Cele mai bune procesoare

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Cel mai bun procesor – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Cand ai nevoie de un nou procesor sau iti construiesti pentru prima oara desktop-ul, iti vor fi utile cateva informatii privitoare la “creierul” aparatului, precum si cateva detalii legate de cele mai cumparate si apreciate modele la ora actuala, potrivit altor recenzii, pornind de la AMD Ryzen 2700X, 4.35GHz + Prism Cooler, un articol de generatie actuala cu opt nuclee si putere de procesare ridicata, gratie tehnologiei de fabricatie de 12 nanometri si a cacheului robust, de 16 MB, avand o frecventa de operare de pornire de 3.7 GHz, care poate creste pana la 4.3 GHz, ceea ce se traduce printr-o viteza mare de procesare a unui volum ridicat de date intr-un timp redus. Producatorul il recomanda pentru editare video si manipulare fotografica, ducand in mod eficient si jocuri scoase recent pe piata. O alternativa de la concurenta, pe care multi o apreciaza, este modelul Intel Core i7-6700K, 4.0GHz.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

AMD Ryzen 2700X, 4.35GHz + Prism Cooler
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta alegere de productie curenta se adreseaza in special celor ce lucreaza mult pe calculator sau care manipuleaza imagini, videoclipuri sau petrec mult timp in compania programelor de comprimare a documentelor si datelor, avand functii de racire si o tehnologie nanometrica de dimensiuni reduse, care contribuie la rapiditatea calculelor, fiind compatibila cu placi de baza cu socket AM4.

Avand in vedere ca se poate incalzi foarte tare atunci cand e folosita pentru multiple tipuri de activitati, va necesita un cooler mai puternic decat cel inclus in pachet.

Este o alegere de buget pentru persoanele ce lucreaza pe calculator si care necesita putere mare de procesare in orice moment al zilei, ruland cu brio si jocuri de actualitate.

A 2-A OPTIUNE!

Intel Core i7-6700K, 4.0GHz
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Produsul acesta recomandat pentru gaming si lucru, foloseste patru nuclee ce ruleaza la frecventa standard de 4 GHz, care se poate augmenta prin functia Turbo Boost, facand parte din randul sub-gamei de top de procesoare i7 care lucreaza in combinatie cu placile de baza pe socket 1151, ce se gasesc in prezent in magazinele de specialitate si online.

Pachetul nu include cooler si va avea nevoie de unul puternic, asadar alte fonduri investite in vederea mentinerii temperaturii constate si in timpul calculelor foarte complexe.

Avand in vedere brandul si caracteristicile produsului, e de inteles ca, desi acesta nu e cel mai actual membru al familiei Intel, dispune de un pret accesibil celor cu un buget nerestrictionat.

A 3-a Optiune!

Intel Core i5-7400, 3.00GHz
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Optiunea aceasta medie ca si performanta, raportat la “membrii” generatiei sale, va rula foarte bine jocuri de actualitate, potrivit recenziilor, avand o frecventa de procesare de 3.0 GHz, care poate fi crescuta pana la 3.5 GHz, putand rula sisteme de operare si programe pe 32 de biti si 64 de biti.

Conform unor cumparatori ce au incercat produsul, acesta nu va avea o prestatie buna in editare video, asa ca cei in cautarea unui upgrade din acest punct de vedere vor trebui sa isi reevalueze optiunile.

Se preteaza celor care isi folosesc desktop-ul in timpul liber, pentru jocuri video, teme, proiecte si alte tipuri de activitati ce necesita putere de procesare medie.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

AMD Ryzen 2700X, 4.35GHz + Prism Cooler

 

Modelul acesta din generatia a doua de nuclee Ryzen reprezinta o alegere de buget, insa suficient de atractiva pentru orice iubitor al calculatoarelor de tip desktop, in special pentru cei care lucreaza in encodarea media (editare video, audio sau foto), creare de continut (Adobe) sau encriptare si comprimare de date (lucru la birou). Nu va excela in gaming insa, desi multi cumparatori sustin ca duce bine multe titluri recent aparute pe piata, precum Far Cry 5.

Coolerul Prism ofera un look inedit, colorat, “jucariei”, gratie controlului RGB asupra micilor luminite de pe aripi, pastrand componenta rece. Ajungand la specificatiile articolului, vom spune ca acesta are 8 nuclee si 16 threaduri, cu un clock de 3.7 GHz si putere de overclocking de 4.3 GHz, ajungand la viteze de procesare foarte rapide. Foloseste tehnologie de fabricatie de 12 nanometri, sustinand turbo-boost-ul mentionat.

Opereaza atat pe 32 cat si pe 64 biti, asadar acceptand variate optiuni de sistem de operare, avand o memorie cache L3, cea mai eficienta, procesorul fiind compatibil doar cu socket AM4 (necesita o placa de baza recent fabricata).

 

Avantaje:

Procesor de ultima generatie, cu memorie cache superioara.

Se mentine rece gratie functiilor Pure Power, care minimizeaza si consumul de curent, si XFR (Extended Frequency Range) 2.

Compatibila cu majoritatea placilor de baza recent comercializate, pe socket AM4.

Model cu 8 nuclee fizice, la tehnologie nanometrica mica (12 nm) si frecvente standard de 3.7 GHz, capabil de procesare rapida.

 

Dezavantaje:

Putere termica ridicata, de 105W, implica necesitatea folosirii unui cooler puternic.

 

 

 

 

Intel Core i7-6700K, 4.0GHz

 

Optiunea aceasta quad-core, cu opt nuclee virtuale, se descurca in special in prelucrarea datelor video si audio, precum si in programe de manipulare fotografica, reprezentand o alegere din generatia a sasea de procesoare de la reputatul Intel.

Asta inseamna ca, desi nu e cel mai recent procesor i7 scos pe piata, rezista foarte bine in timp, potrivit altor utilizatori si distribuitorului. Ruleaza si jocuri 3D la calitate buna, mai ales alaturi de o placa video puternica. Opereaza pe sisteme in 64 biti, frecventa de pornire fiind de 4.0 GHz, iar, multumita functiei Turbo Boost poate atinge viteze si mai rapide de procesare, de pana la 4.2 GHz.

Dispune de un socket 1151, pe care il gasesti des in configuratia placilor de baza compatibile, avand in vedere ca optiunea nu este tocmai cea mai recenta. Memoria cache de 8192KB indica faptul ca procesorul e eficient, fiind cuplat cu tehnologie de fabricatie de 14 nm, ce rezista la overclocking.

 

Avantaje:

Reprezinta o optiune performanta, din gama i7, destinata uzului profesional si gamingului.

Frecventa standard, de 4.0 GHz, poate fi crescuta pana la 4.2 GHz, imbunatatind si mai mult rapiditatea procesarii informatiilor.

Cele 4 nuclee sunt mentinute reci gratie tehnologiei de fabricatie de 14 nanometri.

Foloseste o placa de baza accesibila pe piata romaneasca, cu socket 1151.

 

Dezavantaje:

Necesita racire specializata pentru a mentine procesorul intr-o temperatura constanta (poate atinge 95W).

Nu include cooler.

 

 

 

 

AMD Threadripper 3.5 GHz

 

Produsul acesta este unul potrivit la sistemele de tip desktop, el facand fata cu brio in cazul jocurilor, a multitaskingului sau atunci cand vine vorba de prelucrare grafica sau audio. Este un model AMD de procesor calculator ce poate fi configurat pe 32 sau 64 biti, fiind compatibil cu toate sistemele de operare. Are o memorie cache L2 de 40 MB, o memorie mai mica, dar foarte rapida.

El face parte din familia de procesoare Ryzen, care sunt de ultima generatie, cu performante imbunatatite, o arhitectura multi-core complexa (12 nuclee), consum mic de energie si o frecventa de lucru ridicata (pana la 4000 MHz). Aceste aspecte intaresc faptul ca vorbim de un produs capabil sa ajute intreg sistemul sa reactioneze rapid, fara blocaje.

Procesorul are o tehnologie de fabricatie de 14 nanometri si o putere termica de 180 W. Chiar daca aceasta ultima caracteristica are o valoare mare, acest procesor, ieftin si bun, nu se incalzeste, datorita distantei de 14 nm dintre componente. In plus, e dotat si cu functia Pure Power, ceea ce inseamna ca nu va genera multa caldura si va fi si silentios.

 

Avantaje:

Este un procesor recomandat pentru desktopuri, potrivit pentru a face fata chiar si celor mai exigente cerinte.

Are un numar de 12 nuclee, care pot functiona cu o frecventa maxima de 4000 MHz, ceea ce duce la performante foarte bune.

