Cele mai bune stabilizatoare de tensiune

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Cel mai bun stabilizator de tensiune – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Ai nevoie de un stabilizator de tensiune pentru a-ti proteja electrocasnicele de fluctuatii de curent, dar nu stii care sunt caracteristicile dupa care sa te uiti? Pentru a-ti oferi indicii in ce priveste alegerea aparatului de care ai nevoie, am analizat ofertele de pe piata, compactand elementele descriptive cele mai importante intr-un ghid, si iti dam din start si doua exemple cu multe aprecieri din partea altor cumparatori. Primul e nJoy Akin 3000, un produs cu multe recomandari datorate capacitatii mari (putere reala de 2400 W), capabile sa alimenteze un numar considerabil de electronice si electrocasnice. Pe deasupra, citirea functiilor si voltajului se fac usor multumita display-ului digital si a LED-urilor, iar optiunile de intarziere la iesire si protectia impotriva defectiunilor si fluctuatiilor mari de curent il transforma intr-un obiect demn de investitii de seama. Daca acesta nu iti este pe plac, un al doilea exemplu admirat de utilizatori este Electropower EP-SVC-1000VA.

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

nJoy Akin 3000
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Punctul forte al acestui aparat este capacitatea mare de alimentare, de 2400 W reali, care ofera curent electric stabilizat dispozitivelor electrice dintr-o casa, fara a le pune in pericol, multumita protectiei in caz de socuri electrice, suprasarcini sau depasire a tensiunii suportate, fiind asadar un produs apreciat de utilizatorii cu consum mare de curent.

Avand in vedere capacitatea considerabila de putere de iesire, va avea un pret mai ridicat comparativ cu alte modele, facandu-l mai putin atractiv pentru cei cu buget restrans.

Fiind un aparat robust, dar cu eficienta ridicata, e recomandat locuintelor care prezinta un numar mare de consumatori de curent, inclusiv multiple electrocasnice mari: frigidere, masini de spalat.

A 2-A OPTIUNE!

Electropower EP-SVC-1000VA 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru cei carora le este necesar un aparat cu tensiune constanta, acest model cu servomotor merita luat in seama, caci ofera tensiune de iesire stabila (230 V) cu o marja de eroare mica, de pana la ±2.5%, avand o capacitate medie de 800 W, suficienta pentru cateva electronice si electrocasnice importante.

Fiindca lucreaza incontinuu pentru a pastra fluxul de tensiune stabil, produce un mic zgomot perceput de unii cumparatori, care se arata nemultumiti de acest aspect.

Luand in considerare puterea si specificatiile tehnice ale produsului, putem spune ca acesta intruneste un echilibru bun intre calitate si pret, tocmai de aceea e o alegere populara pentru cumparatori.

A 3-a Optiune!

Well 600W cu servomotor
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un model extrem de compact si usor, cu greutatea de 4 kg, acesta poate fi transportat de la o locuinta la alta cu usurinta, pastrand electronicele in deplina siguranta, iar puterea de 600 W il face util in randul utilizatorilor casnici ce au nevoie de tensiune stabila pentru unul sau doua aparate mari.

In cazul in care iti trebuie un dispozitiv mai mare, cu multiple puncte de conexiune, modelul acesta nu iti va aduce beneficii prea mari, caci dispune doar de o priza Schuko.

Avand o tensiune de iesire stabila si constanta si o capacitate medie de alimentare, e recomandat locuintelor cu electrocasnice care necesita protectie, la un pret decent.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

nJoy Akin 3000


In cazul in care locuiesti intr-o zona in care apar des fluctuatii de curent, s-ar putea sa fie imperativ sa cauti cele mai bune stabilizatoare de tensiune, cu care sa-ti protejezi obiectele electronice din casa. Vei putea lega mai multi consumatori din locuinta, intrucat e capabil sa regleze echipamente ce insumeaza pana in 2400W (3000 VA). De asemenea, ofera o tensiune de iesire de 220V, fiind, deci, un dispozitiv monofazic.

Interfata suporta un conector Schuko si unul IEC 19. Are ecran digital, pe care poti urmari valorile de intrare si iesire, se bucura de functie de intarziere la pornire, eliminand perioadele tranzitorii ce pot avea consecinte negative asupra echipamentelor conectate, si e prevazut cu optiune de selectie a tensiunii. De mentionat ca da randament si la conditii de temperatura de 0 – 40 grade Celsius, cantareste aproape 9 kg si are dimensiuni de 29.7 x 15.0 x 19.9 cm.

Vrei sa-ti protejezi electronicele importante de fluctuatii de tensiune si esti dispus sa faci o investitie mai insemnata? Vei face o alegere inspirata, cu un stabilizator de tensiune nJoy Akin 3000, chiar daca nu e neaparat pe lista de stabilizatoare de tensiune ieftine si bune.Daca vrei sa il cumperi din magazine fizice, ai sanse sa gasesti acest stabilizator de tensiune in Dedeman, sau poti opta pentru un magazin online de incredere si sa cauti stabilizator de tensiune pe Emag.

 

 

Avantaje:

AVR cu o capacitate de pana la 2400W (puterea reala).

E capabil sa protejeze electronicele mai solicitante, precum o masina de spalat sau o pompa de apa.

Are display digital, pentru monitorizarea constanta a parametrilor de lucru.

Asigura protectie la supraincalzire, scurtcircuit si suprasarcina.

Are o garantie extinsa pe 36 de luni.

 

Dezavantaje:

Fiind un dispozitiv cu capacitate mare, e bine sa te astepti la preturi ceva mai ridicate.

 

 

 

 

Electropower EP-SVC-1000VA


Electropower EP-SVC-1000VA este un stabilizator de tensiune pentru centrala termica, prevazut cu servomotor, iar asta poate fi un motiv suficient pentru a-i acorda atentie. Multumita tehnologiei pe care o are la baza, stii ca va lucra in mod constant, asa incat sa mentina o tensiune de iesire optima pentru aparatele tale casnice. De asemenea, constructia este una fiabila, asa ca te vei bucura de investitie pentru mult timp.

Indiferent de valoarea de intrare, dispozitivul va oferi o tensiune de iesire de 230V, fiind tot ceea ce-ti poti dori pentru bunastarea centralei tale termice si a altor consumatori. Pentru ca da, vei putea lega mai multe aparate, care sa nu depaseasca o putere reala de 800W. Va oferi protectie la supraincalzire, scurtcircuit si suprasarcina, are afisaj LED si un buton rosu pentru oprire/pornire.

Iata un produs ce trece usor drept cel mai bun stabilizator de tensiune cu servomotor, astfel ca investitia nu poate fi decat una meritata. E posibil sa gasesti acest stabilizator de tensiune in Leroy Merlin, dar e mai probabil sa poti cumpara online un stabilizator de tensiune de calitate din Altex.

 

 

Avantaje:

Stabilizator cu servomotor, cu o marja de eroare de doar ±1% – ±2.5%.

Are capacitate pentru 800W.

Poate functiona optim chiar si in conditii de temperatura scazuta/inalta si umiditate (fara condens).

Vine cu un raport calitate – pret foarte avantajos.

 

Dezavantaje:

Exista cumparatori care s-au declarat deranjati de sunetul pe care il emite in momentul stabilizarii fluctuatiei.

 

 

 

 

Well 600W cu servomotor

 

Un regulator de voltaj automat monofazic ce are tensiune de iesire sincronizata cu reteaua electrica, de 220V, acesta are o marja de eroare mica de ±3%, facand parte din randul modelelor cu servomotor (deci tensiunea se regleaza constant). Puterea maxima de 1000 VA se traduce printr-o putere reala de 600 W, destul pentru alimentarea unor aparate casnice standard: frigider, TV, aer conditionat.

In ce priveste conectorii de iesire, dispune de o priza Schuko, iar display-ul digital si cel analog asigura citirea usoara a statusului aparatului. Pentru ca e un model compact (20 x 26 x 16 cm) ce cantareste 4 kg, poate fi amplasat atat pe podea, cat si pe suprafete inalte.

Este marcat cu rezistenta la umiditate mica, IP20 (nu “traieste” daca intra in contact cu lichidele) insa are protectie la supraincalzire, scurtcircuit si suprasarcina, pentru pastrarea in siguranta a electrocasnicelor din casa. Rezista la umiditate de operare de maxim 90%, la temperaturi intre -10 si 40 grade Celsius. Prezinta un nivel de zgomot minim, de 50 dB, care nu deranjeaza urechea prea mult. indraznim sa spunem ca acest stabilizator de tensiune Well este o alegere inspirata. Din pacate e putin probabil sa gasesti fix acest model de stabilizator de tensiune in Praktiker, deci cauta-l si online.

 

Avantaje:

Stabilizator monofazic de putere medie (600 W) pentru electrocasnice mici si medii.

Are capabilitate de protectie a aparatelor electronice solicitante, precum frigidere, masini de spalat.

Prezinta protectii standard (scurtcircuit, supraincalzire, suprasarcina) pentru apararea locuintei si a dispozitivelor conectate.

Model compact, simplu de depozitat pe orice suprafete.

 

Dezavantaje:

Are o singura priza de iesire.

 

 

 

 

SilverCloud K2000VA

 

Stabilizatorul de tensiune SilverCloud K2000VA este o solutie foarte buna pentru situatia in care va trebui sa protejati aparatura cu o putere combinata de maximum 1200 de Wati. El se poate alimenta cu tensiuni de la 140 pana la 260 de Volti iar ca iesire, ofera 220 de Volti in mod constant, cu o variatie de +/- 10 la suta.

Are doua prize de tip schuko, pe panoul din spatele aparatului, iar in partea frontala sunt vizibile doua display-uri digitale cu LED pe care se pot citi valorile de intrare si iesire, chiar si pe intuneric. Este inclus si un comutator de pornire, oprire iar ca functii speciale, are o intarziere de iesire de la 6 la 120 de secunde, care este extrem de utila in cazul in care veti conecta echipamente de refrigerare la stabilizator, acestea avand un motor compresor deosebit de vulnerabil la caderile bruste de tensiune.

Aparatul ofera protectii impotriva scurtcircuitelor, supratensiunii si suprasarcinii, iar aplasarea sa este pe pardoseala, ori pe un raft rezistent, pentru a nu avea acces la el copiii. Chiar daca nu intelegi la un stabilizator de tensiune schema electrica, utilitatea sa ramane incontestabila. Cumparatorii spun ca au gasit acest stabilizator de tensiune in Bricostore; nu stim daca mai e valabila afirmatia, dar cu siguranta e mai comod sa il comanzi online.

 

Avantaje:

Are o eficienta ridicata, de 98 la suta, prin urmare puterea in VA este aproape de cea reala (1200 de Wati).

Poate opera in mod sigur in temperaturi intre zero si 40 de grade Celsius.

Include display digital, pentru citirea valorilor de intrare si iesire chiar si pe intuneric.

Este echipat si cu maner, pentru un transport usor si eficient.

 

Dezavantaje:

Variatia de 10 la suta este cam mare pentru unii utilizatori, mai ales daca conecteaza echipamente fine, precum computerele.

 

 

 

 

SilverCloud K1000VA


In cazul in care ai inceput sa observi cum centrala ta termica intra tot mai des in avarie, iar situatia dureaza inca de la inceputul iernii, s-ar putea ca problema sa fie temperaturile scazute, care provoaca fluctuatii de tensiune pe reteaua electrica. Iar asta e doar unul dintre scenariile in care un stabilizator precum cel de fata devine util. Vei putea lega la el mai multe produse electrice, cu conditia ca puterea reala a acestora sa nu depaseasca 600W.

La intrare, primeste tensiuni ce variaza intre 140 si 260 V, iar echipamentele alimentate vor primi 220V. E un dispozitiv excelent, in cazul in care te temi ca lipsa de curent va duce la stricarea alimentelor si a aparatelor frigorifice cu totul, iar asta datorita circuitului de intarziere a semnalului de iesire, care va impiedica defectarea motorului compresor. Pe spate se gasesc doua prize Shuko, iar in fata e dispus un contor pe care poti citi parametrii de lucru, alaturi de 3 LED-uri ce indica starea de functionare.

Te intereseaza sa cumperi un stabilizator de tensiune pentru centrala termica, frigider sau congelator? SilverCloud K1000VA e una dintre cele mai bune optiuni pe care le ai. S-ar putea sa gasesti acest stabilizator de tensiune si in PC Garage.

 

Avantaje:

Poate alimenta aparate ce consuma cumulat pana la 600W.

Panoul frontal e prevazut cu un contor dublu, pe care poti urmari valorile de intrare si iesire.

E potrivit pentru echipamentele de refrigerare, avand functie de intarziere a iesirii.

Ofera protectie la scurtcircuit si la suprasarcina.

Poate fi manevrat usor, avand maner si o greutate de doar 4,5 kg.

E un produs ieftin.

 

Dezavantaje:

Nu e potrivit, daca ai cerinte de alimentare mai mari.

 

 

 

 

 

Gembird EG-AVR-1001, AVR 1000VA

 

Cand caderile de curent au loc la ordinea zilei, riscul ca aparatele electronice sa se arda e foarte mare, iar un stabilizator de tensiune, ieftin si bun, precum acesta, e tot ce ai nevoie pentru a pune capat problemei. Il poti conecta la centrala electrica, la televizor, la calculator sau la monitor, la un sistem audio si chiar la un player pentru filme sau un router; de fapt, vei reusi sa-ti protejezi orice aparat sensibil la fluctuatiile de tensiune din retea, iar avand in vedere oferta irezistibila, poti investi chiar in doua produse.

In orice caz, tine minte ca poate alimenta doar consumatori care, impreuna, nu depasesc 600W. Situatia de functionare este afisata prin intermediul unui LED, iar in cazul in care primeste curent ce depaseste 240V, va reduce imediat valoarea in jurul celei de 200-210V. E silentios, cu exceptia situatiilor in care identifica fluctuatii sau caderi, caz in care va emite un scurt bip.

Iti doresti ca aparatele din casa sa fie protejate de scurtcircuit, supratensiune, suprasarcina si supraincalzire? Nu ai decat sa cumperi produsul Gembird.

 

Avantaje:

Model de stabilizator de tensiune Gembird EG-AVR-1001, AVR 1000VA, popular printre cumparatori.

Asigura un grad inalt de protectie, tuturor echipamentelor ce consuma pana in 600W.

E prevazut cu doua prize pentru alimentarea aparatelor.

Are garantie de 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Cablul de alimentare este scurt.

 

 

 

 

Cum alegi un stabilizator de tensiune bun

 

Ghidul cumparatorului

Fluctuatiile de tensiune afecteaza chiar si cele mai performante aparate electrice dintr-o locuinta, de la un simplu modem si pana la un calculator, masina de spalat, centrala electrica si nu numai. Fie ca vorbim de sub-tensiune sau supra-tensiune, electronicele si electrocasnicele din casa pot fi grav afectate. Daca la inceput vei observa ca nu mai functioneaza la parametri normali si nu mai dau randamentul obisnuit, in timp, ele se vor strica.

Solutia optima in astfel de situatii e utilizarea unui stabilizator de tensiune, pentru toata casa sau doar pentru anumite aplicatii. Dispozitivul actioneaza ca un intermediar pe circuit, care preia tensiunea de intrare, provenita de la priza, si o regleaza, asa incat, tensiunea de iesire, care ajunge la aparate, sa fie una constanta. De mentionat ca este cunoscut si sub denumirea de AVR (Automatic Voltage Regulator).

Sa faci o astfel de investitie, chiar si cand stii deja unde gasesc stabilizator de tensiune, la preturi bune, alte persoane, poate fi dificil si confuz. De aceea, credem ca ghidul de mai jos poate constitui un bun punct de plecare, intrucat vei invata ce tipuri de aparate exista, cum sa alegi modelul in functie de puterea totala a consumatorilor, la ce variatii de tensiune te poti astepta, dar si ce alte functii utile pot avea produsele.

 

 

Tipul: Dupa tehnologia avuta la baza, exista cele cu transformator (relee) si cu servomotor. De asemenea, poti alege un stabilizator de tensiune trifazic, ce ofera o tensiune de iesire cuprinsa in plaja 380V-400V, sau monofazic, cu valori de productie incadrate in 220V-240V.

Stabilizatorul cu transformator – reglarea tensiunii se realizeaza prin intermediul unor relee, care declanseaza doar la anumite valori fixe de tensiune. E potrivit consumatorilor mai mici, precum un calculator dotat pentru gaming, radiatoare electrice, fiare de calcat, cuptor cu microunde, etc. iar modelul pe care il alegi trebuie sa aiba o putere VA de 1,5 – 2 mai mare decat puterea exprimata in W a aparatelor care sunt legate la stabilizator. Aceste tipuri sunt mai ieftine, insa tine cont ca au o marja de eroare de ±5 – ±10% in stabilizare, viteza de reglare a tensiunii e mai mica, iar alimentarea poate fi intrerupta in timpul procesului.

Stabilizatorul cu servomotor – detecteaza valorile diferite ale tensiunii de intrare, iar in cazul unei erori, acceseaza valori intermediare de tensiune pe circuitul de iesire. Datorita acestui lucru, reglarea se realizeaza in mod constant, de unde rezulta si o marja de eroare mai mica, de doar ±1%.

Poti alege modelul daca ai nevoie de un stabilizator de tensiune pentru frigider, centrala termica, masina de spalat, hidrofor, pentru aparatul de aer conditionat, etc. Cand cumperi, ai grija ca puterea in VA a produsului sa fie de 2-3 ori mai mare decat totalul puterii (in watti) a electrocasnicelor legate.

Poti observa ca sunt superioare stabilizatoarelor cu relee, atat la fiabilitate, cat si la performanta, intrucat stabilizarea se face mai rapid si cu mai multa precizie. Totusi, necesita mentenanta periodica, iar cele mai multe pareri despre cele mai bune stabilizatoare de tensiune cu servomotor indica costuri mai ridicate pentru aceste modele.

 

Capacitatea: Un stabilizator trebuie sa fie mai puternic decat toate electrocasnicele ce vor fi conectate la iesirea sa. Da, vei fi nevoit sa faci niste adunari, insumand puterea consumata a tuturor echipamentelor electrice pe care le vei conecta. E important ca puterea totala a consumatorilor sa nu o depaseasca pe cea maxima a AVR-ului, intrucat vei solicita electrocasnicele si le poti arde.

E necesar sa faci distinctia intre puterea aparenta VA – Volt Amper si cea reala (exprimata in watti), pe care o vei afla in functie de factorul de putere (pf). pf poate fi 0.8 sau orice alta valoare, intrucat ea variaza in functie de tehnologia avuta la baza si de producator.

Exista o schema de calcul prin care poti afla puterea reala, care e de forma: W=VA x pf. De exemplu, un stabilizator de tensiune de 3000VA, va avea 2400W (=3000 x 0.8). Totusi, daca nu ai chef de calcule, poti aproxima, tinand cont ca puterea reala reprezinta in jur de 80% din cea aparenta.

Protectii: de asemenea, e necesar sa aiba protectie la supraincarcare, sub si supratensiune, iar pentru a urmari, in timp real, valorile de intrare si de iesire ale tensiunii, iti recomandam un stabilizator cu ecran digital si cu indicatori LED. Drept conectori, te poti astepta ca fiecare dispozitiv sa aiba stecher shuko si de tip IEC 19, iar modelele de inalta capacitate vor avea chiar si mai mult de 4-5 stechere, pentru tot atatea electronice si electrocasnice ce vor putea fi conectate la el!

 

Intarziere la pornire: un produs bun si performant va fi echipat cel putin cu functie de intarziere la pornire (perioadele tranzitorii de reglaj, ce apar in caz de pana de curent, de exemplu, sunt eliminate, pentru a nu afecta aparatele conectate). Cautati si un model echipat cu comutator la tensiunea de intrare, pentru echipamente sensibile (calculatoare, imprimante, televizoare, etc.) si pentru cele cu motor de curent alternativ, care sunt mai solicitante, precum frigidere, congelatoare, etc.

 

Variatia: acest element se refera la marja de fluctuatie a voltajului de iesire, fata de valoarea standard (in cazul tarii noastre, 220 de Volti). Daca un model are, de exemplu, o variatie de 10 la suta, atunci tensiunea pe care o vor primi electronicele si electrocasnicele ce sunt conectate la el va fi de aproximativ 198 – 242 Volti. Ca regula, variatia trebuie sa fie cat mai mica, astfel incat protejarea aparatelor sa fie maxima iar riscurile de ardere, minime. Exemplul dat, de 10 la suta, este la limita dintre acceptabil si neacceptabil, produsele bune avand variatie sub aceasta valoare.

 

 

Montarea: Desi exista si regulatoare care pot fi asezate direct pe podea, noi insistam asupra celor cu fixare pe perete. Desigur, daca ai nevoie de un stabilizator mic, cu care sa-ti protejezi calculatorul, de exemplu, il poti ascunde si sub birou. Totusi, in cazul unuia pentru intreaga locuinta, e de preferat sa fie asezat la un nivel mai inalt, ferit in principal de contactul cu umezeala sau apa. In felul acesta, vei elimina si orice risc de electrocutare a animalelor de companie sau a copiilor mici.

Cunoscand toate acestea, dispui de suficiente informatii pentru a identifica usor un model de AVR din comert, care sa fie potrivit consumatoarelor electrice pe care le detii acasa. Nu iti mai ramane decat sa descoperi un produs care sa se si incadreze in bugetul de care dispui. Indiferent cat esti pregatit sa investesti, s-ar putea sa fie o idee inteleapta sa faci cumparaturile pe Internet, locul spre care se indreapta multi cumparatori interesati unde gasesc stabilizator de tensiune, la un pret bun. Mai jos, gasesti o lista de produse, in care sunt prioritizate cele mai populare stabilizatoare, alese in functie de raportul performanta – costuri.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu