n n
n
n
▷ Antene CB ieftine. Analiza comparativa

Cea mai buna antena CB ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 16.11.19

Cum aleg cele mai bune antene CB ieftine

 

Ghidul cumparatorului

In momentul in care te intereseaza o noua antena pentru un radio Citizen Band(CB), pe care il utilizezi in autoturism, e necesar sa te documentezi putin, inainte de a lua orice decizie. De regula, statiile radio CB se comercializeaza in seturi cu antene, dar daca ai un model achizitionat din alta sursa si nu stii unde gasesc antena CB ieftina, la un pret bun, alti cumparatori, iata ce aspecte trebuie sa analizezi prealabil:

Parametrii de functionare sunt reprezentati de catre frecventa de lucru, Gain si distanta maxima de transmisie. Pentru orice model recomandat in utilizarea conventionala se va cauta o latime de banda de la circa 26 Mhz, la 28 Mhz, asta pentru ca frecventa CB este cea de 27Mhz si trebuie sa fie astfel disponibila.

Gain-ul unei antene CB iti arata cat de clara va fi receptia. Vei gasi valori date in dB sau in dBi. Un gain cat mai mare va determina semnalul sa calatoreasca pe o traiectorie ingusta intr-o singura directie si cat mai departe, insa acesta va fi obstructionat de cladiri si pomi. Unul scazut va distribui semnalul in toate directiile in mod egal, dar va avea raza mai mica, motiv pentru care se recomanda modele cu gain mediu, de circa 5.1 – 6.1dBi.

Chiar daca multe firme te vor impresiona prin cifre de 15-17Km raza de actiune, la niste modele ieftine de antene CB vei intalni cel mai frecvent valori de 7-10Km.

Cu cat e mai inalta antena, cu atat mai mari sunt performantele promise. Modelele de interior au pana in 40cm, in timp ce produsele de montat in exterior pot ajunge si la 2m. Te sfatuim sa te limitezi la 120-140cm(exterior) ca sa eviti o deplasare anevoioasa sau riscul agatarii crengilor de copac.

Multe pareri despre cele mai bune antene CB ieftine iti impun sa te uiti si la sistemul de prindere pe masina, cele cu baza fixa ofera mai multa siguranta, dar sunt montate permanent. Cele cu suport magnetic sunt de preferat, insa pretul acestora poate fi destul de ridicat.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

PNI ML160 

 

Aceasta piesa PNI, fabricata din otel inoxidabil, pare sa fie cea mai buna antena CB ieftina pe care chiar o poti cumpara fara sa consideri ca ai facut gaura in buget. Este un model de exterior si are o lungime de 145cm, iar sistemul de prindere poate fi unul fix sau unul magnetic, insa nu e integrat in pachetul oferta.

Ca performante de lucru, remarcam distanta maxima de transmisie indicata pana la 15km(in camp deschis), alaturi de o frecventa de 25 – 30MHz, fapt ce ne indeamna sa o consideram tocmai potrivita pentru utilizare conventionala. Mai mult, se mentioneaza o compatibilitate fata de majoritatea statiilor CB cunoscute.

Este un produs de putere limitata, pentru care se mentioneaza valori de 600W la puterea maxima aplicata, dar stim ca, de regula, valorile puterii continue(valorile reale) sunt mult mai mici. In orice caz, asa cum o confirma si utilizatorii care au cumparat-o deja, nu ai motive sa eziti, mai ales daca te intereseaza cel mai bun pret.

 

 

 

 

 

Sirio ML 145 

 

Unii soferi cu experienta, care au mai detinut si alte modele de antene CB, sustin ca produsele Sirio sunt adevarate varfuri de gama, cel putin daca e sa ne gandim la un interval mai scazut de pret. De aceea, modelul din acest exemplu va constitui o alegere apreciata de catre cei mai pretentiosi cumparatori.

Piesa asigura o putere continua de 300W si lucreaza cu banda de frecventa de la 26MHz, la 28MHz, valori adecvate pentru o statie radio Citizen Band. Radiatia orizontala este omnidirectionala, deci lucreaza cu Gain scazut, valorile fiind mentionate la +4dBi, indicate pe distante medii si care nu sunt dependente de obstacole geomorfologice.

De aici deriva o distanta de lucru de 10Km, care se poate extinde pana la 15Km in situatii exceptionale. Produsul are o lungime de 145cm, se monteaza in exterior si este realizat din otel inoxidabil, demonstrand durabilitate mare. Nu se livreaza cu talpa de prindere.

 

 

 

 

 

Midland Alan 42/52 

 

Ca sa poti spune ca ti-ai cumparat o antena CB ieftina si buna, nu trebuie decat sa alegi acest model Midland. Este, de fapt, o piesa de schimb compatibila cu statiile Alan 42 si Alan 52 de la acelasi producator.

Pentru ca este un model de lungime scazuta, 19cm, se utilizeaza pentru receptie pe distante mici, de pana la 1Km. Ca frecventa de lucru se specifica intre 25 si 30MHz, interval in care frecventa CB 27MHz este situata.

Puterea maxima aplicata va fi de numai 10W, ceea ce isneamna ca valorile continue sunt mai scazute, estimate in jur de 4W. Are o constructie robusta, care iti permite sa o folosesti in afara autoturismului, rezistand usor la curenti de aer si intemperii. Este izolata  anti umiditate si nu se livreaza cu tot cu talpa de fixare.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status