Cele mai bune plottere

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

HP Designjet T520 ePrinter

 

Daca vrei sa te bucuri de o productivitate ridicata, sa raspunzi rapid cerintelor clientilor si sa optimizezi calitatea imprimatelor, ai nevoie de unul dintre cele mai bune plottere, iar HP Designjet T520 ePrinter face parte dintre ele.

Acesta este capabil sa produca designuri arhitecturale, harti, fotografii si prezentari de o calitate exceptionala, multumita rezolutiei mari (pana la 2400 dpi), dar si cernelurilor HP originale, care garanteaza culori bogate si vibrante. In plus, fisierele vor fi prelucrate la o viteza mare (25.6 m2/h media coated si 3.2 m2 /h media glossy), multumita memoriei RAM de 1 GB si tehnologiei HP-GL/-2, fapt care se traduce prin reducerea timpilor morti. Formatul acceptat este de 36”.

Dincolo de optima fluidizare a productiei, aspect la care contribuie inclusiv cutter-ul automat, un avantaj major al plotter-ului consta in faptul ca asigura conectivitate Wi-Fi, astfel ca vei putea accesa si imprima proiecte de pe laptop, smartphone sau tableta chiar si atunci cand nu esti la studio.

 

Avantaje:

Este ideal pentru piata de productie, postere, grafica de prezentare etc., fiind un plotter de format mare (36”).

Garanteaza o productivate maxima si o durata de inactivitate minima, viteza de lucru fiind de 25.5 m2/h media coated si de 3.2 m2/h media glossy.

Asigura culori vii si bogate, linii precise si detalii fine, gratie cernelurilor HP originale.

Este dotat cu cutter automat, inlesnind astfel taierea de afise.

 

Dezavantaje:

Pretul este destul de piperat, insa include o garantie pe 12 luni.

 

 

 

 

Epson Stylus Pro 4900

 

Epson Stylus Pro 4900 este un plotter special conceput pentru fotografii si productia artistica, astfel ca daca lucrezi intr-un asemenea domeniu si vrei ca imaginile tale sa se bucure de un finisaj profesional, poti incepe prin a-i acorda putin din atentia ta.

Fiind un model de tip inkjet, asigura imprimarea cu o gama variata de culori, putand reproduce 98% din toate nuantele PANTONE (sistemul de standardizare al culorilor cel mai raspandit la ora actuala), ceea ce inseamna ca pozele pot fi reproduse pe hartie la o calitate de o fidelitate ireprosabila.

Plotter-ul permite realizarea precisa a mostrelor de la distanta prin functia de calibrare si certificare cromatica automata (masoara rapid liniile de control si diagramele colorate la crearea profilurilor ICC si a rezultatelor de verificare a listarii). Totodata, device-ul poate fi folosit si pentru imprimarea imaginilor panoramice, caci accepta hartie cu latimea de 432 mm (17 inch), insa avantajul sau major consta in viteza mare de productie (30 m2/h).

 

Avantaje:

Garanteaza un timp de lucru mai scurt, datorita vitezei mari de imprimare (30 m2/h).

Este orientat pe usurinta la utilizare, avand in vedere caseta de incarcare frontala, de mare capacitate din dotare.

Acopera un spectru de culori foarte mare (cerneluri UltraChrome HDR, 11 nuante), asigurand o calitate excelenta a imprimarii.

Promite o reproducere consecventa a culorilor de la o imprimare la alta, datorita functiei de calibrare si certificare cromatica.

 

Dezavantaje:

Standul pentru plotter nu este inclus in pret, ci se achizitioneaza separat.

 

 

 

 

Canon imagePROGRAF iPF770

 

Iata un plotter ce aduce un suflu nou pe piata CAD si GIS, fiind conceput pentru fluxuri de lucru solicitante la costuri mici de productie! Dotat cu 5 culori LUCIA, promite realizarea unor linii precise si subtiri, o calitate foarte buna pentru textul de nuanta rosie sau pentru postere si POS, datorita cernelii magenta a iPF770, dar si o productivitate ridicata, avand in vedere viteza exceptionala de imprimare (permite iesirea unui format A 0 in modul ciorna in 48 de secunde).

Totusi, ceea ce face acest plotter ideal pentru Copy Center sau firmele CAD, dincolo de faptul ca ofera un volum de lucru industrial, este functia Direct Print&Share (tiparire si partajare directa), care-ti permite sa creezi comenzi rapide pentru cele mai des intrebuintate setari de imprimare, ajutandu-te sa economisesti timp pretios.

