Cel mai bun fierastrau cu banda

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Fierastraie cu banda – Opinii si Recenzii in 2024

 

Daca ai un atelier de tamplarie sau de mobilier, ori prelucrezi frecvent tevi sau obiecte metalice sau din plastic, s-ar putea sa ai nevoie de un fierastrau cu banda. Afla din acest articol ce criterii trebuie sa ai in vedere cand alegi un astfel de utilaj si consulta, pentru inceput, cateva dintre modelele apreciate pe Internet. Metabo BAS 261 este, de exemplu, o varianta care poate fi folosita pe lemn, plastic si metal, cu putere de 400W si viteza de 735m/min., potrivita pentru proiecte hobby si semi-profesionale. Daca ai nevoie de o versiune specializata, pentru lemn, iti propunem ca alternativa Makita LB1200F, cu 900W, tavita pentru rumegus si conector pentru aspirator.

  

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Metabo BAS 261
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model stationar, monofazic, conceput pentru proiecte de tip hobby si semi-profesionale, cu motor de 400W si viteza de lucru de 735m/min. Include protectie anti-restart, adaptor pentru aspirator si permite schimbarea panzei fara unelte suplimentare, fiind usor de folosit pentru prelucrarea mai multor tipuri de materiale.

Pentru ca motorul are o putere mai mica de 1CP, este o versiune mai putin potrivita pentru uz profesional, intensiv.

Fierastrau usor de folosit si intretinut, disponibil la un pret accesibil, potrivit pentru proiecte DIY care implica prelucrarea de materiale diverse.

A 2-A OPTIUNE!

Makita LB1200F
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Optiune de tip semi-stationar, cu stand prevazut cu roti, care asigura mobilitatea, si motor puternic de 900W, pentru utilizare semi-profesionala si profesionala. Este o varianta conceputa special pentru lemn si material plastic, prevazuta cu recipient de colectare a rumegusului si duza pentru aspirator, cu doua viteze de prelucrare si sistem de inlocuire facila a panzei.

Nu reprezinta o optiune viabila pentru cei care au nevoie sa lucreze cu metale.

Fierastrau cu banda, potrivit pentru prelucrarea lemnului in ateliere de tamplarie si mobila, cu capacitate de taiere inclinata pana la 45 de grade.

A 3-a Optiune!

Bosch Professional GCB 18V-LI
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un fierastrau manual, alimentat cu baterie, deci iti ofera libertate optima de lucru, independent de prezenta unei surse de energie in imediata apropiere. Are design compact si usor, cu maner ergonomic, lucreaza cu nivel de redus de vibratii asigurand o precizie mai buna a taierii, poate fi folosit pe metale si plastic si lucreaza cu o adancime de sectionare de pana la 63.5mm.

Nu este potrivit pentru lemn si este livrat fara incarcator si acumulator, care vor trebui cumparate separat, insemnand o investitie in plus.

Varianta portabila, destinata prelucrarii metalelor si materialelor plastice, cu alimentare pe baza de baterie.

 

 

Pareri despre cele mai bune fierastraie cu banda

 

Cauti un fierastrau cu banda, ieftin si bun, pentru a-ti dota atelierul sau pentru diverse lucrari pe care le ai de facut in gospodarie? Daca ai aflat deja din ghidul nostru la ce aspecte trebuie sa te uiti atent, iti propunem cateva exemple de calitate, selectate de echipa noastra pe baza aprecierilor primite de la clienti.

 

 

Fierastrau cu banda pentru metale:

 

Metabo Precision BAS 261

 

Daca ai nevoie pentru proiectele tale hobby de un fierastrau cu banda, vertical, pe care sa il poti folosi pe o varietate de materiale, iti propunem ca optiune modelul Metabo BAS 261, monofazic, cu putere de 400W. Lucreaza cu o turatie de 735m/min., folosind panglica de taiere de 1712mm, sustinuta de ghidaj precis, cu prindere dubla si role cauciucate, pentru functionare silentioasa.

Masa de lucru are dimensiunile de 335 x 328mm si poate fi inclinata pana la 45 de grade pentru a permite taieri in unghi. Foloseste panza de fierastrau cu latime de 6mm pana la 12mm, care poate fi schimbata si ajustata fara utilizarea de unelte suplimentare, fiind deci usor de manevrat chiar si cu ceva mai putina experienta.

Este prevazut cu protectie antirestart, care impiedica repornirea dupa o pana de curent, si adaptor pentru conectarea de dispozitive de aspirare, pentru a mentine spatiul de lucru curat cat mai usor. Este livrat impreuna cu tija de impingere si ofera o capacitate de taiere de 204 x 103mm.

 

 

Gude MS180

 

Cu Gude MS180 intram de aceasta data in zona modelelor trifazate, care necesita tensiune de 400V pentru a functiona corect. In ciuda puterii de 750W, trebuie sa stii ca acest fierastrau cu banda pentru metale genereaza doar 80dB in timpul functionarii, fiind deci sensibil mai silentios decat alte versiuni.

Este o varianta cu taiere orizontala, potrivita pentru sectionarea de tevi din metal, fonta sau material plastic si a altor tipuri de obiecte cu latime redusa. Nu se recomanda folosirea pentru lemn. Face parte din categoria fierastraielor stationare si este prevazut cu roti, care te ajuta sa asezi mai usor cele 144.5kg in locul destinat din atelier.

Lucreaza cu banda de fierastrau de 2362 x 19.5 x 0.8cm si iti pune la dispozitie patru viteze de lucru, de 22, 34, 45 si respectiv 64m/min. Include menghina pentru fixarea stabila a materialului pe masa si iti ofera performante de taiere de 178 x 300mm pentru materiale cu muchii si de 178mm diametru pentru cele rotunde, la 90 de grade, si de 170 x 110mm pentru obiecte rectangulare si 110mm diametru pentru rotunde, la 45 de grade.

 

 

 

Fierastrau cu banda pentru lemn

 

Makita LB1200F

 

Daca ai nevoie de un utilaj pentru tamplarie sau productia de obiecte de mobilier, s-ar putea sa iti fie de ajutor Makita LB1200F, fierastrau cu banda pentru lemn, prevazut cu tavita pentru colectarea rumegusului, pe care il mai poti utiliza, de asemenea, si pentru plastic.

Iti pune la dispozitie o putere de 900W si doua trepte de viteza, de 6.7 si respectiv 13.7m/s (400m/min., 820m/min.), iar panglica are lungimea de 2240cm si poti folosi variante cu latime de 6, 13 si 16mm. Capacitatea de taiere pe inaltime este de 165mm, si de 305mm pe latime, iar din punct de vedere al designului este un model semi-stationar, prevazut cu stand cu roti, care permite mutarea facila.

Este un fierastrau vertical, potrivit deci pentru sectionari si pe lungime, si pe latime, echipat cu levier, ceea ce inseamna ca poti tensiona si schimba banda fara sa ai nevoie de unelte in plus. Include 6 led-uri care asigura vizibilitate buna pe zona de lucru, chiar si in spatii mai intunecoase, si functie anti-restart, care previne pornirea accidentala.

 

 

Metabo Precision BAS 318 

 

Pentru cei care prefera brandul Metabo, am selectat in lista de propuneri si modelul de fierastrau cu banda pentru lemn Precision BAS 318, din categoria optiunilor monofazice, cu motor de 900W, prevazut cu protectie la repornire.

Iti ofera o viteza de lucru maxima de 880m/minut (putin peste media acestor variante), cu doua trepte de reglare, adancime de taiere de 170mm si pasaj cu latimea de 307mm. Pentru sectionare foloseste banda cu lungimea de 2240mm si masa de lucru cu suprafata de 56 x 400mm, care poate fi inclinata in unghi de pana la 45 de grade, atunci cand ai nevoie sa sectionezi oblic.

Pentru a mentine spatiul de lucru curat si sigur, poti conecta fierastraul la aspirator de rumegus, care nu este insa inclus in pretul acestui fierastrau. In pachetul de livrare vei primi insa manusi de protectie si ochelari, necesari pentru a preveni patrunderea particulelor de lemn in ochi.

 

 

Raider RD-BSW18

 

Dintre optiunile de fierastraie cu banda, ieftine si bune, potrivite pentru proiectele din gospodarie, care lucreaza bine cu lemnul, iti propunem Raider RD-BSW18, cu motor de 250W. Este un nivel de putere sub media acestei categorii, potrivita cu pretul accesibil la care poti achizitiona produsul, deci cantareste bine nivelul de efort la care va trebui sa il supui inainte de a-l achizitiona.

Poate taia lemne cu o grosime de pana la 80mm si latime de cel mult 400mm, asadar vorbim despre scanduri destul de subtiri si inguste. Masa de lucru iti ofera o suprafata de 300 x 300mm si poate fi inclinata pentru a ajusta unghiul de sectionare, pana la 45 de grade fata de panza.

Banda ruleaza cu o viteza de pana la 900m/min., peste media categoriei, care inseamna productivitate buna si o margine fina de sectionare, si are dimensiunile de 1400 x 8mm. Primesti dispozitivul impreuna cu o lama compatibila, ghidajul lateral, necesar pentru fixare si controlul panzei, chei de montaj si manualul tehnic.

 

 

 

Fierastrau cu banda, manual

 

Bosch Professional GCB 18V-LI

 

Daca ai nevoie de un fierastrau cu banda pentru debitat metale si plastic, dar preferi un model manual, portabil, iti propunem ca optiune Bosch Professional GCB 18V-LI, prevazut cu acumulator Li-ion de 18V. Se numara printre cele mai compacte versiuni din aceasta categorie, deci daca iti trebuie un dispozitiv cu care sa lucrezi usor, cele 3.89kg integrate intr-un format cu lungime de numai 343mm, pot reprezenta cea mai buna solutie.

Sectioneaza materialul pana la o adancime de 63.5mm, cu o viteza de 162m/min., si include led pentru iluminarea zonei de lucru, care te ajuta sa lucrezi cu precizie. Tot la un control foarte bun asupra taierilor contribuie si nivelul redus al vibratiilor si manerul cu design soft grip, ergonomic, confortabil pentru mana.

Este livrat impreuna cu doua panze de fierastrau compatibile, cu banda CB2818BIM, insa pretul nu include acumulatorul si incarcatorul, accesorii pe care va trebui sa le achizitionezi separat.

 

 

 

Fierastrau cu banda Einhell

 

Einhell TC-SB 305U

 

Putere de 750W si o viteza de lucru de pana la 1400rpm (370 –  800m/min.), reglabila in doua trepte, prin intermediul curelei de antrenare – sunt parametrii tehnici care definesc performantele acestui fierastrau cu banda Einhell, de tip stationar, cu amplasare pe podea. Este destinat prelucrarii elementelor din lemn si plastic si pune la dispozitie o inaltime de taiere de pana la 170mm, la 90 de grade, si de 75mm la 45 de grade inclinatie, cu pasaj de 305mm.

Banda de taiere are lungimea de 2320mm si latimea de 12.7mm, iar rezerve poti achizitiona de la acelasi furnizor care livreaza si aparatul. Inaltimea benzii se regleaza facil, fara a necesita unelte suplimentare, iar pentru a asigura o suprafata de lucru curata, dispozitivul este prevazut cu racord pentru aspirator, de 70mm, si adaptor pentru diametrul de 100mm.

Include comutator de siguranta pentru caderile de tensiune, care protejeaza aparatul si previne pornirea automata la revenirea curentului, este confectionat din metal si include stand cu picioare robuste, pentru stabilitate foarte buna.

 

 

Einhell TC-SB 200/1

 

Daca nu esti dispus sa te orientezi chiar catre cele mai bune fierastraie cu banda si ai nevoie de un dispozitiv, la un pret accesibil, pentru proiecte de mica amploare, in gospodarie, iti propunem ca solutie acest model de la Einhell. Iti pune la dispozitie motor cu putere de 250W, care inseamna ca il poti folosi pentru lemn sau plastic, si mai putin pentru metal, si lucreaza cu banda de taiere de 1400 x 7mm.

Pasajul dintre lama si coloana mobila este de 200mm, iar zona de lucru asigurata de masa este de 305 x 305mm. Blatul iti ofera posibilitatea de sectionare oblica, prin inclinare la un unghi de -2 pana la 45 de grade. Poti taia la o inaltime maxima de 45mm, cand masa este inclinata la 45 de grade, si de 80mm, in formatul standard, perpendicular pe lama.

Pentru ca imbinarile sunt mai putin robuste ca la alte modele, iti va lua putin timp pana cand vei reusi sa deprinzi reglarea precisa a panzei, dar, pe materialul potrivit, ofera taieri fine si bine controlate. Daca observi ca panza patineaza usor la sectionarea pe lungimea fibrei, iti recomandam sa incerci inlocuirea cu o varianta de 10mm.

 

 

 

Fierastrau cu banda vertical

 

Powerplus POWX180

 

Proiectat pentru sectionarea transversala si logitudinala a lemnului si a altor materiale mai putin dure, acest model de fierastrau vertical de la Powerplus iti ofera o putere de 350W, potrivita pentru proiectele de tip hobby, functionare silentioasa (pana la 84dB) si masa de lucru cu dimensiunile de 300 x 300mm.

Greutatea de numai 19kg face ca acest dispozitiv cu pozitionare pe sol sa poata fi considerat unul semi-stationar, pe care il poti transporta relativ usor in zona in care il vei folosi. Unghiul blatului de lucru poate fi inclinat pana la 45 de grade, pentru a permite sectionarea oblica, iar latimea de taiere permisa este de pana la 190mm.

Banda de taiere lucreaza cu o viteza de 14.7m/s, are o lungime de 1425mm, latimea de 6mm si grosimea de 3mm, iar fierastraul permite o adancime de taiere de maxim 80mm, specifica scandurile de grosime redusa si medie. Se alimenteaza de la retea, la 230V, deci nu ai nevoie sa instalezi curent trifazic pentru a-l putea folosi.

 

 

Guede GUDE54991

 

Ghidaje de precizie cu trei role, motor puternic de 750W si un format compact, care ocupa mai putin spatiu decat ai putea crede – sunt caracteristicile ce recomanda acest model persoanelor care doresc sa poata prelucra lemn si plastic moale. Nu este insa un fierastrau cu banda pentru fier sau alte metale, deci nu il suprasolicita cu obiecte care au acest nivel de duritate.

Lucreaza cu o viteza de taiere medie, de 300 pana la 800m/min., reglabila cu ajutorul curelei, si permite taierea in unghi de pana la 45 de grade, prin inclinarea mesei de lucru, care ofera o suprafata de 493 x 300mm. Ca tip de panza pentru fierastrau cu banda este indicat sa folosesti variante cu lungimea de 2320mm, latimea de 12.7cm si grosimea de 0.5mm, cu 4 dinti pe inch.

Latimea maxima de taiere este de 305mm, medie, comuna multor variante de acest tip, iar adancimea limita de taiere in lemn este de 155mm.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Fierastraul cu banda este una dintre cele mai adaptabile unelte pe care le poti folosi in atelierul tau. Poate sectiona plastic, lemn sau metal, in variante mici (tevi, scanduri subtiri) sau groase (busteni), in functie de caracteristicile tehnice ale fiecarui model.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa gasesti cel mai bun fierastrau cu banda pentru atelierul tau, tinand cont de putere, adancime si latime de lucru, tipul de material cu care vei lucra etc.

Putere si tensiune: Pentru micile ateliere de tamplarie sau mobilier sunt potrivite variantele cu putere de 1 – 1.5CP (745 – 1120W), putere suficienta pentru materiale subtiri si prelucrari standard. Daca ai nevoie sa lucrezi cu lemn dur, busteni grosi sau metal, iti recomandam sa cauti un model cu o putere de 2.5 – 3CP (1860 – 2240W).

Daca optezi pentru o versiune cu putere mai mare, este bine sa verifici daca functioneaza cu 220V sau cu curent trifazic, la 400V, pentru a sti daca este compatibil cu reteaua electrica.

 

Portabil, semi-stationar sau stationar: Profesionistii care lucreaza cu materiale de mari dimensiuni, pe care le-ar putea misca cu greu pe o masa de lucru, pot opta pentru o versiune portabila. In acest caz, materialul ramane static si fierastraul este cel care se misca in jurul sau. La fel de utila este o astfel de varianta si pentru cei care lucreaza la sediul clientului sau in alta locatie decat propriul atelier.

Mai poti opta de asemenea pentru versiunile care se asaza pe blat. Sunt ceva mai mari decat cele portabile, prevazute cu suprafata proprie de lucru, care se fixeaza pe banc cu ajutorul unor ventuze. In aceasta categorie vei gasi frecvent modele pentru instalatori si ateliere auto, concepute special pentru a oferi o solutie eficienta si comoda de sectionare a tevilor.

Numeroase pareri despre cele mai bune fierastraie cu banda considera modele stationare ca fiind un must-have in atelierele care au nevoie de putere de sectionare peste medie. Au stabilitate foarte buna, datorita greutatii mari a intregului aparat, si sunt prevazute cu roti care permit mutarea facila.

 

Vertical sau orizontal: Modelele de fierastraie cu banda, la preturi bune, cu design orizontal, taie de sus in jos, pe latimea materialului. Sunt cel mai adesea folosite pentru a segmenta si finisa obiecte lungi si relativ inguste (tevi, picioare de masa, scaun etc.). Din cauza pozitiei usor nefiresti in care lama este directionata catre material, pot solicita mai mult bratul, in special la materiale dense si dure, decat cele verticale.

Un fierastrau vertical are lama situata perpendicular cu solul si implicit, materialul sectionat, si este folosit cel mai frecvent pentru taieri logitudinale, pe distante lungi. Este mai adaptabil decat cel orizontal, pentru ca il poti folosi si pentru a sectiona pe latime, si ceva mai confortabil de folosit. In ambele categorii gasesti versiuni care permit sectionarea in unghi.

 

Materiale: Unele fierastraie sunt inca confectionate din fonta. Acestea sunt de regula modele cu o putere de pana la 1000 – 1200W si sunt recomandate pentru uz casnic si pentru micile ateliere. Variantele moderne, cu putere mai mare, au structura realizata din otel inoxidabil, dintr-o singura bucata, si sustin eficient o capacitate mai mare de prelucrare. 

In ceea ce priveste capurile de ghidare a lamei, ai de ales intre modelele care folosesc rulmenti metalici sau optiuni cu ceramica, cele din urma asigurand o durata mai mare de viata panzei, pentru ca disipeaza mai eficient caldura degajata in timpul sectionarii.

 

Dimensiuni de lucru: In cazul alegerii unui fierastrau cu banda, la un pret bun, de tip stationar, cu coloana, trebuie sa stii care este latimea dintre lama si coloana, si deci ce latime poate avea materialul care trece pe acolo. La fel de importanta este si adancimea pana la care poate patrunde in mod eficient lama.

Optiunile din fonta, cu motor de pana la 1.5CP asigura de regula o latime de pana la 14inch (35cm) si o adancime de sectionare de 6inch (15cm), parametri potriviti pentru utilizare tip hobby. Pentru micile ateliere se recomanda optiuni de 14 – 16inch (35 – 40cm) sau chiar 18 – 20inch (45 – 50cm), daca se lucreaza cu piese mai mari, si o adancime de taiere de 12inch (30cm). In acest caz ai nevoie neaparat de minim 2CP.

 

Sisteme de protectie: Pentru a evita accidentarile, destul de grave in acest caz, iti recomandam sa optezi intotdeauna pentru un fierastrau cu banda, la pret bun, care include protectie la restart. Aceasta are rolul de a preveni repornirea automata a aparatului, dupa o pana de curent. La fel de importante sunt si protectia la suprasarcina si oprirea de urgenta.

Functii suplimentare: Printre functiile utile la un astfel de dispozitiv se numara cea de softstart, care asigura o sectionare corecta inca de la primii milimetri in material, sistem de racire pentru protectia motorului, optiune de ajustare facila a inaltimii de sectionare, precum si de inlocuire rapida a lamei, fara unelte suplimentare.

Lumina de lucru, de obicei de tip led, te ajuta de asemenea sa ai o vizibilitate foarte buna a zonei de sectionare, astfel incat sa eviti accidentele si sa obtii taieri precise.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

La ce e util un fierastrau cu banda portabil?

Dupa cum spune si denumirea, un fierastrau cu banda portabil este mai usor de transportat in afara atelierului si deci ideal pentru mesterii care lucreaza la sediul clientului sau intr-o alta locatie decatpropriul atelier. La fel de util este si pentru a prelucra materiale de mari dimensiuni, care sunt greu de miscat pe masa de lucru a unui model stationar, cum sunt tevile sau scandurile foarte lungi.

Cat costa un fierastrau cu banda pentru metal?

In functie de caracteristicile tehnice puse la dispozitie, un fierastrau cu banda pentru metale poate costa de la 1500lei si pana la peste 25000lei, in cazul versiunilor pentru uz industrial.

 

Cum si cand se foloseste un fierastrau cu banda?

Fierastraul cu banda este recomandat pentru situatiile in care ai nevoie de un utilaj eficient, care nu consuma foarte mult curent, aceste versiuni fiind mai economice decat cele cu disc. Reprezinta solutia cea mai buna pentru a sectiona materiale cu latime mare, insa ofera productivitate inferioara optiunilor cu disc, fiind recomandate pentru atelierele in care se lucreaza cu cantitati medii de marfa.

 

 

 

Siguranta muncii cand lucrezi cu un fierastrau cu banda

 

Fierastraul cu banda este un instrument puternic, pe care trebuie sa il folosesti cu multa grija, pentru a evita accidentele, care pot avea urmari destul de grave. Iata cateva instructiuni de baza menite sa iti ofere siguranta in timp ce utilizezi un astfel de dispozitiv.

Alimentarea cu energie

Pentru ca exista modele alimentate cu curent trifazic si versiuni care functioneaza la 220V este important sa verifici daca aparatul este compatibil cu reteaua ta de curent electric, inainte de a-l pune in priza si a-l porni.

 

Pregatirea materialului si spatiului de lucru

Materialul ce urmeaza a fi taiat se fixeaza bine in menghina doar dupa ce opresti fierastraul, iar ajustarea pozitiei bandei de taiere se face tot cu dispozitivul oprit.

Mentine mereu podeaua curata, fara resturi de materiale de care te poti impiedica sau apa ori grasimi pe care poti aluneca.

Lucreaza cu un singur obiect o data si nu te grabi. Mentine mainile curate si fara accesorii care se pot prinde in aparat. Foloseste o imbracaminte confortabila, care nu prezinta riscul de a se agata in aparat, sau de a-ti limita libertatea de miscare.

Foloseste doar materiale care se incadreaza in dimensiunile indicate in manualul tehnic al aparatului.

 

Procesarea materialului

Opreste fierastraul daca panza de taiat s-a blocat in material si schimba panza daca descoperi ca are dinti rupti.

Mana ta nu trebuie sa ajunga niciodata in zona benzii de taiat, cat timp aparatul este in functiune, iar indepartarea reziduurilor se realizeaza doar cand dispozitivul este oprit.

Reparatii si intretinere

Orice lucrare de intretinere si curatenie se realizeaza doar cu fierastraul oprit, iar reparatiile trebuie facute de personal specializat.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu