Cea mai buna antena CB radio

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.20

 

Cum aleg cele mai bune antene CB radio

 

Ghidul cumparatorului

De regula, persoanele care se informeaza prealabil achizitiei, pot intui usor unde gasesc antena CB radio la un pret bun. Asta se datoreaza faptului ca au sansa de a alege mai usor un produs, odata ce stiu care sunt parametrii de selectie si cum conditioneaza acestia performantele. Te poti orienta si in functie de statia citizen band pe care o detii, insa majoritatea ofertelor din comert au compatibilitate universala. Iata ce alte criterii ar mai fi indicat sa urmaresti:

 

Indiferent de cat de extinsa este, banda de frecventa mentionata pentru produsul vizat trebuie sa includa valorile de 27MHz, considerate standard pentru radiourile Citizen Band. Cele mai uzuale exemple ofera 26-28MHz sau 25-30MHz.

SWR este prescurtarea de la Standing Wave Ratio si iti indica in ce mod poti calibra piesa respectiva. Se considera ca valoarea ideala de calibrare este un SWR de 1 unitate

Gain-ul este indicat in dBi si te informeaza cu privire la claritatea receptiei, valorile scazute de Gain(pana la 2.1dBi) indica o unda de semnal omnidirectionala, cu distanta de receptie mai scazuta. Valorile mari de Gain(8.1-11dBi) arata ca radiatia orizontala este unidirectionala, deci poate atinge distante mari, dar uneori este blocata de forme de relief, cladiri sau arbori. Valorile considerate medii pentru Gain sunt de 4.1-6.1dBi si raman deocamdata cele mai recomandate de catre multe pareri despre cele mai bune antene CB radio.

Puterea este mentionata in doua feluri: puterea maxima si cea continua. Multi producatori iti vor spune doar puterea maxima a antenei, pentru a te impresiona cu cifre, dar e mai recomandat sa te orientezi in functie de puterea continua, de regula valorile acesteia fiind cam o treime din cele maxime.

Constructia va fi caracterizata pe baza inaltimii antenei, a sistemului de prindere si a materialului din care este fabricata. Alege modele rezistente, facute din otel inoxidabil, care sa fie protejate eficient de intemperii. Instrumentele cu raza optima de transmisie au lungimi de circa 130-140cm(fiecare producator mentioneaza raza de transmisie a antenei). Multe se comercializeaza fara talpa de fixare, insa un sistem magnetic de montaj ar fi de preferat unuia fix.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Midland ML145 

 

Consideram ca cea mai buna antena CB radio de la Midland pe care o poti cumpara si bazandu-te pe un raport optim pret/calitate este acest exemplu. Modelul va lucra cu frecvente adecvate, cuprinse intre 26 si 30MHz, cu posibilitatea de transmisie pe mai multe canale(90).

Se mentioneaza o putere maxima aplicata de circa 400W, insa pe cea continua o vom considera mai scazuta; chiar si asa, tinand cont ca valorile ar trebui sa depaseasca 100W, produsul este unul indeajuns de performant la acest capitol. Gain-ul este mentionat la 1.3dBi, deci scazut, si indicat pentru cei care doresc semnal omnidirectional.

In camp deschis si bine calibrata(SWR 1,1 in centrul benzii), se presupune ca antena de 145cm ofera semnal pana la cel mult 15Km. Piesa este realizata din otel si se livreaza cu o baza magnetica si cu un cablu de conexiune de 3m.

 

 

 

 

 

PNI ML145 

 

Multi cumparatori considera aceasta oferta PNI ca fiind o antena CB radio ieftina si buna, iar asta pe buna dreptate, produsul avand o lungime de 145cm si o raza de semnal estimata pana la aproximativ 15Km in camp deschis. Claritatea la receptie poate fi mare, mai ales ca se specifica in indicator SWR de 1.1 sau mai scazut.

Nu este mentionata puterea continua, insa cea maxima aplicata va fi de 400W, iar intuitiv putem presupune ca valorile oferite sunt indeajuns de mari pentru rezultate bune, mai ales daca e sa consideram marturiile concrete ale soferiopr care deja o utilizeaza instalata pe masina.

Nu se mai pune problema compatibilitatii, iar banda de frecventa este cea adecvata, cu valori de 26.4 – 28MHz si 90 de canale. Gain-ul este mentionat la 4dB, avand valori medii, recomandate pentru majoritatea automobilistilor. Se comercializeaza cu tot cu baza magnetica si cablu de 4m.

 

 

 

 

 

Wilson Little Wil 

 

Stim ca Wilson este unul dintre producatorii laudati de antene pentru statii radio Citizen Band, iar asta ne lasa sa presupunem ca sunt destui soferi care cauta un model de la acest brand, desi poate uneori preturile practicate pot fi considerate nu tocmai cele mai ieftine.

Little Wil are dimesniuni reduse, de 99cm, rezista bine la socuri, curenti de aer si intemperii, fiind facuta din otel inoxidabil si avand integrata la baza o bobina cu performante ridicate(14 spire de cupru), care ii permite sa ofere receptie aproape la fel de buna ca o antena mai inalta. Se livreaza si cu suport magnetic.

Ca frecventa de operare, se incadreaza in cerinte, cu valori de 26 – 30MHz. Raza de semnal va fi de pana la 6.5Km, in timp ce puterea maxima aplicata e indicata la 300W, iar Gain-ul la +1 dBi(redus). Este considerata ideala pentru montajul pe autoturism, iar calibrarea permite receptie clara, cu un indice SWR de 1.2 – 1.0.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status