Poate fi utilizat oriunde, datorita designului compact, iar carcasa de 36” il recomanda tuturor firmelor al caror domeniu de activitate este productia publicitara.

 

Avantaje:

Optimizeaza timpii de lucru, multumita functiei Direct Print&Share si vitezei mare de imprimare.

Sistemul cu 5 culori (cerneala magenta) garanteaza o calitate superioara a desenelor CAD.

Este economica si eficienta deopotriva, functia monitor reducand consumul de cerneala in timpul imprimarii schitelor.

Este dotata cu o carcasa inovatoare de 36”, fapt care o recomanda companiilor de afaceri care doresc o productivitate inalta.

 

Dezavantaje:

Nu dispune de functia de cutter, foarte utila in diminuarea pierderilor de material.

 

 

 

 

HP Designjet T120 ePrinter

 

Cei care cauta un plotter la un pret bun se pot opri asupra modelului de fata. Inscriindu-se in categoria device-urilor inkjet si avand o latime de 24”, acesta este ideal pentru firmele de advertising, studiouri grafice sau foto. In plus, are o tava incorporata care poate prelua coli taiate de la A4 pana la +/A3.

Se mai poate spune despre HP Designjet T120 ePrinter ca este o piesa special creata pentru a reda culori vii si detalii cat mai fine, caci cartusele de cerneala din seria HP 711 asigura rezultate constante si precise. Cu alte cuvinte, te ajuta sa obtii linii clare, in imprimate cu uscare rapida, rezistente la manjire. Viteza de printare este de 22.4 m2/h pe suporturi tratate si de 2.9 m2/h pe cele lucioase.

Dispune, de asemenea, de conectivitate Wi-Fi, ceea ce inseamna ca vei putea lucra eficient si comod de absolut oriunde, imprimanta putand fi depozitata facil in orice loc doresti, multumita designului sau compact.

 

Avantaje:

Este simplu de utilizat, multumita ecranului senzitiv intuitiv, integral color.

Desi este o imprimanta compacta, poate tipari atat pe format mare, cat si mic (A4 pana la +/A3), fiind solutia perfecta pentru orice atelier de publicitate.

Ofera posibilitatea crearii de printuri superbe, color sau alb-negru, datorita cartuselor din seria HP 711.

Se bucura de conectivitate Wi-Fi, fiind orientat pe confort la utilizare.

 

Dezavantaje:

Nu este destinat companiilor cu volum mare de lucru, viteza sa de tiparire fiind de doar 22.4 m2/h pe suporturi tratate.

 

 

 

 

Canon imagePROGRAF iPF670

 

Nu este deloc usor sa gasesti un plotter ieftin si bun, insa noi am dat peste unul. Canon imagePROGRAF iPF670 este o piesa compacta, de 24”, dedicata pietei grafice. Dotata cu un sistem de 5 culori, printre care se numara si cerneala magenta, este capabila sa realizeze tiparituri superbe in ceea ce priveste desenele CAD/GIS si posterele, drept care se va plia perfect pana si pe cele mai ambitioase planuri ale clientilor, ducand la materializarea acestora.

Merita mentionat totodata ca plotter-ul de fata este unul economic si eficient. In primul rand, dispune de functia Status Monitor, care colectioneaza jurnalele de sarcini si calculeaza automat costurile pe acestea sau pe perioada de timp, economisind consumabilele atunci cand situatia o cere si, in al doilea rand, este prevazut cu functia de comanda rapida de imprimare, Direct Print&Share.

Garanteaza o productivitate ridicata, caci o hartie de format A1 in modul ciorna este imprimata in doar 28 de secunde.

 

Avantaje:

Detine instrumente de contorizare, ajutandu-te sa economisesti consumabile si banuti.

Sistemul de 5 cerneluri LUCIA garanteaza culori mai bogate, ideale pentru campanii cu postere de mare impact sau CAD/GIS.

Prezinta compatibilitate cu servicii de tip cloud, ajutandu-te sa maresti productivitatea.

Se remarca printr-un foarte bun raport calitate – pret.

 

Dezavantaje:

Nu este dotat cu tava de alimentare pentru colile taiate, necesara unei mai bune organizari.

 

Cum alegi un plotter bun

 

Ghidul cumparatorului

Plotter-ul este un dispozitiv periferic asemanator imprimantei, de dimensiuni ceva mai generoase insa, destinat reproducerii pe hartie in format mare a schitelor, graficelor, desenelor tehnice si a schemelor de mare rezolutie, imprimarea acestora pe suprafata de lucru realizandu-se cu ajutorul unui pix cu cerneala (cap de trasare) de mare precizie, deplasarea sa aflandu-se sub control computerizat.

Avand in vedere ca device-ul cu pricina se foloseste cu precadere pentru desene tehnice si aplicatii CAD, el se bucura de o mare popularitate mai ales in randul artistilor (industria caricaturilor, imprimarea si designul de animatii), dar si in cazul celor care recent au pus bazele unei afaceri si doresc sa-si promoveze produsele prin tot felul de reclame si afise, plotter-ul pretandu-se la fel de bine si serviciilor de tiparire/taiere. Totusi, pentru realizarea unor lucrari de calitate, conforme atat cu exigentele proprii, cat si cu cele ale clientului, se impune sa alegi dispozitivul potrivit nevoilor tale, astfel ca iti recomandam sa ai in vedere caracteristicile enumerate mai jos.

 

Tipologia: In comert, vei gasi patru tipuri de astfel de device-uri:

Drum plotter – este compus dintr-un tambur sau un cilindru in jurul caruia hartia este infasurata cu ajutorul unui dispozitiv cu pini, iar pentru ca realizarea graficului sa fie posibila pe suprafata acesteia, tamburul se roteste inainte si inapoi, in timp ce un stilou este utilizat pentru a desena liniile si imaginile. Produsul de fata, la randul lui, se imparte in doua mari categorii: modele interne – hartia este practic indoita in jurul suprafetei interioare a rolei si externe – hartia se pliaza in jurul suprafetei exterioare a cilindrului. Ambele variante sunt capabile sa imprime pe formate mari de hartie grafice sau harti perfecte.

Flatbed plotter (cu pat plat) – este alcatuit din doua brate de desen robotizate, fiecare dintre acestea continand un set de creioane sau pixuri colorate, care se deplaseaza pe suprafata unei hartii stationare orizontal si vertical. Altfel spus, device-ul de fata nu este altceva decat un dispozitiv mecanic de redactare, folosit cu precadere de catre designeri, impreuna cu multe programe CAD. Poate folosi, asa cum probabil ai anticipat deja, diferite culori pentru a crea grafice, insa dimensiunea acestora este limitata la marimea suprafetei plotter-ului. Este destinat industriei textile de tipare pentru croitorii, atelierelor de creatie, magazinelor houte-couture etc.

Inkjet plotter (cu jet de cerneala) – produce imagini pe hartie prin pulverizarea picaturilor de cerneala si deoarece cartusele de acest tip sunt capabile sa produca o calitate grafica mai buna decat alte modele existente pe piata la ora actuala, device-ul se afla in topul preferintelor sefilor de companii care doresc sa investeasca in propria dezvoltare, agentiilor de publicitate sau a designerilor, el fiind folosit adesea pentru productii mari: postere, bannere, hartie pentru ambalaj, panouri cu reclame etc. Plotterele de acest tip se divid in: dispozitive termice – se folosesc de caldura pentru a face posibila aplicarea picaturilor de cerneala si modele piezoelectrice – utilizeaza cristale pentru a imprima culoarea.

Cutting plotter – in acest caz, locul obiectului de scris (creion sau stilou) a fost luat de un cutit capabil sa sectioneze materiale precum hartie, carton si vinil, care se prezinta sub forma de rola sau coala. Practic, lamele automate taie in materialul asezat pe suprafata plana a device-ului, sculptand designul dorit, care, la randul sau, este stocat in computer. Separand fiecare articol in parte si dovedindu-se foarte eficient pentru realizarea de semne, panouri publicitare, folii de sablare, elemente grafice etc., astfel incat decorarea vehiculelor sau a magazinelor sa poata fi facuta cu succes, numeroase pareri despre cele mai bune plottere il recomanda pentru companiile profesioniste.

 

Dimensiunile: Avand in vedere ca un echipament de acest gen reprezinta inclusiv un mijloc prin care se poate realiza reclama unui produs sau a unei afaceri, un alt factor ce merita luat in considerare se refera la dimensiunile acestuia. De pilda, daca lucrezi in domeniul desenelor animate si ceea ce faci este sa redactezi articole si texte pentru copii, ce vin insotite de animatii/ilustratii, te poti orienta catre modele mai mici, precum cele de 24” (inch), care, de altfel, sunt si mai putin costisitoare, caci, in cazul de fata, nu vei avea nevoie de un device care sa accepte o hartie de format mai mare.

Insa daca activezi intr-o firma de productie publicitara si, deci, mizezi pe crearea de postere si plase mari, capabile sa acopere o cladire intreaga, cel mai bun plotter pentru tine va fi un model extra, si anume cel de 36”, intrucat acesta va raspunde excelent atat nevoilor actuale, cat si viitoare ale companiei.

 

Culoarea: Plotter-ul este unul dintre aparatele indispensabile oricarui atelier de grafica, personalizari sau chiar printshop, asa ca o caracteristica ce merita atentia ta este si culoarea. Exista modele monocrome si dispozitive policrome.

In cazul in care vrei sa-ti evidentiezi compania, sa-ti dezvolti afacerea si sa-ti maresti avantajul concurential cu ajutorul stickerelor, pliantelor sau afiselor, preferabil ar fi sa optezi pentru un device care imprima color, intrucat acest aspect va duce indubitabil la o imbunatatire a documentelor fie ele in format mai mare sau mai mic. Pregates-te insa sa scoti mai multi bani din buzunar. In ceea ce priveste plotterele monocrome, acestea sunt ideale pentru plansele si schitele tehnice.

 

Hartia: Pentru a oferi o eficienta ridicata, plotterele au nevoie de consumabile adecvate. Si, dupa cum bine stii, hartiile folosite de acest device arareori pot fi gasite in magazinele de papetarie, fiind necesara achizitionarea lor direct de la distribuitori si furnizori. Acestea pot fi fine sau subtiri, groase sau dure, in functie de nevoile tale. Altfel spus, ele se impart in mai multe tipuri, deci cu siguranta vei gasi varianta potrivita afacerii pe care o detii.

Glossy (lucioasa) – este utilizata mai ales pentru fotografii, deoarece ofera imagini clare, in culori vii si cu rezistenta indelungata in timp. Aceasta poate fi, de asemenea, de mai multe feluri (high glossy, ultra premium glossy, satin).

Vellum (mata) – avand in spate o inteaga traditie, hartia de fata se bucura de o calitate exceptionala, drept care este folosita in general pentru realizarea de planuri si picturi arhitecturale. Totodata, ea poate fi utilizata cu succes pentru reproduceri foto, postere si chiar in domeniul tehnic, caci imaginile si liniile se bucura de o redare de mare finete.

Translucida – asa cum o sugereaza insasi denumirea, ea poate fi folosita pentru imprimarea transparenta. Altfel spus, este ideala pentru structuri ambientale si arhitecturale (constructii cu iluminare interna).

Totusi, pentru ca imaginile sa absoarba cat mai bine cerneala si sa se bucure de o durabilitate mare-n timp, indiferent daca le folosesti indoor sau outdoor, asigura-te ca hartia folosita, dincolo de finisajul sau, este rezistenta la rupere si la apa (waterproof).

 

Viteza de lucru: Poate fi influentata de suportul de imprimare folosit, drept care unii producatori specifica in descrierea produsului cel putin 2 valori. Se masoara in metri patrati pe ora (m2/h), iar pentru prelucrarea rapida a cantitatilor mari de material intr-un timp scurt este necesar ca plotter-ul sa aiba o viteza de printare/taiere (in cazul in care vine insotit si de functia cutter) de cel putin 30 m2/h. In concluzie, acesta este un aspect care ar trebui sa te intereseze la fel de mult ca unde gasesc plottere la preturi bune ceilalti utilizatori, caci iti va spune multe despre utilitatea si functionalitatea echipamentului achizitionat.

Conectivitatea: Majoritatea modelelor existente pe piata se pot conecta la retea, acestea prezentand inclusiv un port USB, astfel incat sa poata fi atasate lesne la calculatorul pe care obisnuiesti sa lucrezi. Daca te-ai saturat insa de cabluri insirate peste tot, un dezavantaj al firelor fiind si acela ca-ti limiteaza mobilitatea si te poti incurca in ele, periclitandu-ti siguranta, poti oricand opta pentru un device Wi-Fi, intrucat acesta din urma iti ofera posibilitatea de a lucra unde doresti.

Si pentru ca stim ca arzi de nerabdare sa afli raspunsul la intrebarea “Unde gasesc plotter la un pret bun?”, iti vom raspunde numaidecat: pe Internet. In plus, pe langa posibilitatea de a profita de tot felul de reduceri si promotii, magazinele online iti ofera si alte beneficii precum: produsul ajunge foarte repede la tine acasa; te scuteste de grija ca nu-ti vor ajunge banii, intrucat stii exact cat vei plati; poti consulta opiniile altor cumparatori prin review-urile lasate de acestia in sectiunea “comentarii” etc.

 

 

Marci populare:

 

Daca ai nevoie de un plotter bun pentru afacerea ta, iti recomandam cateva firme ce si-au castigat, in timp, un renume in domeniu si pe care te poti baza.Firma infiintata in 1937 in Japonia, a cucerit incet, incet piata, devenind lider mondial in domeniu. Canon Europa a aparut din nevoie de extindere a firmei, si pentru a oferi sustinere si suport in zona, avand o experienta de peste 50 de ani.

Domeniile in care activeaza compania sunt diverse si se pot grupa in cinci mari divizii, precum: Solutii pentru afaceri, Imagistica, Transmisiuni si comunicatii, Sisteme medicale si Produse industriale. Poti alege produse pentru tine precum camere video, aparate foto, imprimante, obiective, calculatoare de birou, scannere, dar si aparate performante care sa iti sustina afacerea.

Si oferta de plottere este foarte variata, existand o mare diversitate de astfel de produse, multifunctionale si usor de utilizat, potrivite pentru orice flux de lucru CAD si GIS. Sunt modele alb-negru – premiate pentru precizie si tehnica de imprimare; sau color – ce se disting prin redarea cu precizie a culorilor si linii fine pentru texte sau desene.

Poti sa alegi: Canon TX-3000 – este cu jet de cerneala, color, de format mare (36 inch), costuri de functionare reduse; Canon Oce PlotWave 550 – alb-negru, un plotter rapid ce poate fi utilizat in retea.

Pornind de la pasiunea si increderea a doi oameni vizionari, ce au deschis prima data, in 1939, intr-un garaj in SUA, firma a devenit lider la nivel mondial, ce dezvolta si furnizeaza produse atat pentru larg consum, cat si modele industriale, inclusiv in sectorul guvernamental, sanatate si educatie.

Gama de produse este foarte variata si amintim: calculatoare (laptop-uri, desktop-uri, notebook-uri), servere, stocare date, hardware de retea, softuri si periferice diverse. Ofera de asemenea produse si software de infrastructura IT de varf pentru diferite intreprinderi, mici si mari, solutii, suport si service de calitate.

Plotterele oferite de HP, sunt foarte diverse ca modele, dar indiferent ca sunt alb-negru sau color, au in comun fiabilitatea, viteza mare de imprimare, precizie si sunt simplu de utilizat. Culorile sunt vii si corespund imaginilor ce trebuie imprimate.

Iti recomandam: HP DesignJet T610 – plotter color, de format A1 si A0+, dedicat pentru softuri tehnice (CAD, AEC, GIS), HP DesignJet T1500 36” ePrinter – cu alimentare pentru 2 role de hartie, viteza mare de imprimare, precizie.

 

 

Firma isi are originile in Japonia, fiind infiintata in 1942, iar in 1968 lanseaza pe piata primul miniprinter din lume EP, din care se va naste mai tarziu marca Epson. De-a lungul timpului mai au la baza nenumarate inovatii, care au crescut brand-ul si au atras increderea clientilor din intreaga lume.

Ofera produse pentru acasa, dar si pentru la birou, vand linii diferite de imprimante, scannere, proiectoare, cerneala pentru imprimante, hartie, dar si o gama larga de roboti industriali, diferite programe cu aplicatii in educatie, sanatate, finante, logistica etc.

Poti gasi usor un plotter de calitate marca Epson, avand multiple avantaje printre care alimentare automana cu documente, diferite formate pana la A0, diverse conexiuni (WLAN, interfata Ethernet, USB), scanare directa pentru imprimare, ecran tactil pentru a fi simplu si intuitiv de folosit. De asemenea, poti sa optezi pentru modele speciale pentru materiale textile, ce folosesc culori intense si creaza imprimeuri de calitate.

Astfel ai mai multe optiuni, printre care: Epson SureColor SC-F7200 – speciala pentru materiale textile; Epson SureColor SC-T3100 Series – creata special pentru a reda cu acuratete fiecare detaliu, la viteze mari si culori intense, pentru arhitecti, ingineri, firme de publicitate; Epson Sure Color SC T7200D – PS – cu doua role pentru alimentarea cu hartie, compatibila cu CAD si GIS.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu