circa 500 metri, cand esti in oras. Se incarca prin 4 acumulatori AAA, utilizand statia de incarcare aferenta. Au o intrare pentru a fi compatibile cu casti, dar fara a putea si emite prin intermediul unui microfon.

Sensibilitatea functiei VOX poate fi ajustata pe 5 nivele, ceea ce implica posibilitatea de a folosi statiile si ca baby-monitor. Pachetul include doua statii de emisie-receptie mobile, acumulatorii si incarcatorul, cat si 2 suporturi pentru centura.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status