Nu se infierbanta, deoarece e construit cu ajutorul tehnologiei de 14 nm si e dotat cu functia Pure Power.

E compatibil cu toate sistemele de operare.

 

Dezavantaje:

Nu este accesibil financiar persoanelor cu un buget mai mic, nici macar atunci cand se afla la reducere.

 

 

Cum alegi un procesor bun

 

 

Ghidul cumparatorului

Cand incerci sa iti completezi un sistem desktop asamblandu-l din componente sau cand se pune problema sa faci un update la PC sau pentru un laptop, primul si cel mai important produs la care trebuie sa te gandesti este procesorul.

Gandeste-te la acesta ca fiind centrul de decizii al calculatorului tau, in sensul ca are rolul de a indeplini 4 functii esentiale: identificare de date(selectandu-le pe cele cu care i se cere sa lucreze in cadrul unei anumite comenzi), decodare de informatie, executare de actiuni(in functie de ce comenzi primeste) si writeback(o metoda de updatare a datelor din memoria cache, care permite optimizarea vitezei de procesare).

Nu e atat de usor sa retii toate datele si caracteristicile tehnice despre un procesor de PC si nici sa il alegi pe cont propriu. De cele mai multe ori, preferi sa accepti sfatul lucratorului comercial cu care vorbesti in magazin. Noi suntem de parere ca se poate si altfel, si nu trebuie sa fii un guru in domeniul IT ca sa reprezinti un cumparator bine informat in top procesoare de achizitionat.

Pentru persoanele care sunt gata sa afle unde gasesc procesoare la preturi bune si care sunt criteriile de selectare, iata cele mai importante astfel de aspecte explicate:

Utilizarea: E important sa iti stabilesti din start pentru ce cumperi componenta respectiva, pentru ca in functie de raspunsul tau, poti alege un procesor de laptop sau unul pentru sistem desktop, poti avea nevoie de un procesor de gaming si pentru prelucrare grafica, mai performant, sau de unul conventional, pentru sarcini simple(redactare, browsing etc). Nu in ultimul rand, fie alegi un intreg sistem format din diverse componente, si atunci ai libertate mai mare de a selecta unitatea de procesare, fie se pune problema unui update, iar in acest caz esti conditionat clar de vechea configuratie a calculatorului tau si in principal de placa de baza pe care o detii.

 

Producatorul: Va trebui sa alegi intre un procesor Intel si unul AMD. Vrand -nevrand, acesta este primul criteriu de luat in seama cand iti asamblezi computerul de la zero. In cazul in care ai deja o placa de baza configurata pentru una dintre aceste doua platforme, e clar din start ce marca vei alege.

Modelele de procesor AMD sunt apreciate de catre cei care pleaca la cumparaturi cu un buget redus. In Romania si chiar si pe intreg mapamondul, acestea au unele dintre cele mai bune preturi, indiferent de generatia din care fac parte. Asadar, daca bugetul constituie prima ta prioritate, ai sa alegi cel mai bun procesor AMD pe care ti-l permiti.

Modelele de procesoare Intel sunt usor mai costisitoare, iar unii considera ca pe buna dreptate, intrucat, in multe cazuri, sunt si mai performante, insa exista si unele exceptii de la aceasta regula. Ceea ce te intereseaza si ce poti compara este generatia si familia de productie.

 

Familia: Fiecare dintre furnizorii discutati mai sus investesc intensiv in cercetare, pentru a oferi piese din ce in ce mai rapide si implicit cat se poate de performante, si individual, si in set box-uri de placa de baza cu procesor.

Pentru Intel o sa auzi mentionate procesoarele Celeron, Pentium si Intel Core. Cele mai performante la ora actuala sunt considerate piesele din gama Intel Core, lasand in urma fostii lideri de clasament din gama Pentium si trimitand piesele din famila Celeron in capatul inferior al listei popularitatii actuale.

In ciuda acestei dispozitii, exista modele, cum ar fi piesele Celeron lansate incepand cu ianuarie 2014(primul fiind Celeron G1820), care demonstreaza performante optime pentru a fi integrate in sisteme desktop conventionale. Prin pretul de achizitie scazut, acestea fac o concurenta reala modelelor AMD cu capabilitati restranse, desi sunt mai bune.

Din familia Pentium, modelele lansate dupa 2010, cu arhitectura Sandy Bridge si Ivy Bridge sunt considerate alegeri de mijloc excelente, intrucat unele incorporeaza chipseturi utilizate si in componenta mai performantelor procesoare i3 si modelelor de procesor Intel Core i5.

Referitor la gama Intel Core, aici piesele Core i3, Core i5 si i7, lansate incepand cu 2009, sunt generatii de procesoare Intel care te intereseaza. Multe pareri despre cele mai bune procesoare identifica variantele i7 cu arhitectura Ivy Bridge-E, Haswell si Skylake in fruntea clasamentului mondial, recomandate si pentru gaming.

Ca raport pret – calitate, a doua versiune este mai accesibila. Pentru procesor i5 de pe OLX sau din magazine online, modelul cu microarhitectura Haswell si 4 nuclee, lansat in 2013, continua sa fie foarte achizitionat, intrucat mai recentele Broadwell si Skylake inca se vand destul de costisitor. Modelele de procesor i3 au toate cate 2 nuclee, iar cele cu microarhitectura Haswell si Skylake sunt cele mai recent trimise pe piata.

In privinta AMD, cele mai apreciate familii de procesoare, ieftine si bune, sunt: Semprom, Athlon, Athlon II, Phenon si FX. Cele recomandate pentru desktopuri conventionale, care nu trebuie sa indeplineasca sarcini foarte complexe si sa ruleze programe avansate, fiind implicit variante foarte usor de achizitionat prin prisma costului scazut, raman piesele Semprom si Athlon. Familia Athlon II constituie un concurent destul de bun pentru Intel Celeron, avand si costuri similare, gasindu-se la preturi bune astfel de procesoare second hand.

Unele Piese FX(Exp: FX 6200) si Phenon II au intrecut modelele i3, si fac o concurenta redutabila variantelor Intel Core i5, existand propuneri situate chiar mai sus in top. Pentru gaming si fiind chiar printre cele mai performante procesoare AMD recomandam oricare model FX lansat dupa FX 8150.

 

 

Tipologia socketului: variaza in functie de producator, motiv pentru care nu poti alege un procesor diferit, daca deja detii placa de baza.

Cele mai utilizate socketuri AMD sunt AM2, AM2+, AM3 si AM3+. Variantele cu “+” constituie upgradari ale celor conventional numerotate. Incepand cu variantaAM3(lansata in 2009), socketurile AMD sunt configurate pentru a forma conexiunea procesoarelor cu memorie DDR3 integrata. Acestea nu sunt compatibile cu modelele de placa de baza echipate cu seria precedenta(AM2). O alta gama de socketuri sunt cele FM, utilizate incepand cu 2011, prezente pe modelele noi de procesoare low end, ca Athlon sau A4(o serie de microprocesoare AMD ce imbina unitatea de procesare si acceleratorul grafic in acelasi chip).

In ceea ce priveste Intel, printre primele socketuri foarte populare pentru familii de procesoare ca Celeron, Pentium si Core Duo s-au numarat cele LGA 775. In prezent, e inutil sa te gandesti la un procesor cu socket 775, intrucat sunt considerate alternative prea vechi. Cu un statut similar, LGA 1155 nu mai intra decat in componenta unor placi de baza care rar se gasesc in comert, iar utilizatorii ar trebui sa le schimbe si pe acestea odata cu eliminarea unui procesor cu socket 1155.

Cel mai recent socket este LGA 1151, fiind considerat cel mai bine axat pe performanta si configurat pentru a sustine procesoare din a sasea generatie. Putin mai vechi, un socket LGA 1150 ramane momentan cel mai popular, intrand in componenta ofertelor foarte cautate pe piata, cel putin in Romania.

 

Numarul nucleelor: Desi recordul il detin procesoarele AMD, cu piese ce ofera intre 2 si 8 nuclee, cele de la Intel pot avea maxim 6 nuclee, dar compenseaza performantele prin utilizarea tehnologiei HyperThreading, ce permite executarea proceselor la fel de rapid ca si cand numarul de nuclee ar fi mai mare, uneori dublu. E logic faptul ca, pe cat de multe unitati core are procesorul, pe atat de rapid lucreaza. Daca vrei un calculator de birou sau unul pentru utilizare acasa, pe care lucrezi cu suita Office sau derulezi aplicatii cu o complexitate minima si moderata, sugeram alegerea unu procesor dual core.

In cazul in care te gandesti sa lucrezi cu Maya Autodesk, 3Ds-Max, suita Photoshop sau Corel, avand nevoie de prelucrare grafica si deschizand aplicatii mai solicitante pentru PC-ul tau, 4 nuclee sunt mai bune. Din acest motiv, cele mai apreciate raman momentan variantele de procesoare quad core, nu numai prin prisma performantelor, ci si pentru ca au inceput sa se comercializeze la preturi relativ mici, mai ales in cazul AMD.

In gaming, regula spune ca orice configuratie trebuie sa fie neaparat una multi-core. Desi capacitatea de derulare a jocurilor depinde foarte mult si de procesorul grafic, se considera ca in cazul anumitor aplicatii(Exp: Crysis, Starcraft 2), numarul de nuclee poate influenta destul de mult accesarea. Din acest motiv, o sa recomandam si pentru gameri in jur de 4 nuclee. Cele cu 6 sau cu 8 nuclee sunt considerate prea sofisticate pentru modul in care sunt configurate jocurile video la ora actuala, deci cheltui prea mult si inutil, in contextul dat.

 

 

Viteza(Frecventa): Cand primesti acest indicator, vei tine cont ca fiecare dintre nucleele procesorului lucreaza la frecventa mentionata. Valoarea va fi data in GHz si reflecta cat de rapid proceseaza unitatea respectiva. Atentie totusi, aceasta va fi influentata si de numarul de nuclee, intrucat o frecventa mai mica si un numar mai mare ce core-uri poate surclasa ca performanta o frecventa mare folosita pentru unul sau 2 nuclee.

In functie de cate fire de executie utilizeaza un program derulat, tot atat de multe nuclee vor fi active pentru acestea. In general, consideram un procesor eMag sau din alt magazin online mai performant cu cat are o frecventa mai mare si face parte cel putin din gama dual core.

 

Alte caracterisitici importante: sunt memoria cache, modul de operare si tehnologia de fabricatie(mentionata in nanometri). Iata niste parametri ce vor influenta direct pretul procesorului.

Variantele posibile pentru cache sunt L1, L2 si L3. Sunt mentionate aici ierarhic, incepand cu cea considerata mai putin eficienta. In mod clar, cu cat mai mare este cifra data de producator pentru acest aspect, cu atat mai bun, dar si mai scump, va fi procesorul.

Modul de operare poate fi pe 32, pe 64 de biti sau configurat pentru ambele variante. Asta te ajuta sa stii ce fel de sistem de operare va accepta sa instalezi procesorul tau. Mai ales in ultima vreme, exista persoane care sunt foarte nedumerite de faptul ca nu pot folosi eficient Windows 10 sau 8 pe laptop sau PC. Asadar, daca nu alegi o versiune de sistem de operare configurata cu acelasi numar de biti ca procesorul detinut, s-ar putea sa intampini unele dificultati.

Despre fabricatie, o sa vezi specificata o anumita cifra pentru acest parametru. Cu cat este mai mica aceasta, 32 sau 22 nm, cu atat mai recent este procesorul pe care te gandesti sa-l cumperi. In plus, asta reflecta tipologia tranzistorilor folositi si determina chiar temperatura atinsa in interiorul procesorului. Stim cu totii ca valorile ridicate de temperatura procesor sunt foarte periculoase pentru componentele unui calculator.

De aceea, daca nu gasesti specificata puterea termica a piesei, o poti intui din valoarea in nanometri data. Exemplu: Procesoarele cu 32 nm vor fi mai fierbinti decat cele de 22 nm. De asemeni, pentru cei interesati de metoda overclock procesor (o tehnica prin care procesorul este fortat sa depaseasca frecventa sa de functionare nativa), o piesa de 22nm va fi mai adecvata.

La finalul ghidului nostru, cei ce prefera sa stie si unde gasesc procesor la un pret bun sunt indrumati spre achizitionarea online. Pe Internet o sa observi intotdeauna unele oferte mai ieftine decat in magazin, iar diversitatea de modele de procesoare de laptop si desktop oferite va fi poate chiar mai mare, pentru ca nu intotdeauna magazinul de componente din cartierul tau are in stoc varianta pe care ti-o doresti. Noi am facut comparatii de performanta intre cateva produse, ierarhizandu-le, in functie de sfatul specialistilor in IT, in cadrul unui clasament pe care ti-l oferim aici.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu