Cele mai bune NAS-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Synology DiskStation DS216+II

 

Potentialii cumparatori, dispusi sa faca o investitie mai serioasa, pot profita de unul dintre cele mai bune servere NAS, scoase pe piata de Synology. Modelul DS216+II este unul performant, fiind, in primul rand, echipat cu un procesor Intel Celeron Dual-Core, foarte rapid (pe un Windows, poate oferi viteze de peste 112.82 MB/sec, la scriere, si de 101.2 MB/sec, la citirea datelor). De mentionat ca are o memorie interna de 1 GB, iar fiabilitatea sistemului e asigurata si de mecanismul de racire (cu dimensiuni de 1 x 92 x 92mm).

Suporta o capacitate de stocare de pana la 8 TB si vei putea monta doua Hard-Disk-uri de 2.5″ sau 3.5″. De asemenea, permite configurarea HDD-urilor in RAID, pentru un management mai usor si o siguranta crescuta a datelor stocate. Ofera optiuni de stocare pentru fisiere provenite de la sistemele de supraveghere IP (suporta licenta IP pentru 25 de camere, doua fiind incluse).

Se conecteaza la reteaua Gigabit, suportand rata de transfer de pana la 1000 Mbps, pe interfata dispozitivului vei gasi 3 porturi USB (doua USB 2.0 si un USB 3.0 – de cinci ori mai rapid), plus un conector eSATA. Ofera solutie de back-up (HiDrive Backup), precum si cateva optiuni multimedia.

 

Avantaje:

Server NAS foarte performant, cu capacitate de stocare de pana la 8 TB.

Incorporeaza procesor Intel Celeron, Dual-Core, de 1.6 GHz, facand fata la cerinte solicitante.

Poti conecta unitati de stocare externe, prin portul USB3.0 si USB2.0 (viteze de pana la 5 Gbps).

Are o interfata intuitiva, usor de gestionat.

Vine cu garantie de 2 ani.

 

Dezavantaje:

Pretul e pe masura performantelor oferite.

 

 

 

 

Apple Airport Time Capsule A1470

 

Iata un dispozitiv de back-up, care se va dovedi foarte util pentru orice detinator de Mac, ce tine la datele si fisierele personale. Se remarca prin functia AirPort Time Capsule, care, practic, va face cele mai multe operatiuni in locul tau. Aceasta va face back-up la orice tip de fisiere, in mod automat, fara sa-ti faci griji ca ai uitat sa salvezi ceva important, fie ca e vorba de poze, melodii ori alte documente.

Dispozitivul incorporeaza propriul HDD, pe care exista un spatiu de stocare de 2TB. Este un NAS wireless, pe care il poti conecta la routerul principal, dupa care vei avea semnal oriunde in locuinta. Viteza de transfer de pana la 1300 Mbps e asigurata de standardul Wi-Fi, 802.11ac.

Transferul de date se va face mult mai rapid, in parte si multumita latimii canalului de banda, care e dubla. De asemenea, device-ul e conceput in asa fel incat sa aiba o forma inaltata, care sa faciliteze captarea semnalului, fiind incluse si doua antene. Mai mult, dispune de functia Beamforming, prin care directia routerului e detectata, iar semnalul e preluat in mod inteligent.

 

Avantaje:

NAS wireless, cu cea mai recenta tehnologie (802.11ac cu trei benzi).

Are functie principala de disk de back-up, pentru Mac-uri.

Include hard-disk, cu spatiu de stocare de 2TB.

Are o constructie inaltata si antena interna, pentru imbunatatirea semnalului Wi-Fi.

Are garantie de 2 ani.

 

Dezavantaje:

E un dispozitiv facut pentru utilizatorii conventionali.

 

 

 

 

Synology DiskStation DS216play

 

In cazul in care vrei sa cumperi un server NAS, la un pret bun, iti prezentam un model fabricat de Synology, una dintre marcile renumite in domeniu. Vei putea stoca pana la 16 TB, iar HDD-urile pot fi configurate in RAID, pentru o gestionare mai facila a tuturor datelor.

Functioneaza cu un procesor Dual-Core 1.50GH, se conecteaza la reteaua locala prin portul RJ-45, iar daca vei dori sa mai atasezi un HDD extern, o vei putea face prin porturile USB 2.0 sau 3.0. Poate fi folosit in sistemele de supraveghere, avand licenta pentru cel mult 15 camere.

Iti permite chiar sa convertesti fisiere video, in format 4k (deci ultra HD), acestea potrivindu-se pe toate ecranele si latimile de banda, indiferent pe ce dispozitiv sunt redate. De asemenea, e compatibil cu functia DLNA, asa ca vei putea difuza filme, muzica si poze, direct pe televizorul smart.

 

Avantaje:

Are functie de convertire a filmelor in format 4k (calitate ultra HD, la 1080p).

Capacitatea maxima de stocare ajunge la 16 TB (doua hard-disk-uri).

Incorporeaza un procesor dual core de 1.5 GHz si 1GB RAM, sustinand performantele promise.

Are port USB 3.0, pentru transferul rapid catre alte dispozitive externe de stocare.

Are functie multimedia, pentru streaming de video, de muzica si poze.

 

Dezavantaje:

Are o configuratie dificila, putand crea probleme mai ales celor nepriceputi la astfel de dispozitive.

 

 

 

 

Synology Marvell Armada 385 88F6820

 

In cazul in care nevoile tale de stocare nu sunt prea mari si nici nu lucrezi cu fisiere solicitante de banda, un model precum Synology poate fi suficient in locuinta ta. Acesta e prevazut cu un procesor Marvell Armada 385, Dual-Core, ce ofera viteze de citire si de scriere de peste 111 Mb/sec, respectiv 112 Mb/sec.

Este livrat impreuna cu un hard-disk, insa ii poti adauga si alte piese, intrucat capacitatea de stocare e mare, de 16 TB. De asemenea, vei putea conecta orice alt electronic extern, folosind unul dintre cele doua porturi USB 3.0. Tot prin acestea il poti lega si la reteau locala (mai putin daca ai UPS).

Are indicatori LED de functionare, poti schimba luminozitatea, in functie de dispozitivul de pe care il accesezi, iar prin intermediul unei setari, poti primi notificari lunare, privind starea HDD-ului.

 

Avantaje:

Server NAS, ieftin si bun, ideal pentru utilizari conventionale.

Primesti notificari lunare despre starea HDD-ului (pe email).

Incorporeaza spatiu pentru un HDD si suporta o capacitate maxima de 16 TB.

Are doua porturi USB 3.0, pentru conectarea oricarui dispozitiv de stocare extern.

Dispune de garantie pe 2 ani.

 

Dezavantaje:

E un dispozitiv simplu, dar care indeplineste cu succes cele mai multe functii de baza.

 

 

 

 

Asustor AS1002T

 

Pentru cumparatorii care doresc un NAS de calitate, care sa nu le faca gaura in buzunar, avem o alta propunere, in postura produsului Asustor AS1002T. Este un model facut pentru utilizatorii conventionali, care isi doresc sa aiba grija de datele personale, in eventualitatea in care calculatorul se strica sau apar alte accidente.

Incorporeaza un procesor Dual Core si are o memorie interna de 512 MB, ruland destul de rapid, mai ales daca nu il soliciti des. De asemenea, in interior este spatiu pentru montarea a doua hard-disk-uri, cu dimensiunea de 3.5″, pe care insa, va trebui sa le achizitionezi separat. Ofera spatiu de stocare mai mult decat necesar, intrucat accepta pana la 16 TB.

Se conecteaza la reteaua de Internet prin portul RJ-45, iar daca vrei sa ii atasezi dispozitive externe, o poti face usor si rapid, prin cele doua porturi USB 3.0. Are o constructie fiabila, ceea ce se poate observa si din calitatea carcasei. De asemenea, forma compacta il va integra usor in casa ta, fara a iesi in evidenta intr-un mod inestetic.

