Cele mai bune cazane pentru tuica

 

Cum aleg un cazan pentru tuica bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca visul tau dintotdeauna a fost o casa cu livada, atunci cu siguranta te-ai gandit macar o data sa achizitionezi si un cazan de tuica pentru productie. Si asta pentru ca unul dintre secretele tariei bine facute consta, pe langa trecerea fructelor prin cateva etape inaintea fementarii (spalarea, indepartarea samburilor si zdrobirea lor), in alegerea vasului in care va avea loc intreg procesul de distilare. Ei bine, prin acest ghid ne propunem sa te ajutam sa alegi cel mai bun cazan de tuica, respectand cateva caracteristici importante.

Tipologia: Cazanele de tuica se impart in doua mari categorii: basculante si stabile. Cele dintai sunt foarte practice si potrivite productiei de tarie in cantitati medii, intrucat sunt usor de umplut si de golit. Aceste modele au focarul compus din doua parti, umplerea sa realizandu-se prin partea superioara a vaselor pentru ca, mai apoi, in urma procesului distilarii sa se basculeze cu ajutorul manerului special conceput pentru  operatia cu pricina. Folosirea acestuia faciliteaza totodata golirea cazanului.

Vasele de tip stabil au focarul compus dintr-o singura parte si sunt prevazute cu doua orificii separate: unul pentru incarcare si altul pentru golire. Sunt recomandate distilarii bauturilor alcoolice preparate din fructe de capacitate medie/mare, fiind recomandate atat uzului individual, cat si celui industrial.

Acestora li se mai adauga o alta varianta, si anume alambicul. Fiind o instalatie de distilare, se foloseste pentru extragerea alcoolului etilic si a altor componente volatile din materiile alcoolice fermentate (borhoturi, tescovina si drojdii). Pe langa obtinerea bauturilor spirtoase, alambicul mai este utilizat si pentru extractia uleiurilor esentiale din plante, apa florala sau hidrosoli, substante des intalnite in industrica cosmetica si farmaceutica.

Forma sa este una sferica, fapt care faciliteaza miscarea continua a lichidului in procesul de fierbere si elimina necesitatea unui amestecator, intrucat continutul nu se lipeste de fundul cazanului. Totusi, pentru siguranta totala, recomandam achizitionarea unui vas de tuica echipat cu un asemenea instrument, deoarece acesta garanteaza amestecarea usoara si prevenirea arderii compozitiei, fie ea chiar si mai densa (borhot de pruna, mar).

 

Materialul: este cel mai important parametru de selectie ce trebuie avut in vedere, oferindu-ti-se posibilitatea de a alege intre cupru, aluminiu si otel inoxidabil.

Numeroase pareri despre cele mai bune cazane de tuica recomanda alegerea unui model fabricat din cupru alimentar cu puritate de 99,9 %, intrucat conform studiului asupra termoconductibilitatii metalelor, acesta nu doar ca este cel mai bun conductor termic dupa argint, dar omoara si bacteriile (ex. E-coli) si virusii, fiind un material mult mai util si mai sanatos. Pe scurt, tuica si palinca preparate in disitilatoare din cupru au un miros si un gust mai curat, astfel explicandu-se costul ridicat al unor astfel de vase.

Avantajul major al cazanelor din inox este reprezentat de faptul ca rezista bine la temperaturi ridicate, ceea ce inseamna ca te poti bucura de ele mai mult timp, insa prezinta si un minus: exista posibilitatea afumarii tariei si nu credem ca vrei sa alterezi in nici un fel calitatea licorii.

Vasele din aluminiu se comercializeaza la un pret redus si sunt mai rar intalnite, deoarece riscul de a se fisura sau dezlipi, intr-un timp relativ scurt, este destul de mare.

 

Structura: Un cazan de tuica este alcatuit din: vasul propriu-zis in care se rastoarna fiertura de fructe care a fermentat in butoi, capacul acestuia si teava de transfer a aburilor de alcool. Inainte de a te interesa unde gasesc cazan de tuica la un pret bun vecinii tai, asigura-te ca modelul pe care vrei sa-l cumperi dispune de manere, intrucat este mai usor de rasturnat la terminarea ciclului de productie si oricine isi doresti un cazan de tuica ce poate fi manipulat cu minim de efort.

Dincolo de faptul ca vasul trebuie sa fie prevazut cu un capac dotat in capatul de sus cu un orificiu pe unde urca aburul de alcool, o atentie deosebita o merita teava de transfer, fiind indicat ca aceasta sa fie fabricata din acelasi material din care este confectionat cazanul, avand in vedere ca ea ghideaza aburii de alcool catre serpentina. In plus, tot teava de transfer se asigura ca apa din azul de racire nu se va incalzi pe toata durata procesului de fierbere.

Serpentina este alcatuita din cupru, rolul sau fiind acela de a transforma alcoolul din stare gazoasa in stare lichida. Pentru a nu pierde material, cazanul de tuica si capacul trebuie sa se inchida etans.

Volumul: se masoara in litri si iti spune ce cantitate de tuica poti produce intr-un singur proces. Nu uita ca volumul cazanului influenteaza si dimensiunile acestuia, astfel ca un model proiectat pentru productia de tarie in cantitati medii sau mari (ex. 150 – 200 de litri) va avea nevoie de un loc mai mare pentru depozitare si va mai greu de transportat. In plus, alcoolul pregatit intr-un astfel de cazan nu e la fel de usor de preparat, intrucat intreg procesul necesita implicarea a minim doua persoane.

Daca nu dispui de un buget foarte mare si pui accent mai mult pe mobilitate, poti opta pentru un alambic sau un cazan de tuica sub 100 de litri, destinat productiei mici de brandy sau palinca de fructe. Avand o capacitate limitata, un asemenea vas este adecvat intr-o gospodarie in care tuica se prepara strict pentru consumul propriu si nu pentru a o comercializa.

In ceea ce priveste capacitatea vasului racitor, aceasta trebuie sa fie mai mare decat volumul cazanului propriu-zis. Oricum, exista o legislatie in ceea ce priveste vasele de tuica, si anume cel care detine un asemenea cazan trebuie sa-l declare la Primarie sau risca niste amenzi usturatoare, mai ales daca doreste sa transforme productia de alcool intr-o afacere proprie.

 

Focul: oricine isi doreste sa obtina o tuica aromata, asa ca sursa de incalzire reprezinta un alt parametru de selectie important. Cu alte cuvinte, focul pentru un cazan de tuica se poate face fie cu lemne, fie cu arzator pe gaz. Daca ceea ce-ti doresti este un mod constant si curat de lucru, respectiv o reglare mai fina a flacarii, opteaza pentru ultima varianta.

Totusi, tuica produsa prin ardere de lemne are un gust mult mai bun, avand in vedere ca ruperile de ritm ale focului permit momente de respiro cazanului. Pe scurt, lichidul ajunge sa-si dozeze taria mult mai bine chiar daca nu beneficiaza de o scurgere constanta. Atentie maxima insa la calitatea lemnului folosit, caci deseurile mizerabile arse pot compromite productia de borhot!

Temperatura nu trebuie sa depaseasca 80 – 85°C odata ce cazanul a fost etanseizat cu ajutorul capacului, altfel exista riscul ca lichidul sa ajunga pe conducte sau sa curga prea repede, fapt care afecteaza atat calitatea, cat si randamentul distilatelor.

 

Te intrebi unde gasesc cazane de tuica la preturi bune ceilalti colegi de breasla? Comanda produsul preferat direct de pe Internet, iar pe langa posibilitatea de a-l gasi la promotie sau reducere, transportul este garantat.

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

BaralChim Destilatori Pro 200

 

BaralChim Destilatori Pro 200 poate fi considerat un sinonim pentru sintagma “cel mai bun cazan de tuica”. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un set complet alcatuit din: vasul propriu-zis (200 l) cu amestecator incorporat, al carui rol este acela de a evita afumarea tuicii si prinderea borhotului de fund; termometru – racitor (450 l) cu spirala din cupru, teava de legatura si focar pentru lemn.

Fiind un model de tip stabil, este recomandat pentru distilarea bauturilor alcoolice din fructe de capacitate medie sau mare, fiind destinat uzului individual sau celui industrial. Cazanul propriu-zis si celelalte piese care ajung in contact cu masa de fructe fermentate sunt fabricate din cupru de puritate 99,99 %, ceea ce inseamna ca are un efect pozitiv  asupra gustului si mirosului tariei.

Este prevazut cu doua orificii separate pentru umplerea si golirea sa, putand fi folosit in conditii de maxima siguranta, multumita inchiderii si izolarii perfecte cu apa.

 

Avantaje:

Este fabricat din cupru de cea mai inalta calitate, asigurand fixarea materialelor aromatice in tuica.

Capacitatea este mare (200 de l), asa ca poti comercializa bautura.

Beneficiaza de sistem de etansare cu apa la coroana cazanului, prevenind scaparea aburilor alcoolici din aparat.

Este echipat cu invartitor, care faciliteaza amestecarea masei de fructe si previne arderea ei.

 

Dezavantaje:

Pretul este piperat.

 

 

 

 

BaralChim Destilatori Pro 160

 

Printre cele mai bune cazane de tuica se numara si BaralChim Destilatori Pro 160. Capacitatea vasului propriu-zis este de 160 de l, cea a recipientului racitor fiind de 450 de l, ceea ce inseamna ca aparatul este destinat productiei de tarie in cantitati medii si mari.

Este confectionat din cupru (99,99% puritate), un foarte bun conducator de caldura, rezistent la acizii organici, astfel ca tuica obtinuta este de calitate superioara. In plus, pe langa termometru, racitorul cu spirala din cupru, conducta de legatura din acelasi material si focarul pentru lemn, produsul are incorporat si un amestecator, asa ca poti invarti borhotul in timpui fierberii, evitand astfel sa se prinda de fund.

Fiind un cazan de tip stabil, acesta poate fi folosit atat pentru uz individual, cat si industrial, beneficiind de doua orificii separate pentru umplerea si golirea vasului. Sistemul de etansare este cu apa, astfel ca nu exista riscul de a pierde material de productie.

 

Avantaje:

Este confectionat din cel mai bun material pentru distilare, si anume cuprul.

Are invartitor incorporat, asa ca posibilitatea de a strica gustul tuicii este mica.

Are focar pentru lemn, deci lichidul produs va fi mult mai tare.

Capacitatea este generoasa (160 de l), asa ca nu vei mai fi nevoit sa cumperi bautura la evenimente.

 

Dezavantaje:

Nu contine arzator pentru gaz.

 

 

 

 

BaralChim Destilatori Hobby

 

Cauti un cazan de tuica la un pret bun? BaralChim Destilatori Hobby s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie. Cu o capacitate de 30 de l, acesta permite prepararea a aproximativ 3 l de rachiu de casa intr-un singur proces, volumul racitorului nedepasind 60 de l.

Include pe langa vasul de racire cu spirata din cupru, teava de legatura, termometru, focar si un amestecator, ceea ce inseamna ca productia de brandy, tuica si palinca de fructe, desi mica, va fi una de calitate. Acest lucru este garantat si de materialul din care este fabricat cazanul, si anume cupru de puritate 99,97%, care promite obtinerea unui rachiu pur si bogat in alcool etilic.

De dimensiuni reduse (630 mm – inaltime; 460 mm – latime), permite o pregatire usoara a tuicii, intrucat implica o singura persoana in proces. Totodata, este usor de transportat (22 kg) si intretinut. Este compatibil cu mai multe surse de caldura: aragaz, arzator pe gaz.

 

Avantaje:

Este fabricat din cupru , putand distruge bacteriile si virusii nedoriti.

Fierberea poate fi efectuata cu arzator sau direct pe gaz.

Fiind un cazan de tip hobby, este usor de incarcat si descarcat.

Include amestecator, evitand afumarea tuicii.

 

Dezavantaje:

Capacitatea este mica (30 de l), fiind adecvat doar in gospodariile in care se prepara cantitati reduse de tarie.

 

 

 

 

BaralChim Al-Ambiq

 

Al-ambiq este un cazan de tuica confectionat din cupru pur (99,9%), ionii materialului jucand un rol important in procesul de maturare a rachiului. Cu alte cuvinte, cuprul favorizeaza fierberea unei licori curate si aromate.

Capacitatea este de 20 de l, iar forma sferica a vasului faciliteaza miscarea continua a borhotului in procesul de fierbere, ceea ce inseamna ca prezenta unui amestecator nu este necesara, intrucat continutul nu prezinta riscul de a se lipi de fundul cazanului.

Mai mult decat atat, capacul aparatului este asemanator unei cupole, fapt care permite aburului sa treaca printr-o sectiune mai ingusta inainte de a se dilata si a se raci in capac, astfel incat elementele componente cu o temperatura de fierbere mai scazuta se precipita si revin in borhot, eliminand substantele nocive din produsul final. Etansarea se realizeaza cu amestec de apa si faina alba in 2 puncte: 1. intre capac si vasul propriu-zis si 2. intre teava de legatura si intrarea in serpentina din racitor.

 

Avantaje:

Realizat din cupru pur, este ideal pentru obtinerea unor bauturi spirtoase speciale.

Forma sferica a vasului garanteaza ca borhotul nu se lipeste de fundul cazanului.

Fierberea se poate efectua atat cu gaz, cat si cu lemne.

Produsul prezinta un bun raport calitate – pret.

 

Dezavantaje:

Este necesara o prima distilare de curatare (amestec apa si acid citric).

 

 

 

 

BaralChim Al-Ambiq Mini

 

Pentru cei interesati de un cazan de tuica ieftin si bun, exista acest produs. Este un aparat de distilare de 5 l, proiectat pentru productia de tuica menita uzului casnic. Datorita formei sale sferice, in cazul bauturilor mai diluate sau a vinului, nu necesita amestecator, intrucat procesul de fierbere a tariei se va desfasura fara probleme. In cazul unei compozitii mai dense, precum borhotul de pruna, achizitioneaza o sita anti-lipire!

Fabricat din cupru pur (99,9%), este un produs de calitate superioara care garanteaza ca succesul atins in fabricarea unei tuici cu un plus de savoare nu va fi unul temporar. Avand in vedere ca vorbim de o capacitate limitata, acest cazan este recomandat persoanelor care doresc sa sarbatoreasca o intalnire cu familia sau prietenii apropiati.

Prepararea tuicii se poate efectua cu gaz, care are o posibilitate de reglare mai fina a flacarii, sau cu lemne, care promite tariei un gust mai bun.

 

Avantaje:

Este fabricat din cupru pur, asigurand raspandirea temperatrii aproape instantaneu si uniform.

Forma sa sferica il face foarte practic, intrucat nu necesita invartitor.

Este compatibil cu mai multe surse de caldura.

Pretul avantajos include o garantie pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Etansarea se realizeaza cu apa si faina alba in 2 puncte, asa ca exista posibilitatea ca pasta sa se crape in timpul procesului de fierbere.

 

 

 

 

Comments

comments

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...