Cea mai buna cafea boabe espresso

 

Cum aleg cea mai buna cafea boabe espresso

 

Pentru cunoscatori, cea mai buna cafea este espresso, dar nu oricum obtinuta, ci anume varianta preparata  in cele mai bine controlate conditii: cafeaua trebuie sa fie prajita special pentru utilizare espresso; apoi, e necesar sa fie si proaspat macinata; mai apoi, infuzia va fi facuta la o temperatura de circa 88 de grade Celsius sub o presiune de 9 bar. Sa nu uitam ca un shot de espresso are doar 25ml, iar viteza de infuzare e de 1ml pe secunda, ceea ce inseamna ca in aproape jumatate de minut licoarea magica trebuie sa fie gata.

Probabil sunt cateva persoane pentru care aceste coordonate fixe sunt mai mult mofturi ale puristilor cafelei, dar daca vrei sa intelegi macar o mica parte dintre aceste reguli, e important nu numai sa cunosti metoda si sa ai un espressor cu rasnita performant, ci si sa alegi cea mai buna cafea boabe pentru espressor. In continuare, si noi iti explicam cateva reguli:

Exista doua versiuni principale de cafea: Arabica si Robusta, iar infuzia perfecta va rezulta numai din niste boabe atent selectate si care provin din multiple zone geografice. Atentie, cele doua sunt specii principale, iar soiuri se cultiva mult mai multe(Acaia, Caturra, Pacamara, Lempira etc). E important ca produsul ales de tine sa fie un amestec(blend) din cat mai multe astfel de soiuri, pentru a garanta complexitatea aromei. Ca sa simplificam si mai mult ecuatia, o sa prezentam pe scurt diferentele dintre cele doua specii.

Arabica este cea mai utilizata pentru cafeaua espresso, iar asta dintr-un motiv cat se poate de simplu. Metoda de infuzare extrage esenta, iar asta ar insemna ca gustul e foarte concentrat. Intrucat Arabica este mai delicata si are un gust mai putin amar, in forma espresso ofera echilibrul perfect dintre amar si alte arome. Dat fiind ca se va cultiva la altitudini destul de mari, costurile de productie si comercializare sunt relativ crescute.

Robusta este, dupa cum ii spune si numele, mai viguroasa, are un gust amar puternic, usor agresiv, plus ca are si o concentratie mai ridicata de cofeina. Daca ai incerca s-o bei neamestecata, probabil vei considera ca nu-ti mai trebuie cafea vreodata, motiv pentru care, pentru a atenua din aroma sa tumultuoasa, producatorii realizeaza mixuri cu Arabica. Acest sortiment va fi mai putin costititor.

Daca vrei sa faci o diferenta de gust mai bine pusa la punct, vei cauta sa afli zona geografica de provenienta. Multe pareri despre cea mai buna cafea boabe espresso spun ca aceasta va fi crescuta cu predilectie in America de Sud. Sortimentele de pe acest continent obtin boabe foarte aromate, iar uneori se poate percepe chiar si un vag gust dulce.

Variantele provenite din Africa sunt usor condimentate, capatand un iz exotic, avand si aciditate relativ ridicata. La fel se intampa si cu cele din Orientul Mijlocuiu, in timp ce Productia din Asia este recunoscuta pentru gustul cu arome florale, insa ceva mai amar.

O sa tii cont si de marca producatoare, caci trebuie sa recunoastem, multi ne formam din reflex anumite preferinte dupa ce incercam un produs sau altul. In Italia, Lavazza este lider de piata, insa mare parte din publicul din Romania o considera o cafea excesiv amara si prajita in exces. Ofertele Illy sunt mult mai apreciate la noi, la fel cum ar mai fi  Yume si Nespresso. La nivel mondial se mai remarca nume ca: Stone Street, Ritual Coffee, Peet’s, Inteligentsia, Death Wish etc.

Mai departe, cei care au accesat acest ghid ca sa se edifice unde gasesc cafea boabe pentru espressor, la un pret bun, pot analiza o scurta lista de sugestii.

 

 

Produse recomandate in 2017

 

 

Yume Coffee Yume’spresso #1 

 

Yume este un brand care se specializeaza pe cafea Arabica ce a fost cultivata in regiunile inalte din America de Sud, asa ca e foarte firesc sa ofere sortimente foarte gustoase, delicate, caracterizate printr-o aroma aparte.

In acest caz, blendul include 100% Arabica, provenita din doua regiuni principale: Fazenda Londrina(Brazilia) si Finca Baquelito(Guatemala). Lista de soiuri le include cele mai laudate pentru gustul aproape dulce si palatabilitate: Catuai(Yellow), Acaia, Castillo, Pacamara etc. Nu numai calitatea boabelor e demonstrata de specia cultivata si de blend, ci si de altitudinea la care au crescut: 1160 – 1450m.

Acest amestec se preteaza si pentru utilizare in obtinerea altor specialitati pe baza de cafea, mai ales cele in combinatie cu lapte si frisca facand deliciul consumatorilor. Continutul de cofeina este mediu spre scazut, produsul fiind listat in categoria light, deci poti savura chiar mai multe astfel de infuzii pe zi.

 

 

 

 

 

Lavazza Crema e Aroma Espresso 

 

Desi multi prefera sortimentele in exclusivitate obtinute din specia Arabica, in acest caz, Lavazza iti propune un amestec destul de echilibrat. Produsul contine 60% boabe de Arabica si restul de 40% Robusta – asadar infuzia preparata va fi destul de bogata in cofeina si iti va oferi un boost de energie, chiar si cand bei doza minima – 25ml.

Aroma predominanta ramane cea mai temperata, Arabica, insa este pusa in valoare prin contrast de tonurile mai amare si mai putin acide in completare. Se poate utiliza acest blend nu numai pentru prepararea cafelei espresso, ci si in cazul in care ai un dispozitiv multifunctional, care poate pregati diverse specialitati pe baza de cafea.

Textura cremoasa, foarte densa, si izul usor floral permit acestui produs sa se claseze printre cele mai utilizate in cafenelele din Romania. Oferta respectiva include o punga cu 1Kg de cafea boabe espresso, ieftina si buna.

 

 

 

 

 

Illy Espresso Dark 

 

Te intereseaza o cafea plina de contraste, care sa iti ofere un adevarat soc cu prima senzatie la gustare? – Varianta Dark(foarte prajita) de la Illy promite sa te ajute sa experimentezi tocmai aceasta senzatie. Dupa prima impresie, iti simti papilele gustative usor agresate, dar in cateva secunde vei descoperi un subton familiar: ciocolata. Asta se datoreaza faptului ca amestecul include numai soiuri de arabica, deci pastreaza un iz final usor dulce.

Cu ce vine Illy nou fata de alte branduri apreciate pentru boabele oferite?  – modalitatea de etansare, care iti garanteaza ca in momentul in care deschizi cutia metalica, beneficiezi de intreaga aroma pe care o ofereau boabele dupa ce au fost prajite.  Din acest motiv, si daca preferi cafeaua cat mai proaspata, vei alege sa cumperi cantitati restranse pentru consum acasa.

Recipientul are un gramaj de 250g, suficient pentru multiple portii, mai ales ca se propune utilizarea produsului exclusiv pentru espresso, nu si pentru alte specialitati preparate din cafea.

 

 

 

 

 

Comments

comments

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...