 

Avantaje:

Are garantie extinsa, de 36 de luni.

Are spatiu pentru 2 hard-disk-uri, de 3.5″.

Ofera o capacitate de stocare de pana la 16 TB.

Are un pret avantajos, raportat la gama din care face parte.

 

Dezavantaje:

HDD-urile trebuie cumparate separat, ceea ce presupune o investitie suplimentara.

 

 

 

 

Cum alegi un NAS bun

 

Ghidul cumparatorului

Atacuri venite din exterior, defectari de sistem, virusuri, chiar si o calamitate naturala sau stergerea din greseala te pot lasa fara munca si datele personale pe care le aveai salvate pe calculator. Tocmai de aceea, e bine sa fii previzibil si sa-ti iei masuri de siguranta, iar un dispozitiv de stocare independent, cum este un server NAS (Network Attached Storage), te poate feri de multe dureri de cap.

 

Avantajele unui astfel de dispozitiv sunt mai multe decat ai crede. Folosindu-l, vei putea accesa fisierele stocate, mult mai rapid, chiar si atunci cand nu esti acasa, de pe orice aparat (laptop, smartphone, tableta, un televizor smart, etc.); vei putea stoca fisiere multimedia, precum poze, muzica, filme, si reda direct de pe NAS; iti ofera spatiu suficient de back-up, pentru absolut toate documentele, nu doar cele mai importante; il poti utiliza pe post de server pentru site-uri (consumul de energie va fi mai mic, caci nu va mai trebui sa tii PC-ul, mereu, pornit).

Fie ca il cumperi pentru acasa sau pentru propria companie, e indicat sa faci cel putin o minima documentare, iar urmatoarele pareri despre cele mai bune servere NAS te vor ajuta sa stabilesti ce anume doresti de la un dispozitiv si cum sa il alegi din multitudinea de oferte disponibile.

 

Componenta: Trebuie sa stii ce contine o unitate NAS, pentru a-ti da seama de calitatea pieselor si daca acestea sunt capabile de performantele pe care le astepti. In interior, vei gasi aproape aceleasi componente ca intr-o unitate PC desktop: placa de baza, procesorul, memoria RAM si placa de retea, mai putin hard-disk-ul. De asemenea, nici nu e nevoie sa-i atasezi un monitor, tastatura si mouse, avand in vedere ca il poti accesa de pe orice alt gadget, insa o poti face, daca doresti (pe interfata acestuia, in functie de model, ar trebui sa gasesti porturi de conectare, inclusiv un HDMI pentru monitor).

Daca nu esti pregatit sa scoti foarte multi bani din buzunar si nici nu vei solicita device-ul foarte tare, te poti orienta catre un procesor Intel Atom sau Celeron dual-core. Totusi, celor dispusi sa investeasca in performanta, le spunem ca au aparut pe piata modele cu procesor Intel Xeon D multi-core.

 

HDD-uri suportate si capacitatea de stocare: Hard-disk-urile sunt inca cele mai cautate dispozitive de stocare, cu toate ca au aparut si modele de NAS SSD. Tine cont ca HDD-urile sunt rareori incluse in pret si trebuie sa le achizitionezi separat, de aceea e necesar sa verifici cate vei putea monta in dispozitivul cumparat de tine, cat spatiu va ocupa si, desigur, cat de mari sunt necesitatile de stocare. Poti atasa 3, 4, chiar si 12, fiecare dintre acestea putand avea dimensiuni de 2.5” si 3.5”, iar unele NAS DHH au spatiu limitat, situatie in care trebuie sa te orientezi catre o capacitate de stocare mai extinsa.

Capacitatea de stocare (NAS storage) ar trebui sa fie de cel putin 1TB, insa exista numeroase modele de marimi mari, ce pot sustine chiar si 8 TB sau 16 TB. Desigur, vei vrea cat mai mult spatiu, mai ales daca lucrezi cu fisiere in format 4k, insa asta presupune si costuri ridicate, asa ca nu strica sa te orientezi unde gasesc NAS, la preturi bune, alti utilizatori. Mai mult, s-ar putea sa nu fie rentabil.

Daca se intampla un accident si vei fi nevoit sa recuperezi datele pierdute, iti va fi mai usor sa faci asta de pe un hard de 1TB (oricum capacitatea va fi insemnata, comparativ cu cativa GB oferiti de PC sau de un serviciu online de stocare, precum Dropbox).

Cu cat vei monta mai multe hard-disk-uri, cu atat va fi mai greu sa le gestionezi pe toate, iar din fericire, aici iti poate veni in ajutor un server NAS RAID (Redundant Array of Independent Disks). Aceasta tehnologie permite folosirea HDD-urilor multiple ca pe o entitate unica, imbunatatind performantele, crescand fiabilitatea sistemului, iar asta fara a ocupa spatiu suplimentar de stocare, dimpotriva.

 

Conexiunea la Internet: Poti conecta unitatea la o retea locala, acest tip de conexiune fiind si cel mai stabil, iar daca preferi mai multa mobilitate, ai posibilitatea de-a achizitiona un NAS wireless. Daca optezi pentru ultima solutie, iti sugeram sa te orientezi catre dispozitive dotate cu cea mai noua tehnologie Wi-Fi, ce ofera viteze de transfer imbunatatite (802.11ac sau, cel putin, 802.11n).

In cazul conexiunii prin fir, pe interfata unitatii vei gasi conectori externi, de tipul RJ-45, iar in acest caz iti recomandam sa te conectezi la o retea Gigabit (pana la 1000 Mbps), folosind cabluri Cat5.

 

Functii: Vei utiliza NAS-ul preponderent pentru back-up-uri sau pentru aplicatiile multimedia pe care le ofera?

In cazul primei situatii, vei vrea sa verifici ce optiuni de back-up ai. E foarte util ca fisierele sa poata fi stocate automat, dar si manual, precum si sa poti face asta in timp real, prin intermediul unor servicii precum Dropbox sau Google Drive. Cu o aplicatie precum File Station, vei putea gestiona fisierele depozitate, tu si orice alta persoana care are acces in retea, prin intermediul oricarui browser (suporta protocoale multiple, HTTP, FTP, HTTPS, SFTP). Cei care se ocupa de gazduirea si administrarea unui site vor fi incantati sa afle ca pot activa si instala servicii de gazduire a paginilor web (server FTP, CMS-uri pentru WordPress, etc.).

Un NAS multimedia iti ofera si posibilitatea de-a uploada imagini si filmulete, direct de pe smartphone, sa faci upload si download de fisiere, sa accesezi datele stocate de pe orice alt dispozitiv ce functioneaza cu Android si iOS (tableta, telefon inteligent), precum si sa le distribui pe social media; mai mult, poti chiar si sa urmaresti un film care e salvat pe NAS, pe smart TV.

In cazul in care pe interfata device-ului e prezent un auxiliar de 3,5 mm si o iesire audio, vei putea atasa un microfon, pentru karaoke sau pentru a lansa alte aplicatii audio.

Acum ca ti-ai facut o idee despre ce este un Network Attached Storage, nu-ti ramane decat sa consulti piata online si sa alegi modelul potrivit cu cerintele si bugetul tau. De ce recomandam cumparaturile de pe Internet? E simplu: nu doar ca acesta e locul unde gasesc server NAS, la un pret bun, novicii si utilizatorii cu experienta, deopotriva, insa si alegerea unui dispozitiv e mult mai usoara. Costurile pot fi foarte avantajoase, multumita numeroaselor reduceri oferite, iar orice produs ai alege, vei avea posibilitatea de a-i consulta ratingul si recenziile lasate de alti cumparatori, avand o idee mai clara despre calitatea si performantele promise pe ambalaj.

 

 

Instalarea, setarea si utilizarea unui NAS

Daca esti in cautarea unui spatiu suplimentar de stocare pentru diverse date, dar si pentru continut multimedia, o idee buna ar fi sa optezi pentru un dispozitiv de tip NAS. Acesta e simplu de accesat cu ajutorul retelei, din browser.

Mai departe, vrem sa-ti oferim cateva sfaturi utile in instalarea, setarea si utilizarea acestor articole atunci cand vrei sa le folosesti cu ajutorul unui laptop sau PC.

 

 

Introdu HDD-ul/SSD-ul in interiorul carcasei

Primul pas pe care trebuie sa il faci tine de pregatirea aparatului pentru utilizare. Ca sa permita stocarea datelor, el va avea nevoie de HDD-uri sau SSD-uri. Acestea trebuie introduse in interior, in locurile special amenajate pentru ele si de obicei e necesar sa fie achizitionate separat.

Ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi usor capacul si sa le fixezi bine, dupa care sa-l inchizi la loc.

 

Conecteaza cablurile

Mai departe, trebuie sa conectezi dispozitivul la reteaua electrica. Introduci cablul de alimentare intr-o priza si apoi capatul celalalt il cuplezi la orificiul special din spate. Vei vedea ca e banal de simplu. Dupa, apesi pe butonul de Power si va trebui sa se aprinda un LED.

Urmatorul cablu care se introduce e cel de retea. El va trebui sa faca legatura dintre device si laptop/PC.

 

Instaleaza driverele

Pachetul de achizitie va contine si un CD cu driverele necesare instalarii. El trebuie introdus in unitatea optica si apoi va ajuta la configurarea NAS-ului pe care l-ai achizitionat. Instalarea driverelor poate fi diferita de la un articol la altul.

Pe monitor ti se va deschide o fereastra cate te va ajuta cu setarile. Apoi, vei vedea ca ti se va genera o adresa IP care arata faptul ca a fost stabilita o retea intre PC/laptop si serverul NAS.

 

Intra in browser pentru a instala si configura dispozitivul

Acum e momentul sa deschizi browserul, sa intri pe adresa de IP generata anterior. Va trebui sa introduci numele de utilizator si parola (pe care le vei avea specificate in manual) si apoi ti se va permite sa mergi mai departe sau sa schimbi parola.

De acum, poti sa faci diverse setari precum: reglare ora, configurare retea, setare partitii, descarcare soft-uri, adaugare utilizatori etc. si sa incarci pe dispozitivul tau tot felul de fisiere pe care le vei folosi in anumite momente. Astfel, poti incarca pe NAS filme, poze, muzica si o multime de astfel de date, dar si sa faci back-up pentru diverse sisteme.

Articolele acestea nu sunt greu de instalat si configurat. Ele vin cu manual de utilizare in care ti se va spune exact ce ai de facut.

 

 

Alege un loc potrivit in care sa-l pastrezi

In eventualitatea in care folosesti zilnic un NAS, va trebui sa-l asezi intr-un loc in care sa nu te incurci in el. Aceste produse nu sunt foarte mari, dar nici extrem de mici. Ai grija sa le feresti de umezeala si praf si sa le intrebuintezi pe o suprafata cat mai stabila, pentru a nu le supune socurilor mecanice.

Daca folosesti NAS-ul doar ocazional, atunci va trebui sa-l depozitezi intr-o husa, pentru a nu permite patrunderea particulelor de praf si sa-l tii intr-un loc ferit de soare si umezeala.

 

 

 

Marci populare:

 

Pentru ca iti incredintezi toate datele tale, amintiri sau baze de date importante, acasa sau la munca, si in plus pentru ca investitia nu este mica, trebuie sa ai grija ce NAS iti cumperi. Cel mai sigur este sa mergi pe brand-uri cunoscute, care iti garanteaza calitatea produselor achizitionate. De aceea, mai jos, iti prezint cateva firme de top pentru a putea achizitiona un NAS de calitate, la un pret corect.

Desi o companie relativ noua, fondata in 2000, Synology a intrat in forta pe piata si a castigat respectul clientilor pentru produsele oferite, ce au la baza cele mai noi tehnologii, pentru servicii de calitate si o gandire in perspectiva.

Firma ofera solutii de stocare in retea (NAS), solutii de supraveghere IP si echipamente de retea care ofera garantie pentru gestionarea, stocarea datelor si gestionarea supravegherii.

Pentru stocarea in retea ai la dispozitie o gama larga de produse: sisteme de operare, usor de folosit si intuitive, pentru a putea administra activele digitate de acasa sau de la birou; solutia cloud personala pentru a partaja usor datele, streaming multimedia si gestionare date; NAS-uri proiectate pentru sarcini de inalta performanta si intensitate a datelor, cu criptare pentru securitate; baze de stocare si service de incredere pentru mediile de virtualizare etc.

Poti sa alegi: NAS DS216se – cu un sistem de operare intuitiv, elegant, cu aplicatii special concepute pentru nevoile personale sau pentru afaceri, cu capacitate de stocare de 16TB; NAS DS 218 – server de stocare versatil, puternic si compact, cu capacitate de stocare de 24TB.

 

 

Este o companie ce nu mai are nevoie de prezentare, fiind lider mondial pe piata, cunoscuta pentru produsele inovatoare si de calitate. O lunga perioada de timp au pastrat produsele furnizate de ei cu standarde proprietar, fara a fi compatibile cu alte produse (de exemplu conectica) sau soft-uri, in ultima perioada incepand sa produca la standarde compatibile.

Produsele ofera garantia calitatii atat in domeniul IT, calculatoare performante, in telefonia mobila, multimedia, ceasuri inteligente, biblioteci de muzica etc. Dispozitivele de tip NAS sunt foarte utile pentru posesorii de MAC-uri care tin la datele lor.

Sunt modele usor de folosit, datorita tehnologiilor performante utilizate, care fac o serie de operatiuni in locul tau si nu trebuie sa mai ai grija sa salvezi pentru a nu pierde informatiile. De asemenea, conectate la router iti va prelua semnalul si vei avea semnal in toata casa. Poti sa partajezi spatiul de stocare cu toti cei care au acces la router.

Pentru acasa, daca ai MAC iti poti achizitiona Airport Time Capsule A1470 – cu capacitate de stocare de 2TB; sau o statie de baza wi-fi ultra-rapida si un dispozitiv de backup usor de folosit cu o capacitate de stocare de 3TB Airport Time Capsule A1470.

 

 

Firma a fost fondata in 1988, in Taiwan, fiind recunoscuta la nivel mondial pentru echipamente fiabile din domeniul echipamentelor de retea si telefonie.

Vei avea posibilitatea sa obtii pentru conexiunile tale mai mult spatiu pe cloud, daca alegi sa folosesti echipamentele de stocare pe cloud personale furnizate de Zyxel. Poti accesa de oriunde bazele de date si poti extinde functionalitatea bibliotecii tale personale, ce poate contine documente, fotografii, muzica si filme.

Se configureaza foarte usor cu ajutorul aplicatiilor furnizate de companie gratuit, incarcarea si vizualizarea datelor se poate face si direct de pe telefonul mobil, cu capacitati mari de stocare de pana la 48 TB. Conectivitatea se face cu ajutorul porturilor USB 3.0 si dispun de cititoare de card.

Firma iti ofera mai multe alternative, si poti sa optezi pentru: NAS 540 – cu 4 discuri, capacitate de stocare 24 TB; NAS 542 – cu 4 discuri, 2 placi de retea si capacitate de stocare de 48 TB; NAS 520 – cu capacitate de stocare de 24 TB si 2 discuri.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu